Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klimatsmart och hållbar upphandling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klimatsmart och hållbar upphandling"— Presentationens avskrift:

1 Klimatsmart och hållbar upphandling

2 Ett framgångsrikt miljöarbete där hållbar utveckling ska vara en naturlig del av verksamheternas dagliga arbete. Vägledande för det interna miljöarbetet är våra övergripande mål och nämndmål i strategiska planen.  En politisk grund Ett framgångsrikt miljöarbete kräver att miljöfrågorna blir en naturlig del av vardagen på alla nivåer. Det är först då miljöhänsyn tas i beslut, från det lilla till det stora. Karlstad kommun bedriver ett framgångsrikt miljöarbete där hållbar utveckling ska vara en naturlig del av verksamheternas dagliga arbete. Vägledande för det interna miljöarbetet är våra övergripande mål och nämndmål i strategiska planen. 

3 Strategisk plan för Karlstads kommun
Planen visar vilka fyra målområden som politikerna valt ut som viktiga att arbeta med för att nå kommunens vision Livskvalitet Karlstad 100 000. 

4 En miljösmart kommun Karlstad ska vara en fossilfri och klimatsmart kommun Luften och vattnet i Karlstad ska vara så rent att människor och miljö inte skadas Karlstadsborna och miljön ska inte påverkas negativt av skadliga ämnen Den biologiska mångfalden ska värnas och naturens värde för friluftslivet ska utvecklas Konsumtionen i Karlstad ska vara resurssnål och hållbar Övergripande mål för pusselbiten En miljösmart kommun

5 Fossilfri kommun Karlstads kommun har som mål att inom några årtionden bli en fossilfri kommun. Det ska ske genom att aktivt arbeta med att ersätta fossila material till förnybara produkter eller flergångsprodukter. Ett viktigt verktyg är att utveckla klimateffektiva upphandlings- och inköpsrutiner. Karlstads kommun har som mål att inom några årtionden bli en fossilfri kommun. För att Karlstad kommun ska uppnå detta mål ska vi, genom ett gemensamt arbete med Region Värmland minska användningen av fossil plast. Det ska ske genom att aktivt arbeta med att ersätta fossila material till förnybara produkter eller flergångsprodukter. Ett viktigt verktyg är att utveckla klimateffektiva upphandlings- och inköpsrutiner. Exempel: Köksutrustning och engångsartiklar inom sjukvård och förbrukningsmaterial Projektet sträcker sig fram till hösten 2020. Arbete tillsammans med Staples Sockerrörsprodukter alternativt flergångsprodukter Vi har samordnad varudistribution och ställer alltid krav på de fordon som används vid transporter

6 Upphandling I upphandlingar vill vi ha varor och tjänster som främjar en hållbar utveckling, och ofta frågar vi efter trovärdiga miljömässiga och etiska märknings- eller ledningssystem. Tredjepartsmärkningar innebär att organisationen bakom märkningen gör regelbunden uppföljning och gör det också enklare för beställare inom Karlstads kommun att göra ett bättre val. I upphandlingar vill vi ha varor och tjänster som främjar en hållbar utveckling, och ofta frågar vi efter trovärdiga miljömässiga och etiska märknings- eller ledningssystem. Sådana märkningar och ledningssystem visar att företaget som tagit fram produkten eller tjänsten har ett engagemang i dessa frågor. Tredjepartsmärkningar innebär att organisationen bakom märkningen gör regelbunden uppföljning och gör det också enklare för beställare inom Karlstads kommun att göra ett bättre val. Exempel: Vilomadrasser till förskolor, köksutrustning

7 Förvaltningsövergripande samarbete
Prioriterade områden Nationellt nätverk Dialog Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav Berätta om vårt samarbete och rutiner med miljöförvaltningen, utsedda miljösamordnare på respektive förvaltning. Vi har utsett prioriterade områden där vi ställer skärpta miljö och hållbarhetskrav Generellt i upphandlingar: Kan vi upphandla andra produkter som inte påverkar miljön/ innehåller farliga kemikalier. Vad är kommunens målbild med upphandlingen. Mycket viktigt med en dialog med branschen/marknaden, hur påverkar vår krav utbudet, kan kraven bevisas Använder Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav som utgångspunkt i dialogen och i arbetsgruppen för att ta beslut om vilka krav och på vilken nivå vi ska ställa miljö och hållbarhetskrav. Prioriterat är även att vi ska kunna följa upp de krav UE ställer.

8 Slutsats och resultat Kartlägg marknaden Analysera behovet
Ett förvaltningsövergripande arbete Viktigt att under behovsanalysen kartlägga vilken/vilka produkter som ska upphandlas – kan man efterfråga en annan produkt som är bättre ur ett mijö och hållbarhetsperspektiv (innehåller ej kemikalier, påverkar inte miljön på samma sätt vid framtagandet mm) Viktigt att ta med sina frågor till branschen/dialogen med leverantörerna Viktigt att man redan när man tar beslut om vilka miljö och hållbarhetskrav man ska ställa även beslutar hur och vem som ansvarar för uppföljningen och kontrollen av kraven. Ett resultat är att vi i fler och fler upphandlingar ”mjukar upp” kravnivån i upphandlingen och istället kravställer om ett gemensamt arbete under avtalstiden. Man skulle kunna tänka sig en bonustrappa för leverantören om leverantören bidrar till att kommunen köper en miljösmart/klimatsmart vara, eller större volym av en miljösmart/klimatsmart vara.

9 Tack! Jeanette Karlsson Upphandlingskonsult Karlstads kommun
Berätta om vårt samarbete och rutiner med miljöförvaltningen, utsedda miljösamordnare på respektive förvaltning. Vi har utsett prioriterade områden där vi ställer skärpta miljö och hållbarhetskrav Generellt i upphandlingar: Kan vi upphandla andra produkter som inte påverkar miljön/ innehåller farliga kemikalier. Vad är kommunens målbild med upphandlingen. Mycket viktigt med en dialog med branschen/marknaden, hur påverkar vår krav utbudet, kan kraven bevisas Använder Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav som utgångspunkt i dialogen och i arbetsgruppen för att ta beslut om vilka krav och på vilken nivå vi ska ställa miljö och hållbarhetskrav. Prioriterat är även att vi ska kunna följa upp de krav UE ställer.

10


Ladda ner ppt "Klimatsmart och hållbar upphandling"

Liknande presentationer


Google-annonser