Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

God Man till ensamkommande barn

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "God Man till ensamkommande barn"— Presentationens avskrift:

1 God Man till ensamkommande barn
Att vara God Man till ett ensamkommande barn. . Det finns en gemensam kärna i uppdragen. God Man, Lekmannaövervakare, kontaktperson m.fl. Alla de lagreglerade frivilliguppdragen handlar om att stödja en medmänniska i en utsatt situation, ge ett gott bemötande och förstå gränserna i uppdraget, att känna till samhällets resurser och att veta vägarna för att nå fram till dem. (Rfs )

2 God man till ensamkommande barn
Juridisk ställföreträdare i vårdnadshavares ställe Tillfällig lösning under asyltiden God Man träder inte in som mamma eller pappa och förväntas inte vara tillgänglig 24/7. God man ansvarar inte för den dagliga omvårdnaden. Som God Man tar man ibland beslut som ungdomen ogillar.

3 Myndigheter Migrationsverket Överförmyndare Socialnämnd
Olika myndigheter som man skall ha koll på som God Man. Även kontakter med offentligt biträde, boende, och särskild förordnad vårdnadshavare

4 I Vårdnadshavarens ställe
Ansöka om dagersättning. Ansöka om särskilt bidrag. Medverka i socialtjänstens utredningar och uppföljningar Besluta om skolgång och boende Medverka i kontakt med närstående-underlätta Företräda barnet inom hälso- och sjukvård Vid PUT ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten Ansöka om CSN Klädbidrag precisera så mycket som möjligt. Glöm inte gymnastikutrustning för skolan. Vilket alternativ är bäst för barnet, ofta gör det via HVB hemmen men kolla. hålla sig informerad. Om möjligt vid mindre barn delta i inskrivningssamtal. t.ex genom telefon, Röda Korset,. Berätta att du är God Man och skall kontaktas

5 I Förmyndares ställe Förvalta barnets ekonomi, bankkort hjälpa till att planera barnets/huvudmannens ekonomi. Samarbeta med boendet Vad behöver köpas och vem är behjälplig.

6 Asylprocessen Migrationsverket utser juridiskt biträde
Migrationsverket utreder och fattar beslut i asylfrågan Ge stöd till ungdomen i asylprocessen Vid behov överklaga/se till att avslag överklagas (tillsammans med biträde) Ha ungdomens dossiernummer till hands i kontakt med Migrationsverket Som God Man kan du påverka och byta ombud. God Man följer barnet under hela processen tills beslut vinner laga kraft.

7 Kom ihåg Besöka barnet regelbundet.
Förklara vad din uppgift som God Man är. Använd tolk. Lämna dina kontaktuppgifter. Viktigt med bra samarbete med ansvarig socialsekreterare och boende God Man har rätt att bestämma i alla frågor som rör barnets angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga. Gode Mannen ska bjudas in och närvara vid viktiga möten som rör barnet. Efter PUT: personnummer, folkbokföring se till att socialnämnden jobbar med rekrytering av särskild förordnad vårdnadshavare (SFV). Boka tolk via tolk via tolkcentralen eller boendet. Socialtjänsten kan ha andra rutiner

8 Uppdraget upphör När huvudmannen är 18 år. Ungdomen avviker
Ungdomens föräldrar anländer till Sverige När en särskild förordnad vårdnadshavare utses Begäran om entledigande Om ungdomen lämnar landet Kvarstår om man har fortsatt kontakt. När föräldrar fått PUT och registrerat sig på skatteverket.

9 Vanliga frågor Vem skjutsar barnet? Tystnadsplikt?
Vad händer om ungdomen flyttar till en annan kommun? Fler frågor????


Ladda ner ppt "God Man till ensamkommande barn"

Liknande presentationer


Google-annonser