Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli"— Presentationens avskrift:

1 SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli
jiddisch finska Helena Eriksson, Mälarstrandskolan 2009

2 Minoritet betyder mindre tal eller den mindre andelen av något.
5 MINORITETSSPRÅK Minoritet betyder mindre tal eller den mindre andelen av något. Ofta används ordet minoritet om en folkgrupp i ett land, till exempel samerna i Sverige som utgör en mindre och avgränsad del av befolkningen. De fem nationella minoriteterna får särskilt skydd och stöd av staten. Folket har vissa rättigheter att använda sitt språk i Sverige och få undervisning på det. De har bott i Sverige under en lång tid. De har en gemensam religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och vill behålla den egna identiteten. De har också en annan sak gemensamt – de har alla upplevt utanförskap och diskriminering från staten och samhället. Språken har talats oavbrutet i Sverige under en lång tid och de är egna språk – inte dialekter. Att de blev nationella minoriteter år 2000 innebär att de nu ses som en del av det svenska kulturarvet.

3 VILKA PRATAR DE HÄR SPRÅKEN?
Språk Grupp samiska samer meänkieli tornedalingar romani chib romer jiddisch judar finska sverigefinnar meänkieli romani chib samiska finska jiddisch

4 romani chib ROMANI CHIB
…talas framför allt i Europa, men även i andra delar av världen, som Sydamerika, Nordamerika, Australien och Sydafrika. …har sina rötter i Indien. …finns i flera olika varianter, så kallade varieteter. Några av de vanligaste är kaale, kalderasch, lovari, tjurari, sinto, arli, bulgari och gurbet. Visste du att… …orden jycke, tjej, lattjo, pröjsa, stålar och vischan är några av flera svenska ord som är hämtade från romani chib? Några ord på romani chib (kaale) Hej! Tsihko diives! Välkommen Saste aven! Korv med bröd Goi pe maro Godis Gulipi Biobiljett Cinematiketo Farfar, morfar Papo Farmor, mormor Mami Tack Bargavav, Palikerav Varsågod Ah tschiko! Romernas flagga Det gröna fältet står för jorden och det blå fältet symboliserar himlen. Det röda hjulet med många ekrar är influerat av den indiska flaggan och markerar romernas indiska ursprung.

5 (Meänflaku på meänkieli)
… kallades tidigare tornedalsfinska. …talas i svenska Tornedalen och Malmfälten, främst i kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Gällivare. …har historiskt en stark geografisk tillhörighet och har därför ett starkare skydd än de officiella minoritetsspråken jiddisch och romani chib. I kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Gällivare kan man därför använda meänkieli i kontakter med myndigheter och domstolar och få förskole- och äldreomsorg på meänkieli. …är nästan identisk med de finska dialekterna öster om Torne älv. …är ett finskt-ugriskt språk, närmast besläktat med finska …har numera svenska ord inlånade för moderna företeelser. …talas i hela Norrbotten av ca personer. meänkieli Några ord på meänkieli Barn Kläppi Bil Piili Öga, näsa, mun Silmä, nokka, suu Dansa Tansata Skidor Sivakat Ren Poro Usch Huija Potatis Pottu Telefon Telefooni Tornedalsflaggan (Meänflaku på meänkieli) Färgerna är hämtade från Sveriges och Finlands flaggor. Färgerna representerar också den klargula solen, den vintervita nejden eller en snövit älv och den sommarblå himlen.

6 SAMISKA samiska …talas i norra Norge, Sverige och Finland samt på Kolahalvön i Ryssland. Området där samerna lever kallas Sàpmi. …har historiskt en stark geografisk tillhörighet och har därför ett starkare skydd än de officiella minoritetsspråken jiddisch och romani. I kommunerna Arjeplog, Gällivare, Jokkmokk och Kiruna  kan man därför använda samiska i kontakter med myndigheter och domstolar och få förskola och äldreomsorg på samiska. …finns i flera olika varianter, så kallade varieteter. Man delar in samiskan i östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Visste du att… … samiskan har flera hundra ord för att beskriva renars ålder, färg, kroppsbyggnad och horn? Några ord på samiska Hej Bures Vad gör du? Maid don dagat? Ren Boazu Skratta Boagustit Kärlek Ráhkisvuohta Puss Cummá Ett, två, tre Okta, guokte, golbma Hej då Mana dearvan Samernas flagga (Sápmi har sedan 1986 en egen flagga, som har en cirkel i mitten. Den röda halvan symboliserar solen, och den blå symboliserar månen. Flaggans färger, rött, grönt, gult och blått, är de traditionella färgerna som finns på de samiska dräkterna.

7 jiddisch JIDDISCH שלום עליכם זייַ געזונט גוט מאָרגן מזל טובֿ
Omkring svenskar talar och förstår i dag jiddisch. För många jiddischtalande i Sverige är det inte förstaspråk, men starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur. Det används bland släkt och vänner och i samband med förenings- och kulturaktiviteter. Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700-talet, då judar tilläts bosätta sig i Sverige. Den jiddisch som finns i Sverige i dag är dock olika former av östjiddisch, som talats av judar som invandrat till Sverige ungefär från 1870-talet och framåt. Jiddisch är ett germanskt språk med inslag av hebreiska och slaviska språk, ett språkligt arv från tiden för judarnas bosättning på den europeiska kontinenten under tidig medeltid. En jiddischtalare förstår nästan alltid tyska, men det är inte säkert att det omvända gäller. Jiddisch skrivs med hebreiskt alfabet; i dag förekommer dock även latinskt alfabet. Några ord på jiddisch Hej Shólem aléichem Hej då Zai gezúnt God morgon Gut morgn Grattis Mazl tov (= god lycka) Vad heter ni? Vi heist ir? Tack A dank Fotboll Fútbol Jag förstår lite Ich farshtéi a bisl שלום עליכם זייַ געזונט גוט מאָרגן מזל טובֿ Här ovanför står det hej, hej då, god morgon och grattis på jiddisch med hebreiska skrivtecken.

8 Sverigefinska flaggan
Finska språket har talats i Sverige under mycket lång tid. Under ca sexhundra år, fram till år 1809, var Sverige och Finland ett och samma rike. Finskan tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen. I dag lever ca första och andra generationens sverigefinnar i Sverige . Ungefär hälften använder finska. De flesta flyttade till Sverige efter andra världskriget. Det finns ett starkt intresse hos sverigefinnar att bevara sitt språk och sin kultur i Sverige. Sverigefinnar blandas felaktigt ofta ihop med den svenskspråkiga befolkningen i Finland, finlandssvenskarna. finska Några ord på finska God dag Hyvää päivää! Jag kan finska Osaan puhua suomea Glass Jäätelö Läsk Limppari Bästa kompis Paras kaveri Hund och katt Koira ja kissa Tack Kiitos Ett, två, tre Yksi, kaksi, kolme Sverigefinska flaggan är den inofficiella flaggan för den finsktalande minoriteten i Sverige, sverigefinnarna. Flaggan ritades 2007 och togs fram genom Sverigefinska flaggans vänner.

9 KÄLLOR http://www.sprakradet.se/


Ladda ner ppt "SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli"

Liknande presentationer


Google-annonser