Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”"— Presentationens avskrift:

1 Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”

2 ANSLAG I tragedin Fröken Julie finns det många starka karaktärer. Förhållandena mellan de olika karaktärerna utvecklas och förändras under pjäsens gång.

3 JEAN OCH JULIE Man märker att Julie inte vill tillhöra överklassen utan vill känna sig mera som en i borgarklassen. Hon skapar kontakt med den i början underlägsne betjänten Jean. I början är Julie den dominerande av dem, medan den dominerande rollen i slutet övertas av Jean, när han märker hennes osäkerhet. Jean är en bra talare och vet vad han skall säga för att få Julie att göra som han säger. En kylig och nonchalant stämning råder mellan dem. Jean visar sin överlägsenhet genom att regelbundet säga negativa saker till Julie om henne, vilket får henne att känna sig sämre.

4 JEAN OCH KRISTIN De är båda tjänstefolk. De är tillsammans till en början och verkar riktigt kära i varandra. Det märks på sättet de talar med varandra och dessutom när Jean bjuder upp Kristin till dans på midsommarnatten. När Kristin mot slutet av pjäsen avslöjar Jeans otrohet blir hon likgiltig gentemot Jean.

5 JEAN OCH GREVEN Greven får man aldrig se under pjäsens gång, men man märker Jeans respekt för Greven på sättet han talar om honom,t.ex. när Jean till en början vägrar lyda Julies order om att sätta på sig Grevens rock. Man får inte veta varför Jean har sådan respekt för Greven, men det kan vara för att Greven står över Jean.

6 JULIE OCH KRISTIN Julie har respekt för Kristins förnuft. Man kan t.ex. se det då Julie gråtande ber Kristin om hjälp att hitta vägen till Guds förlåtelse. Kristin är rätt likgiltig överlag i pjäsen och gentemot Julie hyser hon ingen större respekt än vad en arbetare har för sin chef.

7 AVRUNDNING Relationerna mellan karaktärerna är komplicerade och ålderdomliga. Klasskillnaderna är märkbara då alla vet sin plats, vilket märks inte minst när Julie tar sitt liv på grund av Jean.


Ladda ner ppt "Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”"

Liknande presentationer


Google-annonser