Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturfolkens religioner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturfolkens religioner"— Presentationens avskrift:

1 Naturfolkens religioner
Naturreligioner Naturfolkens religioner

2 Naturfolkens religioner
Olika ursprungsfolk har olika religioner men det finns en del likheter. Exempel på ursprungsfolk är indianer (Amerika), aboriginer (Australien), inuiter/eskimåer (Grönland), polynesier och maorier (Oceanien) samt samer (Norden).

3 Gemensamma drag TABU MAGI Tabu = förbjudet
Med hjälp av tabun kan man skydda sig mot det övernaturliga och är ett sätt att få kontroll över livet. Finns det något som är tabu i vårt samhälle? MAGI Magi = att påverka makterna i den riktning man själv vill. Man brukar skilja på vit (god) och svart (ond) magi. Finns det magiska riter i vårt samhälle?

4 Fler gemensamma drag … Natur – djur – människa lever i gemenskap
Döda och levande i gemenskap Många olika gudar, skyddsandar/skyddsdjur

5 Förkristen SAMISK RELIGION
Den samiska förkristna religionen är utdöd. Samerna tvångskristnades under 1600 – 1700talet. Mäns och kvinnors religion skilde sig åt. Männens riter gällde jakt och fiske, väder och vind, kvinnornas hem och familj. Speciellt viktig var Björnkulten

6 Samiska gudar/gudinnor
Männen tillbad främst manliga gudaväsen, kvinnorna kvinnliga. Världen skapare, skaparguden kallades för Veralden Olmái. Bland männen tillbads guden Raedie (Rådaren) och åskguden Hovrengálles eller Thiermes. Mycket viktiga för kvinnorna var akkorna, Máhteráhkká och hennes tre döttrar: födelsegudinnan Sáráhkká, Uksáhkká, som skyddade de små barnen, och Jouksáhkká, som kunde byta kön på det kvinnliga fostret om föräldrarna offrade till henne.

7 Samiska andeväsen Viktigare än gudarna var andeväsen, rådarna (raedie), olika skyddsväsen samt de avlidna. Offerriterna utfördes både vid kåtan och på särskilda offerplatser (sejtar). Dessa låg vid fjäll och vid forsar. Årets viktigaste offerrit var den stora höstofferfesten i slutet av september, då man bl.a. offrade renar.

8 Samisk björnkult Det heligaste djuret var björnen.
Riterna i samband med björnjakten, den efterföljande måltiden och björnbegravningen var omfattande och samernas björnkult visas i filmen ”Vägvisaren”.

9 Nåjden Den religiöse ledaren, nåjden (en schaman)
upprätthöll kontakten mellan människornas värld och andra världar. Nåjdens viktigaste redskap var en trumma, vars ljud hjälpte honom att uppnå extas/trance. Med hjälp av de målade figurerna på trumman kunde nåjden ta reda på vilka andeväsen och gudar som krävde offer och vad som skulle offras. Vid sjukdom måste nåjden fara till dödsriket och förhandla med dödsgudinnan, Jábbmeáhkka, om den sjukes själ. Mot löfte om offer fick nåjden ta med sig själen tillbaka och den sjuke tillfrisknade. Om nåjden inte fick med sig själen hem igen betydde det att den sjuke dog.


Ladda ner ppt "Naturfolkens religioner"

Liknande presentationer


Google-annonser