Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ni ska nu få lära er om Buddhismen!!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ni ska nu få lära er om Buddhismen!!"— Presentationens avskrift:

1 Ni ska nu få lära er om Buddhismen!!

2 Buddhismen Buddhismen började för 2500 år sedan, med att en prins som hette Siddharta Gautama funderade mycket på hur människor skulle bli lyckliga. Han funderade i flera år innan han kom på hur man skulle göra. Vi människor kan bli lyckliga om vi slutar vilja ha så mycket för vi blir olyckliga om vi inte får de sakerna. När Siddharta kom på detta blev han Buddha. Det betyder att han blev upplyst. Om man har blivit upplyst har man kommit på något nytt.

3 Högtider Loi kraton är ganska viktig för thailand. Loi karton är att man bygger banan blad till en lotus blomma som man lägger ljus inuti i och lägger den i vatten i november. Buddhadagen är i maj då är det fullmåne och Buddha föddes. Varför man firar Buddadagen är för Buddha föddes och blev upplyst. Buddhadagen äter dom vegetarisk mat för då behöver dom inte döda djur.

4 Maträtter I Thailand äter vi kött och annan mat. Förra året hade hela Asien en tävling om vilken mat som var godast. Thailands godaste mat var tom yam. Förr i tiden sa man att man ska äta mycket ris och mindre kött för vissa fattiga får inte äta så mycket kött. Norra och Södra Thailand där bönder bor äter man ormar med ris och andra saker. Farliga ormar med gift lägger dom i glaset. Man tror att om man får lite gift från en farlig orm mår man bättre.

5 Klädsel Andar Människor i Thailand tror att det finns andar. Varför dom tror det beror på att om det finns andar som försöker skydda en eller varna att det är farlig. Men många tror att det är bara en saga. Munkar har orange klädsel och nunnor har vit klädsel. Om man går till skolan måste man ha uniform. Det har uniform för att ingen ska bli retad för att ha fula kläder. Vuxna får har vilken klädstil dom vill.

6 Gud Grupper Enligt Buddha finns det ingen gud eller gudar. Trots det är det vanligt att buddhister ber till gudar. En del ber även till buddha. Dom ser han som en gud. Det finns ca 500 miljoner buddhister i världen. Buddhismen skiljer sig mycket från land till land.

7 Berättelsen om prins Vessantara
En av de mest omtyckta berättelserna i buddhismen är den om prins Vessantara. Vessantara var en prins som bodde i Indien. Det första han frågade sin mamma om när han föddes var om han kunde få någonting att ge bort. Hans mamma gav honom tusen mynt och dessa gav Vessantara bort. När prins Vessantara var fem år fick han ett värde fullt halsband av sina föräldrar. Han gav då genast bort det till en tjänare. Tjänaren ville först inte ta emot halsbandet och försökte att ge tillbaka det. Men det fick han inte. När prinsen var sexton blev han kung. Han gifte sig med en flicka och efter några år fick de två barn. Vessantara hade många djur. Ett av de finaste djuren var en vit elefant. Elefanten var mycket speciell. Den kunde göra så det började regna. Detta var väldigt bra för landets bönder när solen hade lyst länge och de behövde regn på sina åkrar. En dag gav prinsen bort elefanten och alla som bodde i landet blev arga på honom. Prinsen och hans familj var då tvungen att flytta till ett annat land. Prins Vessantara och hans familj reste iväg och en dag mötte de en man som behövde slavar. Då gav han bort sina barn till mannen. Sedan gav han bort sin fru till en man som frågade om han kunde få henne. Men mannen var en gud som hade förvandlat sig. När guden hade fått Vessantara fru lämnade han tillbaka henne igen. Guden berättade att alla de andra gudarna var väldigt nöjda med Vessantara. Som belöning skulle han få tillbaka allt som han gett bort i sitt liv.

8 Buddhismens viktiga symboler
Lotusblomman är en symbol av upplysningen. Hjulet är också en viktig symbol. Den åtta faldiga vägen är den symbol till. Den åtta faldiga vägens hjul är symbol för detta. 1.Rätt åskådning eller förståelse 2.Rätt beslut 3.Rätt val 4.Rätt handlande 5.Rätt levnadssätt 6.Rätt strävan 7.Rätt uppmärksamhet 8.Rätt koncentration eller meditation En vanlig symbol är fikon trädet. Det beror på att en man som hette Siddharta satt under ett fikonträd när han blev Buddha.

9 Dalai Lama Den högste religiöse ledaren för buddhister i Tibet heter Dalai lama. Han är även överhuvudet inom lamaismen. Han är känd över hela världen för sin vishet. Han pratar mycket om att skapa fred på jorden. Han också skrivigt många böcker. När Dalai lama dör så tror man att han åter födds efter 49 dagar. Det tror man inom tibetansk buddhism. När den nya Dalai lama hittas av munkar uppfostras han till att bli landet ledare. Munkarna letar bland nyfödda nyfödda barn efter den nya Dalai lama. Den Dalai lama som lever idag kommer från Tibet, men han fick fly där ifrån efter ett uppror mot Kina år Kina hade ockuperat Tibet sedan år Tibetera betraktar fortfarande Dalai lama betraktas som en levande gud. Sedan länge lever Dalai lama i landsflykt och befinner sig i Indien. Han reser världen runt och predikar om att man aldrig ska använda våld. Han fick Nobelsfredspris år 1989 för detta. Dalai lama är en gud som har låtit sig födas bland människorna med medlidande och som ständigt återföds.

10 Buddhister dör Buddhisten (tänkte) att de kan hända två (grejer) med människorna när hon/han dör. Det mest vanligast är att människan föds och när den dör föds den upp igen, till ett nytt liv på jorden. Men oftast, när en människa har förstått allt om Buddha lärde ut, så kommer hon inte att åter födas till universum. Då blir människan istället upplyst och hamnar i Nirvana är namnet på det som ibland beskrivs som en himmel, men oftast som något som inte går att förklara. Det är bara något man hamnar i.

11 Fem viktiga regler 1. Döda inte. Du ska aldrig ta en levande varelses liv. 2. Stjäl inte. Du ska inte ta något som inte tillhör dig. 3. Var inte otrogen. Du ska vara sann mot den du älskar. Slarva inte med din kropp och dina känslor. 4. Ljug inte. Tala alltid sanning stå för det du gör Använd inte alkohol eller droger. Det skadar din kropp, dina tankar och dina känslor.

12 Tempel Ett tempel behöver inte vara en stor byggnad. Det kan också vara ett rum som är inrett med blommor och en staty av buddha.

13 Döpa Munkar Inom buddhismen finns det namn ceremonier. Oftast tar föräldrarna deras barn till ett tempel där de får döpa sina barn så dom har ett Budda namn. Namnet kan vara metta som betyder kärlek. För vissa buddhister är ett äktenskap att gifta sig med någon som inte har med religionen att göra men det är vanligt att går till kloster efter vigningen. Buddhismen är personer som ger bort alla sin saker och vill bli munk. En munk har inget hår på huvudet för att skilja sej från övriga värden. Första munken var en Prins och stack på natten från sin familj och skulle börja som tiggare.

14 Tack för oss, hoppas ni lärt er något!
Fråga: Hur många dagar tror man att det tar innan Dalai Lama återföds? 2: Nämn två viktiga regler. 3: Prins Vessantara har många djur. Men vilket är hans finaste? 4: Vilken var Thailands godaste maträtt?


Ladda ner ppt "Ni ska nu få lära er om Buddhismen!!"

Liknande presentationer


Google-annonser