Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Shiva - Kraftens gud. Den dansande Shiva håller tidsåldrarnas förlopp igång. Han förstör men skapar också på nytt. Han kallas även för Pashupati ’’vilddjurens.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Shiva - Kraftens gud. Den dansande Shiva håller tidsåldrarnas förlopp igång. Han förstör men skapar också på nytt. Han kallas även för Pashupati ’’vilddjurens."— Presentationens avskrift:

1 Shiva - Kraftens gud. Den dansande Shiva håller tidsåldrarnas förlopp igång. Han förstör men skapar också på nytt. Han kallas även för Pashupati ’’vilddjurens herre’’ och är en av de äldsta och högsta gudomarna inom hinduismen.

2 Shiva- Universums beskyddare.

3 Flera universum Hinduerna tror att det har funnits och kommer att finnas fler universum än det finns vattendroppar i den heliga floden Ganges. Dessa universum beskyddas av Shiva och de förstörs av Shiva. Om de inte förstörs så uppstår inget nytt liv. Shiva är den som både förstör och återföder. När universum har blivit förstört så finns det ingenting annat än vatten där.

4 Shivas roll som fruktbarhets gud.
Trots all denna förgörande kraft har Shiva en betydelsefull roll som fruktbarhetsgud. Det är han som återupphåller världen genom meditation I tempel representeras han av en pelare som kalla för linga. Pelaren är en symbol för Shivas kraft.

5 Ganesha Ganesha är son till Shiva och Parvati. Legenden säger att Ganesha fick sitt elefanthuvud när Shiva efter en lång resa kom hem och inte kände igen sin son utan trodde att han var en älskare till Parvati. När Shiva upptäckte sitt misstag skickade han ut sina tjänare för att hämta det första huvud dom fick syn på. Detta råkade vara ett elefanthuvud.

6 Litteraturguden

7 Vishnu Vishnu är en av de högsta gudomligheter.

8 Vishnu rider på örnen Garuda när han ska ta sig fram
Vishnu rider på örnen Garuda när han ska ta sig fram. Man kan känna igen vishnu väldigt väl med sin blåa hy med fyra armar, i händerna håller en klubba & i den andra en endiskus, en lotusblomma och en snäcka.

9 Vishnu & lakshmi Lakshmi är Vishnus gemål och hon är lyckogudinna.

10


Ladda ner ppt "Shiva - Kraftens gud. Den dansande Shiva håller tidsåldrarnas förlopp igång. Han förstör men skapar också på nytt. Han kallas även för Pashupati ’’vilddjurens."

Liknande presentationer


Google-annonser