Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hinduismen Vägen till Moksha.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hinduismen Vägen till Moksha."— Presentationens avskrift:

1 Hinduismen Vägen till Moksha

2 En renlärig Hindu Född i en kast.
Inte släcka liv, för allt liv är heligt. Vegetarisk mat, annars släcker man liv. Nyttjar inte alkohol. Offrar och ber till gudarna. Tror på själavandring. Strävar mot att uppnå moksha. Följer Vedaböckernas anvisningar. Inte ljuga eller stjäla. Lyda föräldrar och visa vördnad för ålderdom och visdom. Vara hjälpsam och solidarisk.

3 Olika vägar för att nå moksha
Jainismen Icke våldets väg. Det finns inga gudar, man lever hederligt och kärleksfullt. Den som lever rätt når moksha. Bhakti Känslans väg. Genom hängivenhet, lovsång och upprepning visar man sin kärlek till Guden Krishna. I Bhakti finns bara Guden Krishna Yoga – att öva kroppen för själens skull. Genom träning förenas kropp och själ med gud. Olika vägar för att nå moksha Vishetens väg Okunnigheten är hindret för människan. Genom studier av heliga skrifter och meditation når man insikt. Insikten leder till moksha. Läraren kallas Guru. Karma Yoga De goda gärningarnas väg Man ska leva kärleksfullt, inte ljuga, stjäla eller skada. Försakelsens väg Man uppoffrar allt som heter lust och nöjen, för att ge sig ut på vandring för att hitta lärdom. Genom askes –försakelse, för söker man förstå och uppleva det andliga

4 Det vimlar av gudar i den hinduistiska religionen, man har uppskattat upp till 330 miljoner olika gudar och demoner, men många anser att de olika gudarna bara är olika sidor av en och samma gudomlighet.

5 Skaparen och herre över alla varelser.
Brahma: Skaparen och herre över alla varelser. Han står över och bortom tillbedjan, kanske är det därför det inte finns så många tempel tillägnade honom? Brahma avbildas ofta med fyra ansikten; han omfattar de fyra väderstrecken och har fyra armar med vilka han håller de fyra vedaböckerna I sin skaparfunktion är han underordnad den högsta gudomen, vanligen Vishnu eller Shiva, på vars uppdrag han handlar.

6 Shiva Shiva är som gud mycket allvarlig och sträng, han är fruktbarhetens, dödens asketens och förintelsens gud. Shiva är lärdomens gud och på grund av det faktum att han är asketens gud framställs han halvnaken, insmord med aska, med skallar runt midjan och ett halsband av sammanflätade ormar. Hans panna pryds av hans tredje öga. Shiva är den som förgör liv men också dess återställare; den fruktansvärda och ändå mildheten själv. Han är källan till både gott och ont.

7 Ser man en bild av en blå fyrarmad gud så vet man att det är Vishnu.
Han avbildas alltid med blå kroppsfärg och allt som oftast med fyra armar! Han är den store upprätthållaren som kontrollerar människornas öde. Vishnu kör en lite lyxigare stil; han bär kungakrona och smycken. I händerna håller han sina attribut, snäckan (använd som trumpet), diskusen, stridsklubban och lotusblomman, ibland även båge och /eller svärd. Hans huvudgemål är Lakshmi. Vilande skildras han liggande på den tusenhövdade ormen Ananta. Vishnu är en gud som kan ta tio olika inkarnationer för att närma sig människorna; 

8 Den heliga kon Inom hinduismen anses kon vara helig och därför råder i stora delar av Indien religiösa förbud mot att slakta kor. Att skada eller döda en ko i de områden det är förbjudet kan ge fängelsestraff och dessutom anses det att om man dödar en ko har man begått en synd så svår att det inte finns någon bot för den. Istället anses det ge tur om man behandlar en ko väl genom att till exempel ge kon något att äta innan frukost. Ett vanligt missförstånd är att man tror att anhängare till hinduismen dyrkar kor. - Så är det inte utan kon har en speciell plats i det indiska samhället. I alla tider har kon varit ett djur som osjälviskt hjälpt människan genom att ge mjölk och näring och som tack äter därför inte en troende hindu biffkött.

9 Världsuppfattningen enligt hinduismen
BRAHMAN Världs själen


Ladda ner ppt "Hinduismen Vägen till Moksha."

Liknande presentationer


Google-annonser