Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Norrbotten -har ur flera aspekter ett sämre hälsoläge än Sverige i genomsnitt kommer att få ett kraftigt ökat omsorgsbehov i takt med att en större andel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Norrbotten -har ur flera aspekter ett sämre hälsoläge än Sverige i genomsnitt kommer att få ett kraftigt ökat omsorgsbehov i takt med att en större andel."— Presentationens avskrift:

1

2 Norrbotten -har ur flera aspekter ett sämre hälsoläge än Sverige i genomsnitt kommer att få ett kraftigt ökat omsorgsbehov i takt med att en större andel av befolkningen är äldre längre med hårt tryck på personalen med hårt tryck på välfärdsinstitutioner -behöver fler arbetade timmar och fler friska år - snabbt! behöver inte bara göra mer folkhälsoarbete utan ofta också annorlunda behöver bli bättre på att samordna resurser och samarbeta över sektors- och organisationsgränser

3 God hälsa – god tillväxt!
Relationsdiagram av hur hälsa kan påverka ekonomisk tillväxt (efter Suhrcke m fl 2005). Källa Hälsoekonomi och folkhälsoarbete, 2011

4 Norrbotten folkhälsostrategi Ett verktyg för att samordna insatser och underlätta samverkan mellan sektorer och organisationer Innehåll 1. Gemensam lägesbild 2. Gemensam målbild 3. Egenskaper som kännetecknar ett framgångsrikt folkhälsoarbete 4. Vem gör vad i länets folkhälsoarbete - roller Strategin ger ramarna för ett framgångsrikt folkhälsoarbete medan frågan om hur det ska verkställas lämnas till respektive aktör att arbeta fram utifrån sitt uppdrag, givna förutsättningar och behov.

5 Syfte Stimulera till ett mer systematiskt folkhälsoarbete i Norrbotten för att utjämna skillnader i hälsa och förbättra folkhälsan i länet.

6 Prioriterade områden i Norrbotten
Nationella områden med betydelse för den jämlika hälsan* Regionalt definierade ”länsspecifika perspektiv” med betydelse för den Norrbottniska hälsan Livslopp/ ålder Normer/ värderingar Jämställdhet/ maskulininitet Socioekonomi Det tidiga livets villkor Kompetenser, kunskaper och utbildning Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö Inkomster och försörjningsmöjligheter Boende och närmiljö Levnadsvanor Kontroll, inflytande och delaktighet Det finns en röd tråd till nationella nivåns folkhälsoarbete. Norrbottens folkhälsostrategi tar sin utgångspunkt i de åtta nationella målområden som definierats ha betydelse för en mer jämlik hälsa. De nationella målområdena presenteras vågrätt i matrisen. Under processen och i dialog med en mängd aktörer har några områden ständigt återkommit som viktiga att beakta i Norrbottens folkhälsoarbete. Dessa områden kallas länsspecifika perspektiv och presenteras lodrätt i tabellen. Analys av norrbottnisk folkhälsodata har identifierat några områden som särskilt betydelsefulla för den Norrbottniska hälsan. De områdena utgör grunden för de val av mål som antagits i Norrbottens folkhälsostrategi och är markerade med rött i tabellen. En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård En förbättrad och mer jämlik och jämställd hälsa i Norrbotten * Enligt förslag, Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa, SOU 2017:47

7 Norrbottens folkhälsomål
Norrbottningarna ska uppnå en förbättrad och mer jämlik och jämställd hälsa Delmål: Utbildningsnivån och det livslånga lärandet ska öka och blir mer jämlikt och jämställt Levnadsvanor som påverkar hälsan positivt ska öka i omfattning och bli mer jämlika och jämställda Normer och värderingar som främjar en bättre och mer jämlik och jämställd hälsa ska stärkas Kommuner och regionala företrädare arbetar systematiskt med folkhälsa Baserat på de prioriterade områden som identifierats har följande mål formulerats. Notera att detta är regionala mål som kommer att följas inom ramen för folkhälsostrategin. Det står alla aktörer fritt att prioritera annorlunda och utifrån de specifika förutsättningar och behov som föreligger lokalt.

8 Processen ägs av Norrbottens folkhälsopolitiska råd
Agneta Granström (MP), Region Norrbotten tel: , ordförande Anders Öberg (S), Region Norrbotten tel: Helena Öhlund (S), Älvsbyn tel: Birgitta Larsson (S), Gällivare tel: Anita Sköld (M), Pajala tel: Karin Börjesson, avdelningschef länsstyrelsen tel:

9 Processen fram till nu Arbetet har genomförts av tjänstemän från Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen och Region Norrbotten Arbetet startade november 2015 Löpande dialog mellan sakkunniga på lokal och regional nivå genom internat, e-möten = gemensam kunskapsbas Bred insamling genom: - Kommunbesök - Rådslag - Dialoger - Faktainsamling och analys Norrbottens folkhälsostrategi utgår från de nationellt definierade områdena med betydelse för en mer jämlik hälsa.

10 Processen framöver Sakgranskning mellan 2 oktober – 30 november 2017
Beslut av Norrbottens folkhälsopolitiska råd 20 december 2017 Beslut i regionfullmäktige, Norrbottens Kommuners styrelse samt ledningen vid Länsstyrelsen i Norrbottens län första kvartalet 2018 Beslut i länets 14 kommunfullmäktige eller beaktande i planer..? Populärversion (ca:10 sidor) Trygghetskonferens april, Kulturens Hus Luleå (med fokus på verkställande) Verkställa regional samverkansmodell Revidering och uppföljning 2022 och 2026

11 Vill du veta mer om arbetet?
Har du synpunker på innehållet? Lämna dem innan 30 november Tack för att du tar dig tid! Med vänliga hälsningar Norrbottens folkhälsopolitiska råd


Ladda ner ppt "Norrbotten -har ur flera aspekter ett sämre hälsoläge än Sverige i genomsnitt kommer att få ett kraftigt ökat omsorgsbehov i takt med att en större andel."

Liknande presentationer


Google-annonser