Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?"— Presentationens avskrift:

1 Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?

2 Har er verksamhet ”valt” ett begrepp eller använder ni båda?
Lektion 1:1 Har er verksamhet ”valt” ett begrepp eller använder ni båda?

3 Lektion 1:1 Varför behöver ni, i er verksamhet, kunskap om våld och våldets bakomliggande orsaker?

4 Tankar kring skillnaderna i kvinnor och mäns erfarenheter av våld?
Lektion 1:2 Tankar kring skillnaderna i kvinnor och mäns erfarenheter av våld? Bikupa Be några dela med sig om vad de pratat om…

5 Varför är det relevant att ha en uppfattning om våldets omfattning?
Lektion 1:2 Varför är det relevant att ha en uppfattning om våldets omfattning?

6 Hur kan sådan kunskap påverka ert arbete?
Lektion 1:2 Hur kan sådan kunskap påverka ert arbete?

7 Ett exempel per post-it-lapp.
Lektion 2:1 Var och en, skriv ner konkreta exempel på hur våldet kan ta sig uttryck. Ett exempel per post-it-lapp. 7

8 Vad kan vara svårast för omgivningen att upptäcka/förstå?
Lektion 2:1 Vad kan vara svårast för omgivningen att upptäcka/förstå? 9

9 Lektion 2:1 Hur kan ni arbeta för att ingen ska uteslutas från den hjälp er verksamhet kan erbjuda? 10

10 Lektion 2:2 Var det något exempel på konsekvenser av våld som ni inte tänkt på tidigare? 11

11 Varför behövs kunskap om våldets konsekvenser på er arbetsplats
Varför behövs kunskap om våldets konsekvenser på er arbetsplats? På vilket sätt kan kunskapen påverka ert arbete?

12 Lektion 2:2 Vilka rutiner finns på arbetsplatsen gällande anmälan om barn som misstänks fara illa? 13

13 Lektion 2:2 Reflektera över hur arbetsplatsen aktivt sätter barnens bästa i fokus... 14

14 Vad tänker ni kring de olika kostnaderna?
Lektion 2:2 Vad tänker ni kring de olika kostnaderna? 15

15 Lektion 3:1 Vilka exempel från våldets normaliseringsprocess har ni sett i serien om Anna? Vi har nu fått ett begrepp – våldets normaliseringsprocess, Förbered egna förslag, om de inte kommer på några exempel.

16 Hur skulle ni kunna dra nytta av denna kunskap på er arbetsplats?
Lektion 3:1 Den våldsutsatta kan vara mer mottaglig för hjälp ju närmare våldsfasen hon befinner sig. Om hon har gått vidare till reparationsfasen och upplever relationen som varm och positiv igen kan det vara svårare att nå fram med hjälp och stöd. Hur skulle ni kunna dra nytta av denna kunskap på er arbetsplats?

17 Lektion 3:1 Varför det kan vara relevant att uppmärksamma den våldsutsattas anpassning/strategi och motstånd? Förbered egna förslag, om de inte kommer på några exempel.

18 Vilket praktiskt stöd en våldsutsatt person kan tänkas behöva?
Lektion 3:2 Vilket praktiskt stöd en våldsutsatt person kan tänkas behöva? För en våldsutsatt person kan det kännas övermäktigt med alla praktiska saker som hon måste hantera i uppbrottet. Får hon hjälp med detta kan det vara en stor lättnad.

19 Lektion 3:2 Vad kan ni inom er verksamhet göra för att uppmärksamma en eventuellt riskfylld situation för en våldsutsatt person som genomgår en separation?

20 Lektion 4.1 Finns det annan lagstiftning än Brottsbalken (BrB) som har betydelse för den brottsutsatta? (Exempelvis: LSS, HSL, SoL, SFB) Nu ska vi titta närmare Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

21 Vad tänker ni kommer att hända härnäst?
Lektion 4.1 Vad tänker ni kommer att hända härnäst?

22 Lektion 4.1 Vilka samhällsaktörer kan Anna, barnen och Adam tänkas komma i kontakt med?

23 Vilket slags stöd behöver de?
Lektion 4.1 Vilket slags stöd behöver de?

24 Lektion 4.1 Hur väl stämde innehållet i filmerna överens med det som diskuterats innan? Hur fungerar det i kommunen hälso- och sjukvården länet Gör 5 kolumner på tavlan och skriv rubrikerna som finns på post-it-lapparna. Låt dem efter de haft tre minuter på sig att ge exempel på olika handlingar som är utryck för våld. Genomförandet: Låt varje par komma med exempel i varje kolumn. Här kan du ta antingen en kolumn för sig och låta alla paren komma med ett exempel, sedan över till nästa kolumn osv. Eller låta ett par ge exempel i varje kolumn.

25 Efter det tittar vi på lagstiftningen…
Lektion 4.1 Skriv ner exempel på vilka slags brott som skulle kunna bli aktuella i fallet Anna och Adam. Efter det tittar vi på lagstiftningen… Prova innan och se vilka texter du vill visa!

26 i hälso- och sjukvården i länet
Lektion 4.1 Vilket stöd kan våldsutövare få för att upphöra med sitt våldsamma beteende? i kommunen i hälso- och sjukvården i länet Testa gärna innan vilka enheter som finns Men sök tillsammans Be om gruppens förslag på vilka ord de tycker du ska använda Ha din egna sökvägar i minnet  Gå in på aktuell hemsida och skriv olika sökord eller Googla med samma sökord. Förslag på sökord: Våldsutövare; Mansmottagning; Mancentrum, ”Stöd till män”; ”Krismottagning för män”)

27 Lektion 4.2 DOLD Två och två, sätter sig mitt emot varandra
Den ena personen ska berätta någonting för den andra, till exempel om sin senaste resa eller hur morgonen varit. Den som lyssnar får under tiden inte röra en min, inte nicka, humma eller liknande. Efter ett par minuter ber du dem byta När båda testat, avbryt övningen och låta deltagarna berätta om vad de upplevde. Hur var det att prata med någon som inte visade något som helst engagemang? Hur var det att vara den som lyssnade? Syftet med övningen är att ge deltagarna en erfarenhet av hur viktigt kroppspråket är i bemötandet av andra.

28 Lektion 4.2 Prata två och två hur det skulle kännas att ställa exempelfrågorna om våldserfarenheter…

29 Lektion 4.2 Välj minst en fråga av de som finns i det svarta fältet….

30 Lektion 4.2 På vilket sätt hade Annas situation och hennes behov av stöd kunnat se annorlunda ut om hon: Haft en funktionsnedsättning Levt i en samkönad relation Befunnit sig i ett missbruk/beroende Haft svårigheter med det svenska språket Vilken beredskap har ni i er verksamhet för att ge stöd till personer i dessa situationer?

31 Lektion 4:2 Har ni fler exempel på vanliga föreställningar om våld i nära relationer? Denna övning skulle du även kunna ha inledningsvis och följa upp här.

32 Lektion 4:2 Hur kan sådana föreställningar påverka stödet till våldsutsatta ifall de finns hos personalen? Denna övning skulle du även kunna ha inledningsvis och följa upp här.

33 Skriv på post-it-lappar…
Imorgon Inom en månad Om ett år Lektion 5 Vad kan ni göra inom er verksamhet för att förbättra arbetet för våldsutsatta personer och deras barn samt våldsutövare. Skriv på post-it-lappar… Anteckna förslagen och sammanställ dem gärna så att ni kan påminnas om dem på er arbetsplats. 37


Ladda ner ppt "Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?"

Liknande presentationer


Google-annonser