Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Balsamering.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Balsamering."— Presentationens avskrift:

1 Balsamering

2 Hur går balsamering till?
Den döde förs till reningshuset. Tar ut hjärnan genom näsborrarna. Hjärnan, lungorna, magen och inälvorna läggs i 4 urnor Hjärtat är kvar i kroppen. Urnorna har skyddsgudar. Såg till att kroppen fungerade när den döde kom till andra världen.

3 Håligheter i kroppen fylldes med linnedukar.
Kroppen behandlades med salt och oljor Ädelstenar placerades på kroppen. Kista av trä tillverkades, porträtt av den döde målades utanpå. Den yttersta kistan var av sten. I kistan lades dödsboken

4 Mumien sveptes in i linnebindor och lades i kistan.
Folket följer den döde till graven. Där lägger man modeller av tjänare och mat. Sista steget heter ”Öppnandet av munnen” Den dödes själ återvänder in i kroppen. Nu kan mumien andas, tala, äta dricka..

5 Vad hände efter döden? Begravs man rätt kommer man till Osiris rike Osiris = Domare Har 42st domare vid sin sida.

6 Inför domstolen… Ska den döde bevis att han/hon levt ett gott liv.
Den döde har dödsboken som hjälp vid domen. Läser en syndabekännelse ur boken ”Jag har inte misshandlat ett djur ” ”Jag har inte låtit någon hungra” ”Jag har inte mördat”

7 Varför läsa syndabekännelsen?
Den döde blir renad från alla uppräknade synder. Magisk kraft, som en besvärjelseformel. Ger information om hur man ska leva. (regler)

8 Guden Anibus för in den döde i rättvisans sal
Guden Anibus för in den döde i rättvisans sal. Den dödes hjärta läggs i en vågskal. I andra skålen låg sanningens fjäder Väger skålarna jämnt… är man ren. Den döde får komma till Osiris rike. Annars slukas den döde av ett monster.

9 Guden Thot antecknar resultatet Horus visar den döde in till Osiris, där får han sin dom.


Ladda ner ppt "Balsamering."

Liknande presentationer


Google-annonser