Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det."— Presentationens avskrift:

1 Finska

2 Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det finska språket och det estniska språket är nära besläktade, men det ungerska språket inte är lika likt. Exempel på ord i de finska och estniska språket är käsi som då betyder hand och på ungerska så heter det kéz. Det uttalas ungefär likadant, men i det ungerska språket så finns det allt fler bokstäver som används oftare.

3 Varför detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige. Det finns många anledningar till varför det finska språket är ett minoritetsspråk i Sverige, men en av de största är på grund av att det var många finnar som flyttade till Sverige under 1500-1600 som då genomgick språkbyten. Trots språkbyten så höll sig finnarna till att tala både finska och svenska ända till 1960-talet då det kom fram som en lag i Sverige att det finska språket skulle bli ett minoritetsspråk i Sverige.

4 Suomen on Ruotsen Trots att språket är ett minoritetsspråk i Sverige så betyder det inte att det behöver vara likt det svenska språket, majoriteten av de finska orden är absolut inte lika de svenska. Rättare sagt så kommer de två språken inte alls från samma språkgren, svenskan tillhör den germanska grenen medan finskan tillhör den uraliska språkfamiljen.

5 Exempelvis på ord finska-svenska: Paita-Skjortna Kivi-Sten Sauna-Bastu Maito-Mjölk Sininen-Blå Venäjä-Ryssland

6 Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Det svenska minoritetsspråket finska talas av cirka 5 miljoner människor runt om i världen. Det pratas först och främst i Finland, men också i Sverige, Norge och Ryssland. Man tror att mellan 200 000 och 250 000 människor kan prata finska i Sverige. Av dessa är dem allra flesta sverigefinnar.

7 Vilka lagar som styr att det här språket är just ett minoritetsspråk? Det bestämdes vilka som skulle vara Sveriges minoritetsspråk år 2000. Ville man vara med i det europeiska finrummet, vara man tvungen att erkänna sina minoriteter. Eftersom Sverige är med i EU måste vi rätta oss efter deras bestämmelser. År 2000 införde de konventionen för nationella minoritetsspråk och det var då vi bestämde oss för bl.a. finska. Det finns ingen bestämmelse om att minoritetsspråket måste ha en viss bakgrund inom landets historia, men diskussionen fördes i den riktningen när lagen sattes i verket. Helst skulle språket ha talats på svensk grund i minst 100 år. Ett annat ”krav” som fanns var att gruppen ville ha minoritetsspråksstatus.

8 Ievas Polka https://www.youtube.com/watch?v=1ygdAiDxKf I


Ladda ner ppt "Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det."

Liknande presentationer


Google-annonser