Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka 40 000 romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka 40 000 romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över."— Presentationens avskrift:

1 Romani Chib

2 Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka 40 000 romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över hela världen Mellan 14 och 17 miljoner personer i Europa beräknas tala Romani Chib Över 20 miljoner talar språket utspritt runt om hela världen Motsvarar dubbelt så mycket än svenskan som ligger på 10,5 miljoner talare.

3 Språkets ursprung Språket är indoeuropeiskt som är besläktat med sanskrit (ett annat indoeuropeiskt språk). Romerna har lämnat spår efter sig i de olika världsspråken och det är anledningen till att många känner igen romska ord från sitt eget språk. Låneord i svenskan använder är t.ex. tjej, lattjo, lack, bengalo (Flicka, roligt, arg, jävlig.)

4 Varför är detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige? Romani chib är ett minoritets språk i Sverige för att de på 1500-talet då de kom till Sverige fördrevs, då många grupper ville ta avstånd från gruppen. Gustav Vasas hov bland annat. Cirka hälften av romerna flydde till finsk mark. De som kom till Finland då är de som vi idag kallar för "Kalé" Den andra halvan av romerna stannade kvar och gömde sig i Sverige. Men för att kunna överleva behövde de gömma sin identitet för att inte bli utdrivna ur landet. Det är de som en gång i tiden kallades för "Tattare" medans de själva kallade sig för "Resande" Det är också ett minoritets språk för att de förlorade mycket av sitt språk, Kultur och traditioner. Detta för att de utvecklade nya traditioner etc och sammankopplade det med svenska traditioner. En tredje anledning till att det är ett minoritets språk är för att av de som växer upp i Sverige har svenska som modersmål, vilket innebär att de lär sig det först vilket sedan resulterar i att de flesta romer talar mestadels svenska istället för romanes som är ett annat namn för Romani chib.

5 Vilka lagar som styr att det här språket är just ett minoritetsspråk Det fanns lagar i Sverige som nekade romer att bo i en kommun i mer än tre veckor. Efter det var man tvungen att flytta. Det finns även lagar som skyddar språket Romani Chib som minoritets språk. Romer har även rätt till modersmål undervisning

6 Ord med förklaringar Romani chib – Svenska Brek – Bröst Bilo – Bil Datoro – Dator Jek/Jekh – 1 Duj – 2 Trin – 3 Štar (uttalas schtar) – 4 Panš (uttalas pansch) – 5 Šov (uttalas pansch) – 6 Efta – 7 Oxto (uttalas ochto) – 8 Inja – 9 Deš (Uttalas desch) – 10

7 Rolig fakta Språket har många olika dialekter, omkring 60 stycken olika Det är Romernas språk, som man hör på namnet Romani Chibs flagga ser ut så här

8 Länk från Youtube https://www.youtube.com/watch?v=fXRG0rd5SB8

9 Diskussion om framtida minoritetsspråk i Sverige


Ladda ner ppt "Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka 40 000 romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över."

Liknande presentationer


Google-annonser