Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alla barn har samma rättigheter och lika värde

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alla barn har samma rättigheter och lika värde"— Presentationens avskrift:

1 Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Bibliotopia 2019 Fanny Davidsson, Barnrätt i praktiken

2 Därför ska biblioteken arbeta med barnkonventionen!
Att leva upp till barnkonventionen är den del av folkbibliotekens grunduppdrag Barnkonventionen är en del av de mänskliga rättigheterna och en viktigt del av att verka för det demokratiska samhället och dess utveckling. Barnkonventionen ska följas i alla statlig och kommunal verksamhet sedan 1990 då Sverige skrev under barnkonventionen. Detta uppdrag och ansvar blir ännu mer viktigt då barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020. Att arbeta med barnkonventionen är inte endast en barnfråga, utan allas ansvar. Men att arbeta aktivt utifrån barnkonventionen för att tillgodose varje barn dess rättigheter är ett utmärkt sätt att utforma ett kvalitativt arbete med den prioriterade målgruppen barn och unga.

3 Vad det innebär att barnkonventionen blir lag
Barn ses som rättighetsbärare Tydligare vägledning Ett pedagogiskt verktyg Stor betydelse för barn i utsatta situationer

4 Barnkonventionens grundprinciper
Varje barn har rätt till liv och utveckling Alla barn har alla rättigheter och inget barn får diskrimineras Barnet har rätt att göra sin röst hörd i frågor som rör barn Beslut som berör barn ska utgå från barnets bästa Art 1 Vilka barn möter vi? Vilka åldersgränser har vi för barn? Art 27 Gratisprincipen – är allt i verksamheten gratis för barn? Närhetsprincipen – bedrivs verksanheten där barn finns? Art 2 Vilka barn kommer till biblioteken? Vilka barn kommer inte till biblioteket? När var och hur möter vi barnen? Vilken barnsyn har vi i vår verksamhet? Art 3 Vad innebär barnets bästa i vår verksamhet? Tänker vi det enskilda barnet eller barn som grupp? Hur och när diskuterar vi barnets bästa i vår verksamhetsplanering? Vilken hänsyn tar vi till barnets bästa i beslut som rör barn? Finns det rutiner för prövningar av barnets bästa hur dokumenteras och utvärderas beslut? Vad säger barn själva?

5 Barnkonventionen - ett ansvar
Sprida kunskap om barns rättigheter till barn och vuxna Stat och kommun ska använda de yttersta av sina resurser för att genomföra barnkonventionen Art 4 Hur prioriteras barn? Hur syns bk i bibliotekets styrdokument? Vilken strategi har biblioteket för att genomföra bk? Hur utvärderas och följs arbetet med BK upp? Art 42 Hur och vilka informerar vi om bk? Vilka i vår verksamhet känner till bk och vad den innebär?

6 Barnet har rätt till yttrande-, tanke- och åsiktsfrihet information
lek, vila, fritid och kultur sitt språk, sin kultur och religion om hen tillhör en minoriteter eller urfolk Art 30 Hur tillgodoser vi barn som tillhör en minoritet eller ett urfolks rätt till att, tillsammans med andra, utöva sin kultur, religion eller språk? Art 31 På vilket sätt möjliggör vi barns egna skapande och deltagande i kulturella aktiviteter? Var i biblioteksrummet ges barnet utrymme till vilka, lek och rekreation? Art 13 Hur tillgodoser vi barns rätt att ta emot och sprida information av olika slag och fritt uttrycka sina tankar?

7 Att göra barnrätt i praktiken
Kunskap om barnkonventionen Kartlägga och analysera nuläget Mål för arbetet Kompetens att pröva barnets bästa i beslut som rör barn Utvärdera och följa upp

8 @barnombudsman på Twitter
/barnratt-i-praktiken/ @barnombudsman på Twitter


Ladda ner ppt "Alla barn har samma rättigheter och lika värde"

Liknande presentationer


Google-annonser