Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud."— Presentationens avskrift:

1 Judendom Davidsstjärna

2 Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud skapade jorden på 6 dagar och på den sjunde dagen så vilade han och det måste dom med och när dom firar sabbat så får dom inte jobba och på denna dag så ska judarna minnas att det är Gud de har att tacka för sina liv. Sabbat firas i hemmet eller i en synagoga När man sitter vid borden så är det vanligt att man sjunger glada sånger på hebreiska. I hemmet tänder kvinnan sabbatljusen och mannen läser en välsignelser på hebreiska, och matbordet dukas extra vackert och i en korg på bordet så ligger det två flätade bröd med en duk över för att mannen ska välsignar brödet Chanukka det är ljusets fest och firas i december till minne av ett mirakel. Mer en 100 år f.Kr. härskande grekerna över judarna och dom förstörde deras tempel, judarna gjorde uppror och ställde i ordning templet igen. De tände sin sjuarmade ljusstake men dom visste att det bara skulle kunna räcka en dag men ett mirakel inträffade och oljan räckte i åtta dagar och därför firar man Chanukka.

3 Davidsstjärna Davidsstjärnan består av två trianglar och har sex hör och det kan också kallas för hexagram. Det finns många teorier om vad Davidsstjärnan betyder en av dom är att den nedre delen av stjärnan pekar mot människorna och den övre delen mot Gud, den andra är att dom tre hörnen är dom tre olika judarna som är Israel, Kohanim och Leviterna, den tredje är att under år 132-135 e.kr utvecklades det en ny sköld och på den var det två trianglar som bildades ett hexagram mönster som gjorde att skölden blev starkare.

4 Heliga platser. Jerusalems tempel var ett heligt tempel i Jerusalem som enligt gamla testamentet byggdes av Salomo 900 f.Kr. Under babyloniernas erövring förstördes templet ca år 587 f.Kr. där judarnas elixir som ledde till att användning av synagogor uppstod. Västramuren (Klagomuren) är en mur bredvid tempelområdet. västramuren är resterna från ett tempel som förstördes runt år 70 e.Kr. judarna brukar lägga in lappar med böner i mellan stenarna. Västramuren är också en stöd mur till Tempelberget och det ligger i den gamla stan i Jerusalem och den är också en helig plats för judarna, islam och kristendomen. Mitt på berget så finns det en klippa där det sägs att det var den platsen Abraham nästan offrade Isak.

5 Torah Torah är en skrift som ingår i Tanach och det är judendomens heliga skrift och är grundad för judisk, hebreisk och messiansk tro. Torah är den skrifter som kristna kallar för ’’moseböckerna’’ och som består av fem delar, Bereshit (I begynnelsen”), Shemot (”Namnen”), Vajikra (”Och herren kallade”), Bamidbar (”I öknen”) och Devarim (”ord”). Torah är ett hebreiskt ord som betyder att undervisa och lära. Torah är som ett vittnesbörd om hur Gud har hjälpt eller straffat judarna genom historien original länk

6 Viktiga personer Kung David David var en viktig person i Israels historia och han var Israels andre kung. David betraktas som att vara föregångare till Messias. i det Nya Testamentet i Bibeln så anges att Jesus tillhör Davids släkt och beskrivs att vara hans arvtagare. det skrivs i Andra Samuelsboken att David dödade mång invånare. Messias Messias betyder ''den gudomligt utvalde'' och i judendomen så är Messias en mänsklig släkting till kung David och han ska återupprätta Davids rike och ska skapa världsfred på jorden

7 ’’Olika’’ Judar Ortodoxa judar Ortodoxa judar försöker följa så mång som möjligt av dom alla 613 reglerna som finns i religionen och några av dom reglerna är matregler t.ex. att du får inte äta fläskkött eller skaldjur Undre gudstjänsten så ska kvinnorna sitta på läktaren medans männen ska sitta i den nedre delen av synagogan Konservativa judar Konservativa judar följer matreglerna men inte alla av dom. I synagogan så kan män och kvinnor sitta tillsammans, t.ex. på högra sidan av synagogan så sitter det gifta par men på den vänstra sidan av synagogan så sitter det bara män och på läktaren sitter det kvinnor och barn.


Ladda ner ppt "Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud."

Liknande presentationer


Google-annonser