Läroplansträff 2012-11-23 Välkomna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Rektor /förskolechef Att jobba som ledare i en mål och resultatstyrd verksamhet - korstrycket mellan stat, kommun och medborgare Rektorsprogrammet Fagerudd.
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
En förskola att förundras i!
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Läroplansträff grundskola + gymnasium Välkomna!
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Pedagogisk dokumentation
Hur tänka och göra som processtödjare
Pedagogiskt ledarskap
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff förskolan
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Läroplansträff Välkomna.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
Förskolan Ekot´s modell för
Läroplansnätverk förskola
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Läroplansträff fritidshem
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Föreläsning Sandvika
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff fritidshem
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Nätverksträff i Aronsborg mars 2007 Att få en djup förståelse av vardagsverksamheten.
Nätverk kursplanepiloter
Uppföljning och utvärdering
Läroplansnätverk förskolan
Läroplansträff Välkomna!.
Bedömning för lärande En beskrivning av hur bedömning kan förstärka elevernas lärande Sammanfattning Christian Lundahls bok Bedömning för lärande 2011.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Förskolan Ekot´s modell för
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Läroplansnätverk förskola 27/ Välkomna!. Dagordning Återblick från förra träffens arbete med språklig begreppsförståelse Kort genomgång av dagens.
Förskolans pedagogiska uppdrag. Förskolorna klarar inte sitt pedagogiska uppdrag fullt ut  Alla pedagoger har inte tagit till sig målen som handlar om.
pedagogisk dokumentation
Hur kan vi förstå begreppet?
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Läroplansträff Välkomna.
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Läroplansnätverk skola Välkomna!. Dagordning Nyckelpersonernas uppdrag Kort återblick från studiedagen om bedömning den 20/8 Ca 9.30 fika Bedömning.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Handledarutbildning för Läslyftet ht15-vt16 Handledning – Ewa Wictor
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Mål och styrning Läroplansmålen
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Presentationens avskrift:

Läroplansträff 2012-11-23 Välkomna

Dagens arbete Pedagogisk dokumentation – vilka riktlinjer ger Skolverket? Fika Läsa en artikel som heter ”Hur blir lärprocessen tydligt i förskolan?” Lärande samtal om hur vi får syn på lärandet på våra förskolor Titta på små filmsnuttar från verksamheten där vi tillsammans i grupper analyserar vilket lärande som sker

Pedagogisk dokumentation - vilka riktlinjer ger Skolverket? Kunskapen om varje barns lärande och utveckling ska utgöra underlag för planeringen av verksamheten, för att på så sätt stödja, utmana och stimulera barnen i deras utveckling Fundera i 6-7 minuter enskilt och skriv ned hur du tänker när du läser detta - Hur ser det ut på vår förskola? - På vilket sätt bidrar jag till att min förskola utvecklas i riktning mot detta?

Skillnad på pedagogisk dokumentation och barnobservationer Barnobservationer – syftet var att få reda på barns utveckling i förhållande till vad som betraktas som normalt för åldern Vid barnobservationer fanns tanken att barn utvecklas på ett förhand bestämt sätt, där de bedöms efter generella normer och kriterier Pedagogisk dokumentation handlar om att försöka se och förstå vad som händer och pågår i verksamheten, utan en på förhand bestämd ram av förväntningar och normer

Vad är centralt i pedagogisk dokumentation? Lyssna in det som pågår bland barnen och synliggöra det genom att dokumentera det Lyssna vad som sägs, iaktta det som händer och fånga in barnens lärprocesser genom att fotografera, filma och anteckna Barnen måste vara delaktiga båda i dokumentationen och i resonemangen om det som dokumenterats

Vad är centralt i pedagogisk dokumentation? Samtalen och reflektionerna mellan vuxna och barn om det som dokumenterats är mycket viktigt Då kan vi utveckla vår verksamhet Diskussionerna och dialogerna mellan barn-vuxna och barn-barn och vuxna-vuxna är det som avgör om en dokumentation blir pedagogisk eller ej Pedagogisk dokumentation utgår från det som sker bland barnen, det som barnen är intresserade av just här och nu

Vad är centralt i pedagogisk dokumentation? Fånga barnens pågående aktiviteter och relationer för att få en möjlighet att diskutera dessa och utmana dem vidare Dokumentationerna kommer då att utgöra en central utgångspunkt för de val av aktiviteter som arbetslaget gör tillsammans med barnen Barns intressen och reflektioner ska ligga till grund för hur vi går vidare med nya aktiviteter i verksamheten

Lärande samtal om pedagogisk dokumentation Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden Utse en person som skriver ned era reflektioner och lärdomar på ett blädderblock Fundera enskilt på frågan under ca 3-4 minuter Gör en runda där alla kort ( ca 2-3 min )beskriver hur vi arbetar idag och vilka erfarenheter vi har av det. När presentationen är klar får alla ställa förståelsefördjupande frågor till den som berättat om sina erfarenheter Avslutningsvis så tittar ni på dokumentationen om ni kan se några generella mönster i hur vi arbetar idag, vad som är framgångsrikt och hur vi kan vidareutveckla vårt arbete

Ramar för samtal Tid en timme Utse en samtalsledare Utse en sekreterare Håll tiderna Var noga med att ställa förståelsefördjupande frågor till varandra, då uppstår intressanta resonemang och ett lärande uppstår Var noga med sammanfattningen och försök att se vad som fungerar bra och vad vi behöver utveckla

Lärgruppsfråga Hur arbetar vi med pedagogisk dokumentation i vår förskola och vilka erfarenheter har vi?

Sammanfattning av era samtal Hur fungerade samtalet? Vilka erfarenheter har ni gjort? Ser ni några mönster? Vad är framgångsrikt? Vilka hinder finns? Hur går ni vidare? Vilken typ av pedagogisk dokumentation ska ni prova på hemma till nästa gång vi ses?