Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå 9 mars 2015 Stockholm 10 mars 2015
Eftermiddag – Köpande sida, t.ex. politiker, beslutsfattare, miljöansvariga, upphandlare, beställare, köksanställda och övriga » Välkomna! Därför finns hållbarhetskriterier för livsmedel, så har de utvecklats och så bör de användas vid offentlig upphandling. Monica Sihlén, Konkurrensverket » Så ser den tekniska lösningen ut för att göra det så enkelt som möjligt att följa upp hållbarhetskriterier. Joakim Browall, Dabas » Genomgång av leverantörsförsäkran och exempel med hur leverantörsförsäkran kan läsas med fokus på kriterieprestanda och verifikat. Monica Sihlén, Konkurrensverket » Fika » Därför är information i Dabas viktig för grossist och att relevanta krav ställs i framtida upphandlingar samt relevanta frågor. Christina Gezelius, Martin & servera, Michael Bengtsson, Menigo, Patrik Torstensson, Svensk Cater » Så går vi vidare med arbetet för köparsidan. »
Hållbar och effektiv upphandling »Styrmedel mot samhällsmål – EU 2020, miljökvalitetsmål, svensk upphandlingsstrateg prioriteras från nationell politisk nivå, mål och beslut inom kommun/landsting »Djurskydd, miljöskydd och sociala hänsyn för en hållbar utveckling »465 miljoner måltider varje år i skola och förskola plus sjukhus, äldrevård, kriminalvård m.m. »Producenter/importörer påverkas genom er efterfrågan »Inköpsprocessen central för lyckad offentlig affär
Vad, när, hur, varför… och sen?
Hållbarhetskriterier för livsmedel »Miljöstyrningsrådet »Drivande och proaktivt kriterieuppdrag »Matlandetuppdrag »Proaktivt uppdrag för uppföljning »Konkurrensverket »Oförändrat uppdrag »Upphandlingsmyndigheten 1 sept »Troligtvis oförändrat informationsuppdrag
Så har kriterierna utvecklats… Utvecklingen 2010 »Ambitiösa arbetsgrupper »Så många kriterier som möjligt »Ingen styrning »Verifieringen lämnad till marknaden »EU:s kriterier = EU- ekologiskt »Livsmedelsuppföljning svår i praktiken »Uppföljningsmatris för märkningar 2012 Revideringen 2014 »Ambitiösa expertgrupper »Stor mängd kriterier »Ökad styrning genom ökad information »Verifiering och »uppföljning i fokus »Livsmedelsupphandling överlägset bäst på uppföljning! »Problematiseringen positiv
Inköpsstrategiskt arbete för miljöanpassade offentliga inköp och upphandlingar - modell (prototyp) med fokus på klimatpåverkan Behovs- analys Marknads- analys Krav Produkt/tjänst Krav Leverantör Tilldelnings- kriterier Särskilda kontrakts- villkor Kontroll/ uppföljning EfterUnderFöre Hållbarhetskriterier Politiska beslut och policies Upphandlingslagstiftningen, LOU Offentlig upphandling Kriterier
Leverantörsförsäkran Här hittar du information om kriterierna, så hittar du leverantörsförsäkran och så kan den bedömas.
Kriterieaspekter Djurskyddsaspekter politiska mål »Djurskyddsfrågor KRITERIER Hälsoaspekter nationell lag »Antibiotika Miljöskyddsaspekter EU minimilag »Foderproduktion »Klimat Omfattar flera aspekter »spårbarhet »ekologiska krav »sociala hänsyn
Upphandlingskriterier Alt. 1: »EU-ekologiskt (834/2007) »EU-ekologiskt (834/2007) produktion + miljö och djurskydd »Verifiering genom certifiering Alt 2: »Miljökrav och djurskyddskrav på konventionell produktion »Samtliga/ett urval/ett fåtal namngivna produkter som ingår i det efterfrågade sortimentet ska uppfylla valda upphandlingskriterier. »Verifiering genom certifiering, standarder, inspektion »Leverantörsförsäkran underlättar informationsutbyte
Certifieringar kan fungera som verifikat men inte som krav
Kycklingkorv »Maskinurbenat kycklingkött 59%, vatten, potatismjöl, fett från kyckling, druvsocker, salt, paprika, vitpeppar, cayennepeppar, lök, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom. Skinnfri. Svensk kyckling. »Maskinurbenat kycklingkött (61 %), vatten, kycklingfett, potatisstärkelse, salt, druvsocker (majs), potatisfibrer, stabiliseringsmedel (E450), vitpeppar, lök, jästextrakt, antioxidationsmedel (E300), muskotblomma, konserveringsmedel (E250). Kyckling från Kina och/eller Thailand.
Framtiden »KKV: Återkoppling av kriterierna till expertgrupperna maj 2015 »KKV: Livsmedelsutskick »KKV rapport: ”Goda inköp av offentlig mat - Råd för att undvika vanliga problem vid offentlig upphandling av livsmedel och måltidstjänst” »KKV: Vägledning för måltidstjänster och användning av kriterier »KKV: Goda exempel på hemsidan »Kriterier för livsmedel och måltidstjänster »EU-ekologiska förordningen under revision »Svensk livsmedelsstrategi, »Marknadsundersökning i Dabas »Inte skyldighet eller rättighet en möjlighet för leverantörer »Förvaltning av kriterier – hör av er! »Utökat IT-stöd »”Man får och det går”-> ”Lätt att göra rätt”
Tack för uppmärksamheten! eller vxl: