pedagogisk dokumentation

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Rektor /förskolechef Att jobba som ledare i en mål och resultatstyrd verksamhet - korstrycket mellan stat, kommun och medborgare Rektorsprogrammet Fagerudd.
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Välkomna till Förskolan Lodet
En förskola att förundras i!
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Pedagogisk dokumentation
Hur tänka och göra som processtödjare
En reviderad läroplan för förskolan
Pedagogiskt ledarskap
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Inlärningsmiljö för att öka motivation
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff förskolan
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansträff Välkomna.
Föräldrainflytande. 1. Anser du att det finns ett fungerande samarbete mellan förskola och hem på ditt/dina barns avdelning?
Ett arbetsområde om poesi
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Förskolan Ekot´s modell för
Att samla in underlag - kap 4 Håkanssons bok Systematiskt kvalitetsarbete i förskola, skola och fritidshem.
Läroplansnätverk förskola
Diskussionfrågor Processtödjarutbildning vt11 Grupper som arbetat med Els-Mari Törnquist, Bengt Cederberg och Sverker Aasa.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff fritidshem
Skellefteåmodellen – kompetensutveckling med Nämnaren
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Nätverksträff i Aronsborg mars 2007 Att få en djup förståelse av vardagsverksamheten.
Läroplansnätverk förskolan
Läroplansträff Välkomna!.
Vilken betydelse har miljön för barns lärande och utveckling?
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Förskolan Ekot´s modell för
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Läroplansnätverk förskola 27/ Välkomna!. Dagordning Återblick från förra träffens arbete med språklig begreppsförståelse Kort genomgång av dagens.
Hur kan vi förstå begreppet?
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Läroplansträff Välkomna.
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Projektstruktur Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Cummins modell för reflektion
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Presentationens avskrift:

pedagogisk dokumentation 2013-11-26 Läroplansträff pedagogisk dokumentation 2013-11-26

Dagens program Kort genomgång av texten Fika Lärande samtal om pedagogisk dokumentation Redovisning Planering förskolechef -piloter

Pedagogisk dokumentation Det är inget man gör vid speciella tillfällen utan det sker i ordinarie verksamhet Det är inte möjligt att fånga allt! Handlar alltid om att urskilja relationer i verksamheten

Olika exempel Tratten – visar på ett tydligt sätt hur man kan utmana barnet och utveckla verksamheten Leran – visar på vikten av goda förberedelser hos de vuxna. Vilka lärsituationer kan skapas med en genomtänkt idé hos de vuxna

Pedagogisk dokumentation Identifiera vad som pågår Ser vad som uppfyller barnens intresse och vad de är fokuserade på för tillfället Möjliggör att föra vidare diskussioner med barnen och i personalgruppen

Samla in material Spaltdokumentation Fotografera Ta upp ljud Att filma Skriva anteckningar Sker hela tiden i den löpande verksamheten

Hur blir det pedagogiskt? Inläsning tillsammans med barnen och med personalen Handlar om att skapa frågor och frågeställningar Öppna ögonen och försök se vad som händer i dokumentationen Vi måste våga släppa det färdiga resultatet!

Hur blir det pedagogiskt? Läsning med personalen sker efter läsning med barnen Syftet är att få underlag för vidare planering av verksamheten Bestäm hur ni ska gå vidare med er planering utifrån barnens frågor och era analyser av dem Läs dokumentationen med olika fokus t ex språk, matematik, värdegrund

Fika

Ramar för samtal Tid 70 min Utse en samtalsledare Utse en sekreterare Håll tiderna Var noga med att ställa förståelsefördjupande frågor till varandra, då uppstår intressanta resonemang och ett lärande uppstår Var noga med sammanfattningen och försök att se vad som fungerar bra och vad vi behöver utveckla

Lärgruppsfrågor Hur kan vi få pedagogisk dokumentation att bli en del av vardagsarbetet? Hur kan vi använda oss av den dokumentation som vi gör för att läsa, analysera och planera vår verksamhet?

Sammanfattning av era samtal Hur fungerade samtalet? Vilka erfarenheter har ni gjort i gruppen? Ser ni några mönster? Vad är framgångsrikt när det gäller pedagogisk dokumentation i planeringsarbetet? Hur går ni vidare? Hur ska ni använda dagens lärdomar på er egen förskola när ni kommer tillbaka? Hur ska ni sprida den till era kollegor?

Dagens sista punkt…… Hur ska vi sprida dagens lärdomar till våra kollegor på förskolan? Vilka aktiviteter ska vi göra och när? Vad gör förskolechefen och vad gör piloterna?