Vräkningsförebyggande riktlinjer Gemensamt uppdrag i det vräkningsförebyggande arbetet Stadsdelsnämnderna och de kommunala hyresvärdarna i Göteborg har.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Myndighets-presentation
Brukarfokus i biståndshandläggning
Om stöd till anhöriga.
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vad är det för skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt?
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall Socialdepartementet
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Den sekundära bostadsmarknadens betydelse
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Byta ungdomar mellan kommuner- är det möjligt?. SJÄLVKLART!!!
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Ensamkommande flyktingbarn
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall Socialdepartementet
SAMVERKANSPLAN - östra Norrbotten
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
Hyreslägenhet och bostadsrätt kap.12
Överenskommelse om samordning kring barn
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Anders Gunnarsson Frida Nowotny. Godmanskap Förvaltarskap Vem kan bli god man? Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Presentation om kommunala kontrakt. Fastighetskontoret Unga vuxna Äldre Nyanlända Barnfamiljer nor & män Missbruk, psykisk ohälsa Hemlöshet – många ansikten,
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Resultat av fokusgrupper Vad är en bra hjälp för dig i din situation?
Fastighetskontoret Presentation om kommunala kontrakt - Plan och strategi mot hemlöshet Erik Gedeck Chef Bostadsenheten Fastighetskontoret.
Information från Överförmyndarförvaltningen
Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
ANHÖRIGSTÖD.
Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
God Man till ensamkommande barn
Malmö.
Så jobbar vi med hemlöshetsfrågan
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Presentationens avskrift:

Vräkningsförebyggande riktlinjer Gemensamt uppdrag i det vräkningsförebyggande arbetet Stadsdelsnämnderna och de kommunala hyresvärdarna i Göteborg har genom denna riktlinje ett tydligt gemensamt uppdrag att förhindra vräkningar av barnfamiljer Båda parter har att agera med beaktande av ett barnperspektiv i bedömningarna

Vräkningsförebyggande riktlinjer Gemensamt ansvarar socialnämnden och bostadsbolagen för att: utveckla ett aktivt förebyggande och uppsökande arbete till de hushåll med barn som försummat sin hyresinbetalning eller agerar störande för sin omgivning

Stadsdelsnämnderna ansvarar för att: i sin verksamhet främja den enskildes rätt till bostad (SoL 3 kap 2 §) skapa en tydlig ingång till socialtjänsten genom att ange aktuell kontaktperson i boendefrågor utveckla praktiska verktyg för att säkerställa en fungerande samverkan internt i förvaltningen och med hyresvärdarna använda sig av de möjligheter hyreslagen erbjuder för att förhindra avhysningar utveckla metoder för att bättre bedöma klientens förmåga att planera sin ekonomi

Stadsdelsnämnderna ansvarar för att: överväga behovet av insatser i form av direkt stöd i boendet regelmässigt informera om och förmedla kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivning för föräldrar som upprepade gånger ansöker om bistånd till hyresskulder. bedöma huruvida upprepade hyresförsummelser är att ses som en indikator på att ett barn riskerar att få sina grundläggande behov av trygghet inskränkta och därvid utreda barnets behov av stöd och skydd beslut som rör ett barns mest grundläggande behov föregås av att barnet regelmässigt har erbjudits en möjlighet att få göra sin röst hörd i utredningen

De kommunala hyresvärdarnas ansvar Informera socialnämnden i ett tidigt skede om hyresförsummelser (senast efter två månaders hyresskuld eller upprepade försenade hyresinbetalningar), oavsett om det leder till uppsägning av hyresrätten eller inte Underrättelse sker till socialnämnden i alla situationer där en uppsägning av hyresrätten för en barnfamilj riskerar att inträffa Sådan underrättelse ska även ske vid otillåten andrahandsuthyrning, så att socialnämnden ges en möjlighet att undersöka om andrahands hyresgästen är en barnfamilj

Ett förebyggande förhållningssätt Kontaktperson för boendefrågor Skapa enkla kommunikationsvägar En gemensam ambition att utveckla en fungerande samverkan Stärka det ömsesidiga förtroendet Delta vid de samverkansmöten Samverkan ska aldrig ske ”över den enskildes huvud”. Finna trovärdiga lösningar Göra gemensamma hembesök Förhindra ökad bostadslöshet i staden

Uppföljning Stadsdelsnämnderna och de kommunala hyresvärdarna ska föra löpande statistik över: Antalet uppsägningar som lett till att hyresgästen flyttar från lägenheten Antalet verkställda avhysningar av hyresgäster –varav antalet barnfamiljer och –antalet berörda barn