Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk."— Presentationens avskrift:

1 Minoritetsspråken i Sverige

2 Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk och alla svenska invandrarspråk.

3 Visste du att… I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk. I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk. De största invandrarspråken är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och ex-jugoslaviska språk. De största invandrarspråken är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och ex-jugoslaviska språk.

4 Vad är ett nationellt minoritetsspråk? Det ska vara ett språk, inte en dialekt. Det ska vara ett språk, inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år. Språkets talare önskar att språket ska få bli ett minoritetsspråk. Språkets talare önskar att språket ska få bli ett minoritetsspråk.

5 Samiska Romani chib Jiddisch Meänkieli Finska De fem nationella minoritetsspråken sedan april 2000

6 Myndigheten, Språkrådet, ska överblicka och främja användandet av språken. Myndigheten, Språkrådet, ska överblicka och främja användandet av språken. Det finns sedan april år 2000 särskilda lagar om rätten att använda samiska, finska och meänkieli vid förvaltningsmyndigheter och domstolar. Det finns sedan april år 2000 särskilda lagar om rätten att använda samiska, finska och meänkieli vid förvaltningsmyndigheter och domstolar. Det bedrivs forskning och undervisning kring minoritetsspråken, om än begränsad till några universitet i landet. Det bedrivs forskning och undervisning kring minoritetsspråken, om än begränsad till några universitet i landet.

7 Nya nationella minoritetsspråk? Om ett språk talas kontinuerligt i Sverige i mer än tre generationer är det ju inte ett invandrarspråk. Om ett språk talas kontinuerligt i Sverige i mer än tre generationer är det ju inte ett invandrarspråk. Arabiskan har goda möjligheter till ett långt liv i Sverige, eftersom många svenskar talar det numera och eftersom det är nära förknippat med religionsutövning. Arabiskan har goda möjligheter till ett långt liv i Sverige, eftersom många svenskar talar det numera och eftersom det är nära förknippat med religionsutövning. Om femtio år blir kanske arabiska nationellt minoritetsspråk. Om femtio år blir kanske arabiska nationellt minoritetsspråk.

8 Samiska Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön. Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön. Ca 20 000 personer i Sverige talar samiska Ca 20 000 personer i Sverige talar samiska Samiskan är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter (även olika skriftspråk). Samiskan är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter (även olika skriftspråk). Finns olika typer av samiska – t.ex. nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska. Finns olika typer av samiska – t.ex. nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska. Sameskola finns i Jokkmokk och Kiruna Sameskola finns i Jokkmokk och Kiruna

9 Samiska Kommer från samma språkträd som finska, ungerska och estniska. Sydsamiskan tros vara det äldsta språket i Skandinavien. Det samiska språket är starkt präglad av samernas traditionella levnadssätt. Det är mycket rikt på ord som rör naturen och renskötseln. Det samiska språket är starkt präglad av samernas traditionella levnadssätt. Det är mycket rikt på ord som rör naturen och renskötseln.

10 Romani chib Ordet rom betyder ’man’ = människa. Ordet rom betyder ’man’ = människa. Kommer ursprungligen från Indien. Kommer ursprungligen från Indien. Romer kallades felaktigt tidigare för tattare, zigenare. Romer kallades felaktigt tidigare för tattare, zigenare. Har funnits i Sverige sedan början av 1500-talet. Har funnits i Sverige sedan början av 1500-talet.

11 Uppskattningsvis talar ca 40 000 svenskar romani. Uppskattningsvis talar ca 40 000 svenskar romani. Finns ca 60 olika dialekter. Finns ca 60 olika dialekter. Finns inget enhetligt skriftspråk. Finns inget enhetligt skriftspråk. Dagens romer kommer vanligen från f.d. Jugoslavien. Dagens romer kommer vanligen från f.d. Jugoslavien. Svenska vardagsord med romskt ursprung: Svenska vardagsord med romskt ursprung: tjej, haja, lattja, jycke tjej, haja, lattja, jycke

12 Jiddisch Ca 2 000 svenskar talar och förstår jiddisch. Ca 2 000 svenskar talar och förstår jiddisch. Det är starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur. Det är starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur. För många är det inte förstaspråket. För många är det inte förstaspråket. Språket föddes för 1000 år sedan. Språket föddes för 1000 år sedan. Har inslag av tyska, hebreiska och slaviska språk. Har inslag av tyska, hebreiska och slaviska språk. En jiddischtalare förstår nästan alltid tyska, men det är inte säkert att det omvända gäller. En jiddischtalare förstår nästan alltid tyska, men det är inte säkert att det omvända gäller.

13 Jiddisch Judeförföljelserna startade redan under medeltiden. Judeförföljelserna startade redan under medeltiden. Språket utrotades nästan under Andra världskriget. Språket utrotades nästan under Andra världskriget. Jiddisch kom till Sverige i samband med den första judiska immigrationen under 1770-talet. Jiddisch kom till Sverige i samband med den första judiska immigrationen under 1770-talet. Judarna fick då bara syssla med vissa yrken, bo i vissa städer i Sverige. Judarna fick då bara syssla med vissa yrken, bo i vissa städer i Sverige.

14 Meänkieli Kallades tidigare ”tornedalsfinska”. Kallades tidigare ”tornedalsfinska”. Talare i Norrbotten uppskattas till ca 75 000 Talare i Norrbotten uppskattas till ca 75 000 Finns främst i Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna och Gällivare kommun. Finns främst i Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna och Gällivare kommun. Meänkieli har sitt ursprung från finskan med en del svenska ord. Meänkieli har sitt ursprung från finskan med en del svenska ord. 1809 – freden mellan Ryssland och Sverige. Gränsen drogs vid Torne älv. Människorna på den svenska sidan utvecklade ett eget språk. 1809 – freden mellan Ryssland och Sverige. Gränsen drogs vid Torne älv. Människorna på den svenska sidan utvecklade ett eget språk.

15 Finska Språket kommer ursprungligen från Ryssland. Samiska, ungerska och estniska tillhör samma språkfamilj. Språket kommer ursprungligen från Ryssland. Samiska, ungerska och estniska tillhör samma språkfamilj. Från medeltiden fram till år 1809 hörde Finland till Sverige. Från medeltiden fram till år 1809 hörde Finland till Sverige. Finska har talats i Sverige i minst 800 år. Finska har talats i Sverige i minst 800 år.

16 Finska Finskan som talas i Sverige följer finska språkets regler i alla avseenden. Finskan som talas i Sverige följer finska språkets regler i alla avseenden. Sverigefinnar finns i många delar av landet, både i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige och i Norrbotten. Sverigefinnar finns i många delar av landet, både i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige och i Norrbotten. Ca 300 000 personer i Sverige talar finska. Ca 300 000 personer i Sverige talar finska.

17 Teckenspråket Svenskt teckenspråk har en speciell status som minoritetsspråk, ej officiellt godkänt, men har samma ställning. Svenskt teckenspråk har en speciell status som minoritetsspråk, ej officiellt godkänt, men har samma ställning. Det är ett inhemskt minoritetsspråk, går inte att fastställa ålder. Det är ett inhemskt minoritetsspråk, går inte att fastställa ålder. 10 000 döva + 20 000 släktingar, vänner, yrkesutövare använder teckenspråk. 10 000 döva + 20 000 släktingar, vänner, yrkesutövare använder teckenspråk. Ungefär 160 olika teckenspråk i världen. Ungefär 160 olika teckenspråk i världen.


Ladda ner ppt "Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk."

Liknande presentationer


Google-annonser