Föreläsningar Draken Göteborg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Att leva med multipel skleros
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Patientenkät sommaren -13
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Aktör / Struktur.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
SET Social Emotionell Träning
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
ERGONOMI Vad är det?.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Vård.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Att införa nya arbetssätt……. …… och att upprättahålla det nya!
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
Etik- Modet att välja!.
Att höra an till någon- anhörig
Agneta Hellne Anhöriga kastas många gånger brutalt mellan glädje och den yttersta förtvivlan.
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
Ta ställning och handla!
Upplevelser och Uppfattningar om äldres läkemedelsanvändning - Att ha full koll eller bara gapa och svälja Sofia Björkdahl Handledare: Rebecka Arman,
Kan patienter ta ansvar för e-tjänster som erbjuds?
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Behovsanalys och brukardialog 2011
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Delaktighet.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
Alkohol och hälsa, Göteborg, 2011 Fredrik Spak, lektor, docent Enheten för socialmedicin Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet Specialist.
Blodsmitta Anette Forsberg Sjuksköterska
Agentskap
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Projekt Röda Tråden Målgruppen: ”Vissa personer med psykiska funktionshinder som också har ett svårt missbruk och/eller kriminalitet t ex med LRV- dom.
Att lära sig att analysera
Om evidensbaserad praktik i socialt arbete Riskbruk, missbruk och beroende Eva Rönnbäck 12 april 2011 KA
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Hej. Allt är inte så lätt som det låter Även om man är vuxen och har förstått, är det inte säkert att man gör som man blir tillsagd.
Sjukdomar och besvär.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Vuxenstöd - missbruk och våld i nära relationer
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR
VÅRDPLANERING UTIFRÅN PATIENTENS PERSPEKTIV
Presentationens avskrift:

Föreläsningar Draken Göteborg 100831 Text & foto: Kia Benroth

Staffan Schött & Katarina Thunander Projektledare RIS Välkomnade deltagarna

Torbjörn Forkby Doktor i socialt arbete

”Att arbeta evidensbaserat” Semmelweiss (1818-1865) var en ungersk läkare som arbetade på en förlossningsklinik i Wien.På denna tid ansågs sjukdomar bero på en obalans mellan de ”fyra kroppsvätskorna” (dyskrasi). På kliniken där Semmelweiss arbetade fanns två förlossningsavdelningar. På den ena avdelningen dog 13, 1% av mödrarna och barnen i barnsängsfeber, på den andra 2,03%. Genom att studera, dokumentera och föra statistik upptäckte Semmelweiss att förlossningsläkarna även arbetade som obducenter. Han förstod att kvinnorna smittades av infekterade partiklar från liken. Då läkarna beodrades att tvätta sina händer i klorerad kalk innan förlossningarna sjönk dödligheten drastiskt. Då Semmelweiss även satte i system att rengöra alla instrument som kom i kontakt med patienterna, resulterade detta i att barnsängsfebern så gott som utrotades på avdelningen. Det tog dock flera årtionden innan upptäckten accepterades av det medicinska etablissemanget. Läkarna tyckte att det var alltför tidskrävande att tvätta händerna och man hade svårt att erkänna att man var orsaken till alla dessa dödsfall. Detta medförde att ytterliggare tusentals kvinnor och barn dog i onödan, innan läran om bakterier erkändes. Evidens är att ifrågasätta och synliggöra arbetet, dokumentera och reflektera, att jämföra förändring- hur skulle det kunna bli om man förändrade?

Elisabeth Beijer Samordnare FoU i Väst

Brukarinflytande för en evidensbaserad praktik ”Att vara brukare har en värdemening, man är med och tar ansvar för tjänsten. Personer med missbruks- eller beroendeproblematik låter bättre än missbrukare. Det viktigaste är dock inte titlarna (brukare, patient, klient) utan bemötandet.” ”BRMVG är ett brukarråd i västra götaland som bildats av föreningarna med hjälp av Berosam.” Utan brukarens bidrag kan inga evidensbaserade insatser förekomma. (Topor och Denov 2008) ”Genom brukarrevision kan brukarna själva granska verksamheten.” ”Andra sätt att få brukarinflytande är exempelvis genom brukarenkäter, ASI/DOK, frukostmöten, sociala företag och via valfriheten inom vården.”

Fredrik Spak Docent, lektor, specialist socialmedicin och allmän psykiatri

Lagstiftning för de olika huvudmännen ”Idag råder en bristfällig uppmärksamhet på samsjukligheten. Den psykiatriska tvångsvårdslagen behandlar fler än LVM.” ”Är det motiverat med LVM om vi inte kan erbjuda hjälp efteråt? Försök har gjorts på senare tid med att koppla LVM till bättre eftervård, med bra utfall. Skuldberg, boende, sysselsättning etc. är gigantiska problem för många.” ”Myndigheter måste anmäla om ett barn far illa, var och en av oss andra bör. Offentlighets- och sekretesslagen lägger hinder i vägen menar vissa. Sekretessen hindrar inte att myndigheter byter information om behövligt.” ”Har människan samma värde om de t.ex. röker eller dricker? Så skulle man aldrig ifrågasätta människor som bergsklättrar, åker motorcyckel eller jobbar sig till hjärtattacker. Alla människor har lika rätt till samma goda vård. Man har oftast rätt till den bästa vården, även om den skulle vara väldigt dyr.” ”Man kan inte sitta och vänta på att individerna kommer inragglandes i sista stadiet. Här gäller det att söka upp och förebygga!”

Margaretha Lagerqvist överläkare, Rättspsykiatriska vårdkedjan, Göteborg

Karin Patriksson, socionom, samordnare Anette Skårner, fil. Dr Karin Patriksson, socionom, samordnare Anette Skårner, fil. Dr. i socialt arbete

Anette Skårner, fil. Dr. i socialt arbete Sven-Erik Ahlborn, psykolog, psykoterapeut

Bemötande, motivation och förändring ”Folk måste få sätta sina egna mål och målet måste ligga inom det möjligas gräns! Man kan inte alltid orka jobba med sin problematik. Men det är även farligt att förminska och krympa människor, att ha för låga krav.” ”Fattigdomsproblematiken måste uppmärksammas, det är svårt att leva ett bra socialt liv om man är fattig. Att få stöd i boende och vardag är en förutsättning för behandling. Ibland kan det mer vara fråga om ett omhändertagandebehov än ett behandlingsbehov.” ”Man måste ringa till och jaga, se till att personen kommer till behandling!” ”Det värsta är det omedvetna maktmissbruket.” ”Utan relation blir det ingen behandling. Det är lätt att skylla ifrån sig på patienten. Tillgängligheten kan vara dålig, även på LVM. Då är det lätt att skylla på saker som att patienten måste lära sig att vänta.” ”Det går inte att förändra en person om man inte har ett genuint intresse.” ”Det är viktigt att ta reda på vilka insatser som är lämpligast för en person i olika skeden. (Maslows behovstrappa)” ”Habilitering är att bygga upp förmågor man inte haft eller som man behöver utveckla.” ”Skillnaden mellan professionell hjälp och hjälp från exempelvis anhöriga och vänner är bland annat rätten att vara egoist. Man hamnar inte i tacksamhetsskuld och behöver inte känna att man belastar den andra på samma sätt som man kanske känt med en närstående.”

”Hur man organiserar vården har stor betydelse för behandlingens utveckling. Kvalitén ökar om t.ex. terapin är integrerad med behandlingshemmet, om det finns en kontinuitet och geografisk tillgänglighet.” ”Barns attityder till alkohol grundläggs i förskoleåldern.” ”En ickehandling är när vi inte handlar eller ingriper. Vad får våra handlingar för konsekvenser? När övergår handlingarna till ett legitimt förtryck? Etiken måste integreras.” ”Man kan inte diktera gemensamma värdegrunder, men man kan ställa krav på vad det är som gäller här.”