Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”."— Presentationens avskrift:

1 Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”

2 Personligt Brev – Kort sammanfattning
Personliga Brevet kan sammanfattas i fyra steg. Stycke 1: Locka och intressera den som läser att fortsätta läsa ditt brev. Berätta varför du sökt tjänsten, varför du är intresserad av jobbet Stycke 2: Vad kan du tillföra? Vilka kompetenser och färdigheter har du? Stycke 3: Eventuella framgångshistorier från tidigare arbete. Stycke 4: Aktiv avslutning, skriv att du ser fram emot ett möte där du kan berätta mer om dig själv och det du kan.

3 Personligt Brev Där ditt CV beskriver vad du har gjort, ska det personliga brevet förklara vad du lärde dig av allt du gjort, vilka kompetenser du har och vad du kan ta med dig till just detta jobb. Det ska vara innehållsrikt utan att vara ordrikt, det väsentliga för jobbet du söker ska finnas med. Det ska också vara strukturerat, lätt att överblicka och helst på max 1 A4.

4 Personligt Brev - Bas Först och främst: Skriv ditt namn, adress och kontaktuppgifter i sidhuvudet eller i sidfoten. Det är också vanligt att du skriver tjänstens namn och eventuellt referensnummer som rubrik. Kontrollera att det är korrekt referens.

5 Personligt Brev – Stycke 1
Gör den som läser tillräckligt nyfiken och lockad att läsa vidare redan efter de första meningarna. Marknadsför dig själv, varför du vill att just du ska anställas. Beskriv vilka egenskaper och drivkrafter du har, som är relevanta för tjänsten. Gör det kortfattat. Vad är du bra på? Vilka positiva egenskaper utmärker dig? Vilket första intryck skulle du vilja få av en framtida medarbetare?

6 Personligt Brev – Stycke 2
Din kompetens, dina egenskaper och färdigheter ska vara anpassade till kraven som ställs i det jobb du söker. Undvik standardformuleringar och klyschor som ”Spindeln i nätet”, ”många bollar i luften” och liknande. De är ganska innehållslösa, och standardiserade. Hämta istället exempel från ditt CV, från arbeten eller egenskaper som du använt som förstås är viktiga och betydelsefulla i det arbete du vill ha. Ge korta beskrivningar – spara lite för en anställningsintervju.

7 Personligt Brev – Stycke 3
Skriv lite om ditt privatliv, om du är flyttbar (om tjänsten kräver det) Här kan du också beskriva eventuella framgångshistorier, som passar in på tjänsten du söker. Vad har du lyckats med tidigare, som är relevanta för jobbet du söker. Gör en tydlig koppling mellan arbetet du söker och egna erfarenheter. Bygg in personliga egenskaper med hjälp av praktiska exempel.

8 Personligt Brev – Stycke 4
Avsluta aktivt. Föreslå att du kan berätta mer om dig själv vid en anställningsintervju. Om du tycker att det är viktigt, beskriv din nuvarande arbetssituation. Avsluta brevet med ”Med vänliga hälsningar”. Påpeka att du bifogar CV och andra betyg som du vill framhålla.

9 Generella Tips Visa att du har förkunskaper om företaget och verksamheten. Vad står beskrivet om företaget? Kolla företagets hemsida och vad de skriver om sig själva. Vad gör de, vad vill de, vad har de för profil? Bygg in det i ditt personliga brev, så att du visar ditt intresse. Gör ett nytt personligt brev för varje jobb som du söker. Det syns ganska klart och tydligt om det är en standardmall som du skickar ut.

10 Snart är du klar, men tänk på
Begränsa brevet. Gör det inte för långt, 1 A4 brukar vara tillräckligt. Var inte för detaljerad, ge lite utrymme för arbetsgivaren att få ställa frågor. Gör en tydlig disposition och undvik långa stycken. Skriv korta meningar, stava rätt och använd positiva ord (inga ”jag är dålig på”, ”jag kan inte..”) Skriv enkelt och rakt. Skriv i jagform (men börja inte meningar med jag). Anpassa språket efter arbetet och arbetskulturen du söker (en bank och en reklamfirma)

11 Mer att tänka på Använd ett typsnitt, annars blir det rörigt och irriterande.. Inga felaktiga eller överdrivna uppgifter om dig själv. Referenser behöver du inte ge om det inte uttryckligen står att de ska bifogas. Kontrollera slutligen: Har du fått med allt du vill ha med? Har du frågat dina referenser? Är ansökan till rätt person? Har du tagit kopior på originalbetygen? Är dina datum korrekta?

12 Klart! Då är du kallad till intervjun
Du kommer garanterat att få frågan ”Berätta om dig själv”. Ge ingen lång utläggning om dig själv och ditt liv. Sammanfatta kort din karriär, vad du har läst för program, vad du är bra på och vad du kan tillföra. Förbered dig genom att läsa på om företaget, ägna en eller ett par timmar åt detta. Klä dig propert. Kolla gärna vad personerna på företaget klär sig innan, så att du kan anpassa dig. Trasiga jeans och t-shirt är sällan gångbart.. Kom till intervjun ungefär 5-10 minuter innan avtalad tid. Gå på toaletten så att du inte måste avbryta intervjun för detta.


Ladda ner ppt "Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”."

Liknande presentationer


Google-annonser