Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Från UFO till FoU. ”Från UFO till FoU resan” •Obekant –Familjärt •Ogripbart – begripligt •Från något som rör andra till något som rör mig.
Spelregelsprocessen och samarbetet med civilsamhället
Tillväxt genom internationellt arbete
Policy för miljö och hållbar utveckling
Utredningen av den kliniska forskningen. Brister och möjligheter Klinisk forskningHälso- och sjukvård Utbildning ForskningstraditionGod sjukvård Register,
1 Forskning & Utveckling Hannie Lundgren EU-plattformsmöte 29 april.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Livsstil Hjärt och kärlsjukdomar HjärnskadorLungsjukdomar PatientupplevelserFysiska bedömningar Rehabilitering, Familjehem, hjälpmedel Läkemedelsbiverkan.
Kompetensförsörjning
Forsknings- och utbildningsstrategier 2009–2012 Förändring för kvalitet och förnyelse.
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
MDH – den samverkande högskolan
”Vägen mot e-samhället”
”Vägen mot e-samhället”
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Forskningssamverkan i Norra regionen Var befinner vi oss?
Vi blir Region Jönköpings län
Landstinget i Uppsala län 2014
OECD Territorial Review of Sweden
Forsknings- och innovationspropositionen Prefektmöte
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola.
Vision och strategi Akademin för innovation, design och teknik.
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
V ÄLKOMMEN !. V ÅRT UPPDRAG att i nära samarbete med medlemmarna, organisera, driva och utveckla arenor och nätverk för dialog, kunskaps- utveckling och.
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
? FORSKNINGUTBILDNINGSAMVERKAN HÅLLBAR UTVECKLING.
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
DIVISION Landstingsdirektörens stab Landstingets uppdrag.
FoU-dagen 2008 Prioriteringar FoU-projekt Evidensfrågor Etik Karin Zingmark, FoU-dagen 2008.
Ett modernt, internationellt universitet i Småland.
Institutionen för hälsa, vård och samhälle MEDICINSKA FAKULTETEN L U N D S U N I V E R S I T E T
Utredningen av den kliniska forskningen. Brister och möjligheter Klinisk forskningHälso- och sjukvård Utbildning ForskningstraditionGod sjukvård Register,
Forsknings- och utbildningsstrategi
Medicinska fakulteten Grundad 1666 – fakultet inom Lunds universitet Ca studenter Ca 950 forskarstuderande Ca anställda Ca 200 professorer.
Life Science betydelse för Västsverige. Life Science – en framtidsbransch Viktig bransch för den nationella och regionala tillväxten.  20 % av Sveriges.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Verksamhetsplan FSV 2016.
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Norrbotten -har ur flera aspekter ett sämre hälsoläge än Sverige i genomsnitt kommer att få ett kraftigt ökat omsorgsbehov i takt med att en större andel.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS)
Vad innebär regionbildningen?
Hur kan primärvårdsforskningen bli mer framgångsrik
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS)
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS)
Nytt uppdrag sedan årsskiftet
På väg mot nya riktlinjer för landstingets internationella arbete
Grupp 3 ”Hur skräddarsyr vi forskningsstödet?”
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
Forskningsrådet Formas
Region Västerbotten.
Presentationens avskrift:

Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft Förutsätter samverkan mellan akademi, näringsliv och samhälle Innovationer globalt - lokalt

Landstingsdirektörens stab Några framgångsrika FoU exempel från Norrbotten

Landstingsdirektörens stab Gruvforskning, exempel utveckling av framtidens järnmalmsprodukter – smarta pellets hur kapaciteten på Malmbanan kan utökas Hur stadsflytten påverkar individer och samhälle Forskning ur aspekterna miljö. ekonomi, social situation Exempel på forskning med stor lokal bärighet

Landstingsdirektörens stab Träforskning, exempel Datoromografen -där man karakteriserat en otrolig mängd stockar med fokus på att optimera förädlingen i nästa steg. Ge anvisningar om sågning mm. Exempel på värmebehandling av trä. En forskningsfråga som kan ge flera möjligheter till spinnoffeffekter Exempel på forskning med stor regional bärighet

Landstingsdirektörens stab Stålforskning, exemplel Delarna likt de markerade i figuren utvecklas vid Gestamp Hardtech. Forskning kring materialegenskaper och plåtformning sker tillsammans med Materialmekanik och Hållfasthetslära vid LTU. Exempel på forskning med stor internationell bärighet

Landstingsdirektörens stab Strategi för FoU inom HoS och tandvård Samhället

Landstingsdirektörens stab Verksamhetsidé FoU är en förutsättning för att främja god hälsa och en god kunskapsstyrd vård på lika villkor för hela länets befolkning. Patientnära FoU ska bedrivas med både bredd och spets. FoU ska bidra till ett akademiskt klimat, engagerade medarbetare och ett kunskapsintensivt, kompetent och attraktivt landsting. Forskande medarbetares kompetens ska värderas och förvaltas FoU är en del av en större helhet där kunskap, resurser, attityder och kultur ska dra åt samma håll. FoU bedrivs i samverkan; lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Landstingsdirektörens stab Mål FoU-uppdrag är tydligt för ledning på alla nivåer Vetenskaplig skolning och forskningskompetens i alla verksamheter. Patientnära FoU bedrivs med koppling till hälso- och sjukvårdens behov. En infrastruktur som stödjer FoU på alla nivåer i organisationen. En god akademisk miljö som säkrar utbildningsnivån och stödjer medarbetare hela från student till docent. Utvecklade nätverk, plattformar och arbetssätt som stödjer samverkan

Landstingsdirektörens stab Innebörden av strategin FoU-verksamheten ska löpa som en röd tråd genom landstingets olika planerings och uppföljningssystem och är ett ansvar för chefer på alla nivåer. Övergripande FoU-frågor ska behandlas återkommande i ledningsgruppen. Ett kliniskt forskningscentrum (KFC) etableras vid Sunderby sjukhus med nuvarande FoU-enhet som grund. KFC är en del av en regional plattform för forskningssamarbete Satsningar görs inom för landstinget viktiga profilområden och för att säkra den akademiska nivån i den verksamhetsförlagda utbildningen. Doktorandtjänster utlyses för att ge anställda möjlighet att genomföra forskarutbildning i en omfattning som svarar mot dagens – och framtidens behov.

Landstingsdirektörens stab Innebörden av strategin Som ett led i den regionaliserade läkarutbildningen gör landstinget en satsning för att stödja läkare till forskningsmeritering. Återkommande forskarskolor etableras i amverkan mellan landsting och universitet. Forskarmånader utlyses för meritering till docent eller professor.  Karriärutvecklingsplan ska finnas för disputerade, lektorer, docenter och professorer. Disputerade medarbetare ges möjlighet att kombinera klinisk verksamhet och forskning. Inom specifika områden inrättas FoU- tjänster där disputerade medarbetare kan utgöra stöd till verksamheten.  Landstingets FoU ska ha en tydlig roll i länets centrumbildning för FoU inom e- hälsaområdet, EIC. Förenade tjänster mellan landsting och universitet uppmuntras. Landstinget ställer sig positiv till att forskare inom landstinget adjungeras till ett universitet.  Utbildningar i vetenskaplig metodik, evidensbaserad medicin/vård, statistisk hjälp, handledning, med mera  System för spridning och landstings- övergripande årlig uppföljning av FoU- verksamhet.

Landstingsdirektörens stab Fortsatt mognad inom FoU-området? JA