Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenska minoritetsspråk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenska minoritetsspråk"— Presentationens avskrift:

1 Svenska minoritetsspråk
Meänkieli Svenska minoritetsspråk

2 Fakta – Hur många är det som talar Meänkieli?
Meänkieli är då ett av Sveriges fem minoritetsspråk och cirka till människor bosatta i Tornedalen, Luleå och Mälardalsområdet talar det. Det talas också i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Gällivare. På 80-talet började meänkieli att accepteras som ett eget språk och fick så småningom sin status upphöjd. På 1900-talet var det förbjudet att prata finska i Tornedalen, alltså kunde språket inte utvecklas. När det än en gång blev tillåtet med finska var man tvungen att ta in svenska låneord för att kunna förklara allt nytt. Meänkieli är ett fonematiskt språk och har därför färre bokstäver i alfabetet än både finskan och svenskan. Bokstaven H är meänkielis kännetecken och hörs i de flesta ord.

3 Ursprung 1809 blev Finland ryskt och de människor som levde på den svenska sidan utav Tornedalen slutade prata Finska. De började istället med tiden prata Meänkieli då de blandade deras egna språk med svenska. Alltså var det då ett av Sveriges minoritetsspråk, Meänkieli föddes. Då hette det finska eftersom det är en blandning utav svenska och finska, men nu är det mer av en dialekt i Finland. De har tagit de svenska orden och lagt till finska ändelser på dem. Meänkieli kallas även för Tornedalsfinska eftersom språket talas främst i Tornedalen i norra Sverige men även i Finland då Tornedalen även ligger över gränsen till Finland.

4 Varför är det ett av Sveriges fem minoritetsspråk?
För att bli ett officiellt minoritetsspråk måste språket vara ett eget språk, inte en dialekt. Det måste även ha talats i Sverige en längre tid, runt 100 år. ”Invandrarspråken” har inte talats under så lång tid i Sverige och därför kan de inte kan få status som officiella. Om ett par generationer kan det faktiskt vara så att arabiska, persiska och andra språk som talas av många i Sverige får den officiella statusen som minoritetsspråk. Meänkieli accepterades som officiellt nationellt minoritetsspråk i Sverige genom regeringsbeslut 1 april Meänkieli som då talas främst i Tornedalen i norra Sverige och Finland, har talats i många år då finska från början var Meänkieli. Det kallades då för Tornedalsfinska.

5 Vilka lagar styr att det är ett minoritetsspråk?
De människor som talar Meänkieli anser att om ett minoritetsspråk ska leva och utvecklas så måste språket synas och att man får många unga talare. Lagarna finns för att språket inte ska försvinna genom att det blir till ett annat språk eller att fler slutar prata det.

6 Så här låter Meänkieli

7 Ord med förklaringar Barn – kläppi Bil – piili Öga – silmä
Dansa – tansata Skidor – sivakat Ren – poro Usch – hujja Potatis – pottu Telefon – telefooni Kikare – kiikari

8 Diskussion om framtida minoritetsspråk
Eftersom att ett språk ska kunna bli ett officiellt minoritetsspråk måste det ha talats i väldigt många år, tror vi som tidigare nämnt att ”invandrarspråken” arabiska, persiska men även andra språk kan vara just minoritetsspråk. Dels för att det blir fler och fler i Sverige som talar språken med påverkan från hur många det är som flyr till Sverige från andra länder med alla flyktingkriserna som pågår runt om i världen.


Ladda ner ppt "Svenska minoritetsspråk"

Liknande presentationer


Google-annonser