Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker."— Presentationens avskrift:

1

2 Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker med två eller flera utförare. Klagomål till äldreombudsman om oklarheter och osäkerhet om ansvarsfördelning vid servicehus. Nuvarande organisering av servicehusen har lett till många gränsdragningsdiskussioner/svårigheter mellan utförare.

3 Beslut tagna av Äldrenämnden dec 2016
Riktlinjer för bistånd gällande särskilt boende i servicelägenhet har ändrats. Beslut att servicehus ska bli sammanhållna med en utförare som har bas (hälso –och sjukvård/rehab. insatser), lunch, fritid och individuella insatser. Några av nuvarande servicehus omvandlas till trygghetsboende.

4 Beskrivning av sammanhållna servicehus
Boendeform där omsorg, service, hälso- och sjukvård ges av en utförare Sammanhållen vård ger förutsättningar för kvarboende, ökad närhet till personal och teamarbete I huset finns tillgång till fritidsverksamhet och lunchservering. Dessa verksamheter är öppna även för omkringboende.

5 Hur påverkas brukare och besökare i hus som blir sammanhållna servicehus
Brukarna Bor kvar i lägenheten Om den enskilde har hemtjänst ges den av ansvarig utförare i huset – valfriheten upphör i servicehus Hemsjukvård ges av samma utförare som utför hemtjänst En utförare ger möjlighet till helhetsansvar - ökad trygghet och samordning Besökare Ingen förändring i möjligheten att delta i fritidsverksamhet och lunchservering

6 Vad innebär ett trygghetsboende
Ett anpassat boende för äldre och med möjlighet till gemenskap och lunchservering. Linköpings kommun är förstahandshyresgäst och hyr ut trygghetsboende i andra hand Utveckling av ”värdinnefunktion” för ökad trygghet. Förslag till kriterier för att få trygghetsboende är: Vara 70 år eller äldre. Hög ålder skall beaktas, liksom befintlig livssituation och behov/efterfrågan av trygghetsboendekonceptet. Söker bostad direkt till respektive trygghetsboende

7 Hur påverkas brukare och besökare i hus som förändras till trygghetsboende
Brukarna Bor kvar i lägenheten – ”avsäger sig” biståndet Ingen förändring avseende hemtjänstinsatser, valfrihetssystem som i ordinärt boende Hemsjukvård följer tröskelprincipen (Om brukaren önskar bo kvar i boendeformen servicehus anmäler man byte) Besökare Ingen förändring i möjligheten att delta i fritidsverksamhet och lunchservering

8 Informationsmöten Våren 2017 Hösten 2017 + våren 2018
Chefer på berörda s-hus och hemtjänstutförare - informerar sin personal Boende och anhöriga på berörda s-hus (9 hus) SAM-plan Hemsjukvård/rehab Kommunal Omsorgskontoret Socialkontoret KPR Hösten våren 2018 Chefer på berörda s-hus och hemtjänstutförare - informerar sin personal Boende och anhöriga på berörda s-hus (7 hus hus)

9 Hur påverkas personalen?
Kan bli aktuellt med verksamhetsövergång av personal. (Arbetsrättsliga regler gäller, LAS Lagen om anställningsskydd, 6B) Gäller i så fall utifrån hur mycket personal som behövs för det antal timmar hemtjänstinsatser som är beviljade vid en viss tidpunkt. Ansvarig utförare avgörs vid beslut om verksamhetsuppdrag till Leanlink alternativt efter att upphandling är genomförd


Ladda ner ppt "Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker."

Liknande presentationer


Google-annonser