Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnet får sitt namn När ett barn är några dagar gammalt får sitt namn. För att hitta ett bra namn tar föräldrarna hjälp av horoskop. I indien spelar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnet får sitt namn När ett barn är några dagar gammalt får sitt namn. För att hitta ett bra namn tar föräldrarna hjälp av horoskop. I indien spelar."— Presentationens avskrift:

1 Barnet får sitt namn När ett barn är några dagar gammalt får sitt namn. För att hitta ett bra namn tar föräldrarna hjälp av horoskop. I indien spelar horoskop en stor roll både när man ska namnge sitt barn och när man ska välja vem man ska gifta sig med. Innan barnet har blivit en månad gammalt hålls en ceremoni i templet. På bekräftar prästen det namn barnet ska få och tänder en eld.

2 Horoskop Vissa hinder tror att stjärnornas och planeternas placering på himlen när man föds påverkar hur man är och ens framtid ska bli. I indien görs det av särskilda präster. För att få veta hur stjärnorna och planeterna stod just i det ögonblick när man födds och vad det kan betyda gör man ett horoskop.

3 Undervisning När en pojke är runt tio år får han gå i en utbildning hos en präst som undervisar. Som avslutning på ceremonin tänds en eld och pojken får ett snöre som han ska bära överkroppen resten av livet. Flickor går inte i denna utbildning efter som det är deras uppgift att läsa religiösa böcker enligt hinduismen.

4 Kaster Sedan flera tusen år är människan indelande i olika grupper som kallas kaster. Alla människor tillhör en kast. Varje kast har sina speciella för hur man ska leva. Idag följer inte alla dessa regler, men i vissa sammanhang gör man det. Och det är när man ska gifta sig som man följer reglerna. Nästan ingen gifter sig med någon från någon annan kast. I tidningen kan man annonsera om vem man vill gifta sig med och då talar man alltid om vilken kast personen kommer från.

5 Kaster Människan föds in i en kast. Ett barn tillhör samma kast som föräldrarna. Det går inte att byta kast under livet, men kasten kan ändras i nästa liv. Det finns fyra huvudkaster. Präster hör till den översta kasten. De som ska tjäna och hjälpa andra hör till kasten längst ner. Nu för tiden står det i lagen att ingen får behandlas orättvist för att man tillhör en lägre kast.

6 Livsregler Inte skada något levande väsen Inte ljuga Inte stjäla
Inte leva okyskt Vara givmild Desto högre upp man ligger i klasskillnaden så strängare är det att följa reglerna. Man ska sköta sitt eget liv ex: barn ska sköta sin skolgång och vara snäll och visa respekt mot sina föräldrar och lärare. Medans föräldrarna ska försörja sina barn med mat, kläder, utbildning och de ska också skydda sina barn (alla ska utföra sina uppgifter)

7 Holi De firar Holi i mars i 2 dagar (ibland längre). De firar Holi därför guden Krishna jämfördes hans ansikte med hans flickvän. Hans flickvän hade ljus gud och Krishna mörk. Krishna frågade sin mamma om det var hennes fel, men då sa Krishnas mamma att måla Radhas (hans flickvän) med färg. De firar Holi genom att kasta färgat vatten el. pulver på varandra, tända stora eldar utomhus, fira på gatorna och äta rostade kokosnätter och sötsaker.

8 Diwali De firar Diwali i November eller Oktober (högtiden vara i 3 dagar.) De firar Diwali för att fira att guden Rama kom tillbaka från djungeln som han varit i 14 år och besegrat över den onda demonen Ravana. Under högtiden ber man och offrar till Lakshmi och hoppas att hon ger god lycka. Man tänder också ljus (ljusen symboliserar att det goda vinner över det onda). Många skjuter också fyrverkerier och under högtiden är det viktigt att vara ren och att huset är rent. Man äter festmat som söt risgröt med nötter och man ger också presenter till familj och vänner.

9 Heliga djur I hinduismen är kor ett heligt djur. Korna är en symbol för ”jorden och livet” för korna ger mjölk och näring. Så i vissa delar i Indien så får man inte döda kor och det anses att man får tur om man behandlar en ko bra.

10 Svastika Denna symbol kallas för svastika. Inom hinduismen är det en symbol för något positivt. Den står bland annat för lycka. Många tänker på hakkors och på Hitler när man ser denna symbol, men den fanns långt före det att Hitler och nazisterna började använda den.

11 Aum Detta tecken kallas för Aum. Man uttalar det bland annat i böner. Det är ett av de absolut viktigaste hinduiska tecken och det ger stor kraft att läsa det.

12 Yantra Sir yantrat är ett av de äldsta och mest kända. Sir yantra är ett diagram som visar hur hinduerna uppfattar den kosmiska Utvecklingen. Yantra är en geometrisk symbol som kan fästa sitt sinne på under meditation. Roten kommer ur sanskritordet yam, som betyder form, och stavelsen tra som kommer från trana vilket betyder befria. Yantra är alltså ett slags verktyg som används för att skänka befrielse till sinnet under meditation så att ett medvetandetillstånd kan uppnås.

13 Livet För hinduer går livet i cirklar. När en människa dör så får själen ett nytt liv. Och världen skapas också om. Hinduerna kallar det för samsara. Samsara betyder evigt kretslopp. Man kan bryta kretsloppet, många tror att man då blir en del av en gudomlig kraft som heter brahman eller till dom gudar man bett till.

14 Dom tre viktigaste gudarna
Hinduismen är en gammal tro, mer än 5000 år gammal. Det finns tre gudar som många ofta ber till. Brahma: han skapar världen. Vishnu: ser till att världen fungerar. Shiva : förstör världen så att Brahma kan skapa den. Dom här tre gudarna är viktigas. Varje gud har ett riddjur.

15 Brahma Guden Brahma har fyra böcker som kallas vedaböcker.
Där finns människans kunskap samlad. Han har också fyra ansikten. Hans fru,sarasvati är lärdomens och vishetens gudinna. Brahma föddes ur en lotusblomma. Lotusblomman står för lycka och fruktbarhet. Brahma ville att människorna skulle ha någonstans att be till gudarna så han tog lotusblomman som han föddes ur och lät den falla ner till jorden. Blomman landade på en plats i Indien. Det blev en sjö där blomman landade , vid sjön byggdes en stad och ett tempel. Staden fick heta pushkar som betyder ”född ur en blomma”. Templet står fortfarande kvar.

16 Vishnu Vishnu upprätthåller och bevarar skapelsen.
Hans riddjur är en slags människo-örn. Vishnu har uppenbarat sig på jorden i olika gestalter för att rädda världen när ondskan tar över. Två av dom är Rama och krishna. Man ber till Vishnus fru Lakshimi om rikedom och lycka.

17 Shiva Shivas kallas också pashupati ”vilddjurens herre” är en av dom h högsta gudarna inom hinduismen. Han avbildas med tre ögon i pannan och fyra armar. Hans fru, Parvati ville så gärna ha ett barn som kunde skydda henne från inkräktare, men inte Shiva. En gång reste Shiva iväg på en lång resa. Då bestämde sig Parvati far att skaffa ett barn på egen hand. Hon skrapade bort lite hud från sin kropp när hon badade och formade en liten figur. Sedan väckte hon den lilla figuren till liv. Åren gick och det lilla barnet fick namnet Ganesha. En dag kom Shiva hem. Han hade varit borta i flera år och nu undrade han vem det var som vaktade framdörren till doms rum. Han utmanade Ganesha och högg av honom huvudet. Parvati förklarade för Shiva vem Ganesha var. Shiva ångrade sig och skickade en man att ta huvudet från den första varelsen han träffade. Det råkade vara en elefant…

18 Efter döden Inom hinduismen finns flera olika svar och tankar om vd som händer efter döden. En tanke är att människan återföds till ett nytt liv på jorden. En andratanke är att det finns himlar och andra platser som man kan hamna i under en tid, innan man sen återvänder till jorden igen. En tredje tanke är att människan möter den gud som han eller hon har bett till i sitt liv och får leva med den guden. En fjärde tanke är att man aldrig åter vänder till jorden, utan blir en del av den gudomliga kraften brahman.

19 Tack för ni tittade Hoppas ni hade roligt!!!
Vad heter dom tre viktigaste gudarna?


Ladda ner ppt "Barnet får sitt namn När ett barn är några dagar gammalt får sitt namn. För att hitta ett bra namn tar föräldrarna hjälp av horoskop. I indien spelar."

Liknande presentationer


Google-annonser