Växjö kommun, 2012.  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Heart to Change – att leda förändringsarbete
Gemenskap Vi har lyckats när: Eleverna tar spontana kontakter över klass/åldersgräns Detta uppnår vi genom att: Har regelbundna aktiviteter tillsammans.
Skola och arbetsliv i samverkan
Patient- och anhörig perspektiv på heldygnsvården, avdelning 1
Vad är studiehandledning?
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
Patientenkät sommaren -13
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Exempel utifrån ett antal målområden
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Vi är den lilla skolan mitt i city med nära till allt!
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Pedagogisk dokumentation
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
BILD 1-20 Idag Varför ska barn komma till tals? Kaffe Vad behövs? (Vilka förutsättningar?) Hur kan det gå till? Barnperspektiv och barnets eget.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
ERGONOMI Vad är det?.
Nivå- Bas Ämne: Human Resources & Volontärsamordning Modul 1: Introduction till volontärsamordning DU 1.1:Introduktion till ideellt engagemang Vad är ideellt.
Entreprenöriellt Lärande _says_schools_kill_creativity.html Hur förbereder vi eleverna att möta en framtid.
Nolltoleransgruppen S:t Olofsskolan Läråret 12/13
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Demokrati och hur Sverige styrs
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Föräldramöte Ht
Inflytande – på Riktigt!
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Etik Moral Filosofi.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Rektorsområdet 800 barn/elever mellan 1-16 år 150 vuxna Vi talar 42 språk 25% av eleverna bor sitt första år i Sverige.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Lärande i arbetslivet. kombinerar ett individuellt och ett organisatoriskt perspektiv syftar till att utveckla en individuell förmåga att ta kontroll.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
Mörbylånga kommun Styrkort 2015 Torslunda Fritidshem Idéernas Paradis.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Välkomna ! Välkomna.
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.
Barnkonventionen i förskolan
Integritet läroplansanalys.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Delat beslutsfattande och SIP
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Prata politik - även efter Skolval 2019 Skolval 2019 är över och nu börjar det viktiga efterarbetet. Hur gick det? Vilka tankar finns i klassrummet efter.
Presentationens avskrift:

Växjö kommun, 2012

 Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik

 Regulativt genom FN:s barnkonvention, skolans läroplan, nationella kulturpolitiska mål och nationella ungdomspolitiken. ” Barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det”

 Upprätthåller värdet av demokrati  Värna om de ungas fri- och rättigheter  Bidra till deras utveckling och lärande  Gynnar ett levande och framåtskridande kulturarv  Urholkat begrepp?

Administratörer Delaktighet som värde  Deltagande, inflytande och upplysning  En förhoppning om att alla ska delta  Prioritera!  Värderas utifrån elevernas ökade engagemang, lärande och tillvaratagande av kulturupplevelserna

Delaktighet i praktiken  Förtroende för lärare och koordinatorer  Utbudsdagen  Arbetssätten varierar mellan skolorna  Problematiskt med elevråd  Fokusgrupper  Elevdemokrati: goda exempel. Elevrepresentanter, kulturombud, kulturenkäter.  Inflytande i planeringen

Kulturaktörer Delaktighet som värde  Att skapa fritt  Ansvar  Tydligt upplägg och vissa ramar underlättar för kreativiteten  Värdet av lärande, utveckling och stolthet  Inflytande och barnets perspektiv  Värdet av demokrati  I kulturens intresse

Delaktighet i praktiken  Har fungerat bra  Utbudsdagen  Skiljer sig mellan skolor  Fria diskussioner som berör elevens skapande  Alla deltar inte

” Det har bara varit individer i en skolklass som lärarna har bestämt sen innan då att han eller hon fungerar inte i denna typ av verksamhet […] och det är väl en grupp som man inte har fått jobba med då, utifrån lärarnas önskemål”

Koordinatorer och lärare Delaktighet som värde  Elevinflytande  Ett återkommande ämne som upplevs problematiskt  Delaktighet inom ramarna  Vidga elevernas vyer och uppfylla kursplanens mål  Delaktighet kräver ansvar

”När jag tänker på delaktighet så innebär det att eleverna själva ska vara med och utforma… eh… men där är jag inte riktigt än, för nånstans måste jag ju ändå sitta och ha ett vuxenperspektiv”

 Delaktighet i elevens eget skapande  Alla ska delta, anpassa verksamheten.  Värdet av lärande, motivation och kreativitet.  Värdet av demokratisk lära  Jämställdhetsaspekten  En del av skolans natur, hänvisar till det regulativa.

Delaktighet i praktiken ”Men det är ju så lätt att säga ’ja nu ska eleverna få vara med och bestämma’. Det är väldigt lätt att säga det, men hur gör man det i praktiken?”  Varierar mellan skolorna  Inom vissa ramar  Fria diskussioner och utvärderingar  Inriktningar och fördjupningar  Delvis enkäter  Delvis utbudsdagen  Förberedelseklassen deltar

Elever Delaktighet som värde ”Alltså, det är ju viktigt att man känner att man är delaktig, för annars… kan man ju lika gärna bara gå hem”  Inflytande  Upplysning  Skyldighet att delta  Önskar större inflytande, men poängterar problematiken

 Fler blir missnöjda  Valet faller på aktiviteter som eleverna redan känner till och tycker är roliga  Inom vissa ramar ”Det enda som är viktigt om vi ska vara med och bestämma, det är ändå att lärarna tar sin lärarroll, så det inte flippar, för vi måste ju ändå lära oss nånting”  Kräver och leder till ett ökat ansvarstagande ”Men alltså, om vi får vara med och bestämma, samtidigt tror jag att vi kanske känner liksom ’nu har vi ändå fått välja detta, då kanske vi ska visa att vi klarar det så kanske vi får välja fler gånger. Om man nu har kommit så långt så tror jag det kan funka, men än så länge tror jag inte riktigt vi har det ansvaret, eller kan ta det… inte alla i alla fall”  Ökad vilja och kraft

Delaktighet i praktiken  Vet inte hur eller när  Inget inflytande i planeringen  Lärarna lyssnar/lyssnar inte  Delaktighet kräver engagemang  Ojämnt fördelad ”Lärarna har ju sina, så här små favoriter eller vad man ska säga. Även om de inte ska ha det, så har de ju det, så som de alltid frågar om det är nånting de ska göra och så där”  Eleverna har förståelse för lärarnas val

 Uppskattar delaktighet inom ramarna för ett ämne. Underlättar för kreativitet  Elevråd inget bra alternativ  Hellre klassråd, lärarna eller eleverna ger alternativ.  Bra balans mellan inflytande och styrning  Bättre information