Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Integritet läroplansanalys.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Integritet läroplansanalys."— Presentationens avskrift:

1 Integritet läroplansanalys

2 Våra tankar om integritet
För mig handlar det främst om rätten till sin egen åsikt, uppfattning, och rätten att få agera på den uppfattningen i möjligaste mån. Integritet är jag så länge jag inte stör andra . Våra tankar om integritet För mig är det skydd av personlig information och privatliv. Att inte sprida känsliga uppgifter som en har delat med sig av exempelvis konflikter, bråk, relationer, etc. För mig är integritet att man ska få ha egna åsikter. Att man ska kunna få vara den man är utan att bli kränkt.

3 Integritetens betydelse
”Orubbat tillstånd; okränkbarhet; oberoende” (Svenska Akademiens ordlista, 2006)

4 Integritet Egen Är en rättighet Personlig Nationell
Den delen av livet som en själv kan bestämma över Är en rättighet Integritet Personlig Används i rättsliga sammanhang Berör sekretessfrågor Personlig information ska skyddas Personuppgiftslagen Nationell Statens eller nationens rätt att ha ett område skyddat mot intrång FN kan bryta rätten om FN:s säkerhetsråd anser att situationen i landet utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet

5 Vad säger läroplanen? ”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen.”(Läroplan för förskolan, Lpfö 98, kap 1, 2010) ”I läroplanerna anges integriteten som ett av de värden förskolan och skolan skall gestalta och förmedla. Verksamheten skall bygga på respekt för barnets integritet.” (Jenny Gren, Etik i pedagogiskt vardagsarbete, s 118, 2012)

6 Vad säger Skollagen? 8 Kap 2 § ”Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.” 1 Kap 10 § ”Barnets inställning ska så långt det är möjligt klarläggas. Barn ska ha möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör honom eller henne. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.” 6 kap 9 § ”Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.” (Skollagen, 2010:800)

7 Vad säger barnkonventionen?
Art 8, 1 ”Konventionsstaterna åtar sig att respektera barnets rätt att behålla sin identitet, innefattande medborgarskap, namn och släktförhållanden såsom dessa erkänns i lag, utan olagligt ingripande.” Art 16, 1 ”Inget barn får utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens och inte heller för olagliga angrepp på sin heder och sitt anseende.” Art 12, 1 ”Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.” Art 14, 1” Konventionsstaterna skall respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.” (FN:s konvention om barnets rättigheter)

8 Vad säger Allmänna råd med kommentarer för förskolan?
”Barnets inställning ska så långt det är möjligt klarläggas och barn ska ha möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör honom eller henne. Barnets bästa ska komma i främsta rummet. Grundläggande för barns bästa är att inhämta och beakta barnens åsikter.” ”Personalen har många möjligheter att lyfta fram och tillsammans med barnen hantera och diskutera att människor är olika. I en miljö där olikheter ses som något naturligt och positivt ges barnen möjlighet att utveckla förståelse och tolerans för olika sätt att tänka och att vara. ” (Allmänna råd med kommentarer för förskolan, Skolverket 2013)

9 Stärka barns integritet i förskolan
Vara en bra förebild  Uppmärksamma bra beteende  Stoppa dåligt beteende  Lösa konflikter  Lyssna aktivt på barnen  Stärka barnens förmåga att värna om sina kroppar  Prata öppet med barnen

10 Integritet i praktiken
”Att bryta tysthetslöfte eller ej? Ibland får den vuxne i skolan ta emot ett förtroende genom barnets berättelse eller uppsatser. Det kan handla om relationer i hemmet, kompisar, lärare eller andra människor. Ibland kan problemet vara av sådan art att man borde gå vidare med det, men man har ju fått upplysningar om det i förtroende av barnet. Samtidigt kan man fundera på om man skall tro på allt som barnet säger. Skall man bryta förtroendet? Beror det på vad det gäller? Hur skulle du göra?” (Exempel från Lärarförbundet)


Ladda ner ppt "Integritet läroplansanalys."

Liknande presentationer


Google-annonser