Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ANHÖRIGSTÖD.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ANHÖRIGSTÖD."— Presentationens avskrift:

1 ANHÖRIGSTÖD

2 Bakgrund infördes en bestämmelse i 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL, som anger att ”socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder”.

3 Kommunens fastställda riktlinje
Målsättningen är att Ulricehamns kommun ska ha ett anhörigstöd som kännetecknas av att Anhöriga ska känna sig sedda, lyssnade på och delaktiga. Anhörigstödet i kommunen ska vara flexibelt, individuellt anpassat och av god kvalitet och kunna erbjudas mot alla målgrupper. Alla anställda i kommunen ska ha ett anhörigperspektiv så att anhörigas behov av stöd uppmärksammas. Arbetet med att stödja anhöriga integreras i kommunens olika verksamheter för att kunna erbjuda ett lättillgängligt och flexibelt anhörigstöd samt för att undvika att någon anhörig inte får det stöd den behöver.

4 Kommunens fastställda riktlinje
De personer som både internt inom kommunen och externa parter träffar anhöriga och de personer som arbetar specifikt med anhörigstöd samverkar och utvecklar samarbetsformer. Nå anhöriga i ett tidigt skede för att synliggöra deras situation och därmed förebygga ohälsa. Ambitionen är att kontakten med anhörigstödet kan leda till en minskad belastning för såväl den anhörige som den närstående och därmed minska risken för eventuellt våld i nära relationer. Barn som anhöriga ska uppmärksammas och synliggöras.

5 Plan för anhörigstöd Trygghet Information Stöd i vardagen
Socialt stöd, enskilt eller i grupp Aktiviteter

6 Diskussion Vilka anhöriga har ni i er närhet?
Vad för stöd kan de vara i behov av? Övriga frågor?


Ladda ner ppt "ANHÖRIGSTÖD."

Liknande presentationer


Google-annonser