Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska."— Presentationens avskrift:

1 SAMISKA

2 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.

3 Hur många talar språket idag i Sverige/världen Samiska är ett urspråk som talas i sameland, dem nordligaste delarna av Sverige, Norge, Finland och den ryska Kolahalvön. Det har sitt ursprung från den finsk-ugriska språkgruppen. Samiskan är uppdelad i flera olika grupper med olika dialekt, Nordsamiska, lulesamiska, Kildinsmiksa och sydsamiska.Är dem största grupperna det finns även andra men med mycket få anhängare. Antal personer som pratar Samiska beräknas ara ungefär 23 000 varav 12 000 i Norge, 7000 i Sverige, 3000 i Finland och 1000 i Ryssland.Norsamiskan pratas av 75% av dem samisktalande (17000) Lulesamiska pratas av 2000 – 3000, kinisamiska 650, Sydsamiska 300 – 500.

4 Samiskans ursprung Samiskan har sitt ursprung i centrala Ryssland, i trakterna kring floderna Volga och Oka för ca 4000 år sedan. Sedan är det lite oklart hur språket har rört sig till sampi men antagligen har handelsmän eller plundrare fått med sig språket från Ryssland. Sedan har det influensernas med andra språk bland annat av dem baltiska språken och framförallt Finska. Sen har de då cirka vid Kristus födelse tid blivit språket samiska med många olika varianter och dialekter.

5 Varför detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige/Vilka lagar som styr att det här språket är just ett minoritetsspråk Det som gör samiska till minoritetsspråk i Sverige är för att det har talats runt flera hundra år runt om i Sverige. Och många medborgare tycker detta ska bli ett officiellt språk i Sverige. År 2009 så blev samiska ett officiellt språk i lagen och kan definieras som ett av huvudspråken i Sverige. Först så ansågs inte samiska som bara ett språk, det ansågs som flera olika språk och dialekter inom detta språk. Det blir allt fler och fler som läser samiska det börjar också komma att på få gymnasium kan man nu välja en inriktning mot att läsa samiska i skolan. De länder som nu detta språk talas i är Sverige, Norge, Finland och en del av Ryssland. Just nu så anser man att runt 23000 Människor pratar samiska i Sverige så man har nu startat en ny radio och nyhets program i språket samiska.

6 https://www.youtube.com/watch?v=TbF- 5_Acmws


Ladda ner ppt "SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska."

Liknande presentationer


Google-annonser