Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära."— Presentationens avskrift:

1 Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.
Buddha betyder upplyst person, som Sidharta var/är. De heliga böckerna heter Tripitaka (de tre korgarna) När buddhister lär sig att inte vilja ha massa saker, når hon/han till Nirvana. Nirvana är som en himmel.

2 Hemma hos en buddhist Hemma hos en buddhist finns det ett litet altare, där dom offrar blommor, frukt och tänder rökelser till Buddha. Det finns även olika små statyer på Buddha. Vid altaret ber dom, när dom inte går till templet (helig plats)

3 Högtider Buddha dagen (vesak) - Firas i Maj, när det är fullmåne. - Firar Buddhas födelse, upplyst, död. - Äter vegetarisk mat, för att inte döda djur. - Lyssnar när munkarna berättar om Buddha, vattnar fikonträd, tänder speciella lyktor, ger mat till fattiga.

4 De flytande skålarna (Loi krathong) - Firas i November, när det är fullmåne. - Gör båtar som ser ut som lotusblomman. - Släpper båtarna i vattnet. -Släpper båtarna till andarna för att båtarna ska ta med sig all otur, som finns runt oss.

5 Hinduismen Hinduer tror på många gudar.
Det finns olika märken för olika gudar. De offrar mat och blommor till gudarna. De är vegetarianer, alltså äter ej någon som har en själ. Tror att jorden återskapas.

6 Hemma hos hinduer Hos en hindu finns det ett altare. Där offrar dom Blommor och mat till gudarna, det kallas puja. Det finns även bilder på olika gudar som dom tror på. Hinduerna brukar be där när dom inte går till templet.

7 Högtider Färghögtiden - Firas i Mars i två dagar. Man kastar färg, vatten eller pulver. -Firar för att minnas att Krishna målade Radhas ansikte. - Äter rostade kokosnötter.

8 Ljushögtiden - Firas i oktober eller november i tre dagar
Ljushögtiden - Firas i oktober eller november i tre dagar. - Man firar att det är nytt år och att det goda vinner över de onda. - Man tänder massor av ljus, som symboliserar att det goda vinner över de onda. -Man måste vara ren och huset ska vara städat.

9 Likheter Har tempel som helig plats.
Både hinduer och buddhister har ett altare hemma. Hinduer och buddhister bor oftast i Asien. Offrar saker till sina gudar. Tror på att man återfödds.

10 Skillnader Hinduer Buddhister Vegetarianer Äter kött Många gudar
Kom före buddhismen Buddhister Äter kött Buddha (upplyst person) Kom efter hinduismen Av: Jasmine


Ladda ner ppt "Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära."

Liknande presentationer


Google-annonser