Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Högtider inom Hinduismen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Högtider inom Hinduismen"— Presentationens avskrift:

1 Högtider inom Hinduismen

2 Högtider Inom Hinduismen finns det flera högtider. Man besöker ett tempel vid varje högtid och äter speciell mat och så byter man gåvor med varandra. Diwali Raksha Bandhan Holifesten Krishnajanmashtmi

3 Diwali Diwali Diwali är nyår hos hinduismerna. Detta firar man antingen i slutet av oktober eller i början av november. Diwali kan liknas vid ett vanligt nyårsfest. Man smäller fyrverkerier, tänder oljelampor och ljus och placerar dem på olika ställen och man byter även gåvor med varandra. Anledningen till att man firar detta är för att guden Rama återvände hem efter segern mot Ravana.

4 Raksha Bandhan Denna högtiden håller hus då det är fullmåne under varje månad. Man firar denna högtid genom att binda en helig tråd på sina syskon. Man gör detta för att skydda sig mot ondskan och för att stärka familjebanden.

5 Holifesten Holifesten firas för att välkomna vårens ankomst.
Kvinnorna får skämtsamt smiska till alla män på rumpan som de träffar, oavsett främmande eller bekanta. Ungdomarna häller vatten och kastar färgpulver på varandra. Detta sker under mars eller april. Holifesten firas till minne av Krishna som under sin tid som ungdom hittade på bus och annat.

6

7 Krishnajanmashtmi Man firar denna högtid till minne av Krishnas födelse. Man firar denna högtid den åttonde dagen under den mörka halvan av shravan. Man firar högtiden genom att fasta till midnatt och hitta på annat kul som att läsa ur skrifter och sjunga fromma sånger.

8 Källor *http://www.to-life.se/h_hogtider.htm
* * Böcker: *Religion och liv 7-9 sida 302 *Hinduismen sidorna 41-45

9 Gjord av: Bawan Ludde Oliver


Ladda ner ppt "Högtider inom Hinduismen"

Liknande presentationer


Google-annonser