Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges ursprungsfolk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges ursprungsfolk"— Presentationens avskrift:

1 Sveriges ursprungsfolk
Samerna Sveriges ursprungsfolk

2 Ursprungsfolk Samerna är ett ursprungsfolk som bor i Sverige. Ursprungsfolk kallas de människor som har bott på samma område genom historien. Samerna har alltså bott på samma plats långt innan området kallades för Sverige.

3 Sápmi Sápmi kallas det område där samerna bor. Detta område sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Idag bor det ca samer i Sápmi.

4 Språk Samerna pratar samiska som är ett eget språk med tre olika dialekter: Nordsamiska Lulesamiska Sydsamiska ”Lea bivval olgun” (”Det är varmt ute” på nordsamiska)

5 Näringsliv Traditionellt så levde samerna på renskötsel, jakt, fiske och slöjd. Samerna jagade bland annat vilda renar som levde i Sápmi. De fångade också renar och gjorde dem tama. Av renarna fick man kött, mjölk, skinn och horn.

6 Eftersom renarna vandrade fritt för att hitta bete så följde samerna efter renarna och bodde då på olika platser. Samerna bodde i kåtor som är byggda av ställningar i trä. På vintern täckte man kåtorna med torv så att man fick en varm bostad.

7 Samisk kultur Samernas högtidsdräkt kallas för kolt. Den speciella samiska sången kallas för jojk. Samerna firar sin nationaldag den 6:e februari och sjunger sin egen nationalsång på samiska.

8 Samernas flagga Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den samiska dräkten, kolten.

9 Dagens samer Idag är det endast 10% av samerna som ägnar sig åt renskötsel. Numera bor samerna i hus och lägenhet utanför Sápmi. Förr hade man kolt på sig varje dag. Nuförtiden har man kolt på sig när det är fest eller vid andra högtidliga tillfällen.


Ladda ner ppt "Sveriges ursprungsfolk"

Liknande presentationer


Google-annonser