Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja"— Presentationens avskrift:

1 Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja. Vill ni ha jordgubbstårta eller chokladbollar?

2 Nä! Nu bestämmer jag, ni får ingenting. Ingenting!

3 Demokrati, politik, kommun, landsting, riksdag, ideologi och att rösta
Skolvalet Demokrati, politik, kommun, landsting, riksdag, ideologi och att rösta

4 Vad var det som hände? Hur bestämde ni? Vem eller vilka bestämde?
Demokrati Ordet demokrati betyder folkstyre och det betyder att alla får vara med och bestämma men att det är majoriteten som vinner. Minoriteten får i en demokrati acceptera det som beslutats. I Sverige är det inte alla som bestämmer, du måste ha fyllt 18 för att få rösta. I en demokrati är alla människor lika mycket värda, det innebär att vi har ett rättsystem med polis, rättsväsende och domstolar.

5 Ett samhälle eller land kan styras på andra sätt än med demokrati
Ett samhälle eller land kan styras på andra sätt än med demokrati. Diktatur är ett annat sätt att styra ett land. Det betyder att en person styr landet eller staten. Vilka fördelar och nackdelar finns det med diktatur? Finns det fördelar…

6 Om några veckor så kommer vi att genomföra ett skolval här på skolan
Om några veckor så kommer vi att genomföra ett skolval här på skolan. Det kommer likna det riktiga valet som är den 14 september 2014. Det är viktigt att få testa att göra ett val innan ni fyllt 18 år så att ni kan förstå den demokratiska processen. Vad tror ni kan hända om elever inte får lära sig om demokrati? I Sverige är det val vart fjärde år. Då väljs en ny riksdag och en ny regering som ska styra staten Sverige de nästkommande 4 åren. Det är vinnarnas politik som bestämmer hur landet skall styras, därför är det viktigt att veta mer om vilka partier som finns.

7 Sverige är både en stat och ett land
Sverige är både en stat och ett land. Ett land är geografiskt, en stat innebär att de bestämmer över ett viss område. I USA finns det många stater som har egna lagar men de lyder även under landet USA.

8 EU Riksdag och regering Landsting Kommun
De styr över länderna som är med i EU, den europeiska unionen. Man kan säga att länderna som är med har bestämt sig för att hjälpa varandra och komma överens om saker som miljö och hjälp till de länder som behöver det mest. Riksdag och regering De styr över hela Sverige, över alla kommuner och alla landsting. De bestämmer hur pengarna ska fördelas mellan kommun och landsting exempelvis. De styr även över militären och våra lagar. Landsting En samling av flera kommuner som styr över saker som påverkar flera kommuner som länstrafik och sjukhus. Kommun En mindre geografisk plats med flera orter eller städer. En kommun styr över sånt som är viktigt lokalt som skola, vård av äldre, och idrottsplatser.

9 När du blir 18 år kommer du alltså att rösta till tre olika nivåer, kommun, landsting (län) och stat. EU-valet är vart femte år, i Sverige är det val vart fjärde. Supervalår infaller vart tjugonde år. Ni kommer vara 33 år vid nästa supervalår.

10 Parti Ett parti består av flera politiker som samlats i en grupp där de nästan tycker lika. Exempel på partier är: Socialdemokraterna Moderaterna Vänsterpartiet Miljöpartiet Politiker En person som har en idé om hur samhället skall styras. Alla politiker är personer som har en eller flera såkallade ideologier som de tror på. Feminism är en ideologi, rasism är en annan. Politik Politik är en samling av alla de ideer som en politiker och dennes parti har om hur Sverige ska styras.

11 Riksdagspartierna

12 Vem är det här?

13 Politiska partier och deras partiprogram är förklaringar på hur de vill styra Sverige.

14

15 http://www. socialdemokraterna

16

17 Titta på filmen om landsbygd.

18

19 https://kristdemokraterna.se/sevadvimenar/

20

21 https://sverigedemokraterna.se/var-politik/hela-sveriges-parti/

22 Partier som vill komma över 4% gränsen i valet 2014

23 Den 11 september kommer du att delta i Skolvalet 2014
Den 11 september kommer du att delta i Skolvalet Du kommer gå med en lärare upp till Vinden för att rösta. När du är därinne väljer du en eller flera partilappar som du tar med dig till din röststation. Anledningen till att man tar med sig flera lappar är för att valet är anonymt, ingen ska kunna veta vad du röstar på.


Ladda ner ppt "Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja"

Liknande presentationer


Google-annonser