Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur startade Fairtrade?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur startade Fairtrade?"— Presentationens avskrift:

1 Hur startade Fairtrade?
Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt) har funnits i Sverige sedan 1997 då den första produkten lanserades på den svenska marknaden (kaffe). Men initiativen kring en rättvisare handel kom långt tidigare. Under 60- och 70-talet började en frustration bland olika aktörer världen över växa, man ville arbeta för förbättrade villkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

2 Mexiko: På 70-talet kom Frans Vanderhoff, flykting från Chile, till Mexico. Han märkte hur svårt det var för odlarna att sälja sitt kaffe. Under många år hade de varit tvungna att sälja kaffet till rekordlåga priser till s.k. ”coyotes” (mellanhänder). Eftersom odlarna inte hade några andra köpare så var de tvungna att sälja till mellanhänderna, till det pris de erbjöd. Frans Vanderhoff samlade i början av 80-talet ett hundratal bönder till ett möte för att tillsammans göra något åt deras situation. De startade kooperativet UCIRI.

3 Mexiko – Holland: UCIRI kom sedan i kontakt med organisationer för rättvis handel i ”Nord” för att tillsammans bl.a. råda bot på problemen med många mellanhänder och låga priser. I samarbete med Holland var UCIRI med och grundade den holländska motsvarigheten till Fairtrade ”Max Havelaar” och blev det första certifierade kooperativet. Först ut med en produktmärkning som garanterade förbättrade produktionsförhållanden var därmed Holland Syftet var att ge marginaliserade odlare marknadstillträde och möjlighet att sälja i stora volymer samt att erbjuda konsumenten en vara som garanterar produktion enligt kriterier för rättvis handel. Max Havelaar var en holländsk sagofigur som kämpade mot exploateringen av kaffeodlare i de holländska kolonierna.

4 Olika certifieringsmärken:
Efter några år spred sig märkningskonceptet vidare och fler nationella initiativ skapades, t.ex. tyska Transfair och engelska Fairtrade Foundation. I USA och Kanada skapades Transfair. I Finland Reilu Kauppa och Max Havelaar i Danmark och Frankrike. På bilden ser ni ett urval.

5 Rättvisemärkt: 1994 började en grupp inom Svenska kyrkan diskutera möjligheten att även i Sverige starta en produktmärkning för rättvist handlade varor. Rättvisemärkt bildades 1996 och den första certifierade produkten kom ut på marknaden Det började i något av en uppförsbacke för Rättvisemärkt i Sverige. Men år 2004 började den ditintills ganska svåra situationen för Rättvisemärkt vända, sakta men säkert. Mycket tack vare det statliga informationsstöd som beviljades föreningen fr.o.m. år 2004 och möjliggjorde anställning av två personer på heltid som arbetade med informationsarbete och opinionsbildning.

6 FLO bildades 1997: FLO bildades 1997 med syfte att samordna kriterier och kontroll för Fairtrade. En ny internationell produktmärkning var född. Ideella organisationer låg bakom. Alla olika märkningsorganisationer verkade självständigt tills FLO bildades 1997.

7 Internationellt märke:
Allt eftersom tiden gick började man samarbeta allt mer mellan länderna och 2002 kom ett nytt gemensamt internationellt certifieringsmärke. År 2004 gick dåvarande Rättvisemärkt (nu Fairtrade Sverige) över till det internationella certifieringsmärket. Nästan alla övriga länder med märkningsinitiativ har gått över till det internationella certifieringsmärket.

8 Från Rättvisemärkt till Fairtrade:
2010 började Rättvisemärkt använda sitt internationella namn Fairtrade.

9 Fairtrade idag: I dagsläget finns det 19 märkningsinitiativ i 23 länder!


Ladda ner ppt "Hur startade Fairtrade?"

Liknande presentationer


Google-annonser