Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Högtider Chanukka-Judendom.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Högtider Chanukka-Judendom."— Presentationens avskrift:

1 Högtider Chanukka-Judendom

2 När firar man, och vad är chanukka?
Varje år firar judar över hela världen högtiden Chanukka. I åtta dagar tänder man ljus varje dag till minne av Judas Mackabeus återvinnig av Jerusalems tempel år 164 före vår tidsberäkning. Den första dagen så tänder man ett ljus, andra dagen tänder man två ljus osv, tills alla åtta ljus har tänds den sista kvällen. Chanukka firas alltid den 25 kislev och slutar 2 eller 3 tevet, det beror på om kislev har 29 eller 30 dagar, det vill säga vid nymåne i December – November. Eftersom det judiska året är ett vandringsår med att komplicerat skott- och -månadssystem, blir tidpunkten olika för olika år i den gregorianska kalendern. Begrepp Tevet- Är den tionde månaden i den judiska kalendern. Kislev- Är den nionde månaden i den judiska kalendern, den har dagar och infaller i November-December. Gregorianska kalendern- Är den kalender som används i dom flesta av jordens länder, som är en mindre ändring av den Julianska kalendern.

3 VARFÖR FIRAR MAN? Begrepp
Enligt Talmud så förklaras helgen som en legend om ett mirakel. Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men gud såg till att det att det fanns olja till lamporna i alla åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempel olja. Chanukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll i åtta dagar så tänder man ljus till minne av detta under. Chanukka upplevs ofta av dom som inte är judar som ett alternativ för den kristna julen. Det beror främst på att Chanukka oftast firas vid juletid, beroende på hur den judiska kalendern står i förhållande till den kristna. Begrepp Talmud- Är judarnas stora efterbibliska skriftsamlingar om cirka sidor.

4 Vad äter man? Man äter mat som friteras i olja så som sufganiot, som är typ som runda munkar fyllda med sylt och latkes, som är en slags plättar gjorda på potatis och lök. Man äter ibland också karp, som är en fisk.

5 Källor afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+mat&imgrc=uFG_svtZMkHP-M%3A afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+mat&imgrc=28eifOdxn-oAIM%3A afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+mat&imgrc=1SUtOKHnSGQQnM%3A afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+&imgrc=YGkbhiLeQDkYCM%3A Fakta almanackan/ chanukka.html


Ladda ner ppt "Högtider Chanukka-Judendom."

Liknande presentationer


Google-annonser