Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…"— Presentationens avskrift:

1 Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…

2 Gamla traditioner Urbefolknignen i Australien har levt där i 40000 år.
Samerna har levt i norden i 5000 år. Uppstod på flera platser på jorden. Vissa finns kvar än idag. Vissa har tvingats över till andra religioner.

3 Gemensamma drag Väldigt lokala, liten eller ingen spridning i världen.
Till en början har de förts vidare med sånger och berättelser. Speciell syn på naturen. Gränsen mellan liv och död är inte lika stark som hos oss. Det finns ett högsta väsen som skapat allt.

4 Myter Myter som berättar om gudarnas handlingar
Skapelsemyter som berättar om världens skapelse Muntlig tradition, sånger Myterna kan kopplas ihop med ritualer som kan leda till att tex sjukdomar botas.

5 Schamaner Schamaner finns i många av dessa kulturer.
Både män och kvinnor. Betyder ”den som vet”. Schamaner kan förmedla kontakt mellan de levande och gudarna. Kan bota sjukdomar. Kan se in i framtiden. Finns hos Amerikas ursprungsbefolkning (navajo – sångaren), i Sibirien och hos samerna (nåjd). Schamanens uppgift är att upprätthålla en balans som häxor och trollkarlar kan förstöra.

6 Totem, andar och själar Totem = skydd Totemdjur = skyddsdjur
Ande, skyddsande (rådare) Kroppssjäl (gör att kroppen fungerar – dör med kroppen) Frisjäl (kan lämna kroppen och göra resor på egen hand, kallas även drömsjäl, lever kvar när kroppen dör) Förfäders själar

7 Magi och tabu Magi = styra makterna Tabu = förbjudet
Finns det mer i dessa religioner än hos oss? Hittar vi exempel på magi eller tabu i vår kultur?

8 Olika perspektiv Kan det vara ett problem att se saker ur ett västerländskt perspektiv? Hur påverkar den moderna tiden dessa religioner?

9 Bangladesh 1994 En kvinna blir sjuk. Hon blir svagare och svagare.
Hennes bror tar henne till läkaren som inte kan hjälpa. Han tillkallar en alternativ läkare, naturläkare (schaman?) Mannen stänger in sig i ett rum tillsammans med en koran och några tillhörigheter från kvinnan och läser böner. Han sitter där utan mat och vatten i tre dagar. När han kommer ut tar han med sig brodern till systerns hus på landet – där han aldrig har varit. Han går runt en liten stund innan han beordrar brodern att gräva i marken. Där hittar de talismaner med besvärjelser. När de har grävt upp dem blir systern starkare och friskare.


Ladda ner ppt "Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…"

Liknande presentationer


Google-annonser