Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenska minoritetsspråk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenska minoritetsspråk"— Presentationens avskrift:

1 Svenska minoritetsspråk
Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö –

2 Visste du att I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk, allt från minoritetsspråken till engelska och wolof. De största invandrarspråken som talas i Sverige är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och ex- jugoslaviska språk. I läroplanen står det att ni ska lära er vilka våra minoritetsspråk är.

3 I Sverige finns det fem st minoritetsspråk
Finska Samiska Meänkieli Romani chib Jiddisch

4 För att räknas som ett minoritetsspråk måste…
… det vara ett språk, inte en dialekt. … det ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år. … språkets talare önska att språket ska få vara ett minoritetsspråk.

5 Finska Ca 250 000 personer talar finska i Sverige.
Finska har talats i Sverige i minst 800 år. Många finnar flyttade till Sverige på 1500 och talet för att jobba inom jordbruket. Det finns fortfarande stora områden i Sverige som kallas Finnskogar. Sverigefinnar finns i många delar av landet, både i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige och i Norrbotten.

6 Samiska Antalet som talar samiska i Sverige beräknas till
ca personer. Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter (även olika skriftspråk). Det finns olika typer av samiska – t.ex. nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska. Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön. Sameskola finns i Jokkmokk och Kiruna.

7 Meänkieli Ca 75 000 personer i Sverige talar Meänkieli.
Kallades tidigare ”tornedalsfinska”. Meänkieli närmast besläktat med finska, också med estniska, karelska och kvänska. Det innehåller också en del svenska ord Det talas i Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna och Gällivare kommun.

8 Romani chib Språket har funnits i Sverige sedan början av talet och kommer ursprungligen från Indien. Uppskattningsvis talar ca svenskar romani. Det finns ca 60 olika dialekter men inget fullständigt skriftspråk. Svenska vardagsord med romskt ursprung: tjej, haja, lattja, jycke

9 Jiddisch Ca 4 000 svenskar talar och förstår jiddisch.
Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av talet, kom i samband med den första judiska immigrationen under 1770-talet. Det är för många starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur men talas inte av så många som första språk.

10 Teckenspråk Teckenspråk räknas inte som ett officiellt minoritetsspråk. Det har alltså ännu inte godkänts som minoritetsspråk. Det finns ca 160 olika teckenspråk i världen. Tecknen varierar från land till land och från landsdel till landsdel. Ca döva släktingar använder sig av teckenspråk. En variant av teckenspråk är ”tecken som stöd”. Det används för att förstärka det sagda ordet.

11 Källförteckning eta_id=2119#item100000


Ladda ner ppt "Svenska minoritetsspråk"

Liknande presentationer


Google-annonser