Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband."— Presentationens avskrift:

1 Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband.

2 INFORMATION OCH PROCESSBESKRIVNING
JÄRNTORGSTEAMET INFORMATION OCH PROCESSBESKRIVNING

3 Syftet med planen är att säkerställa samordning.
Samordnad individuell plan är lagstadgad sedan 2010 i både HSL (3 f §) och SoL (2 kap. 7 §). Planen ska upprättas tillsammans med den person som har behov av insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård när insatserna behöver samordnas. Syftet med planen är att säkerställa samordning. Samtycke - personen själv ska samtycka till att planen upprättas. Delaktighet - personen själv ska vara delaktig och ha inflytande i arbetet. Påbörjas utan dröjsmål - arbetet med planen ska påbörjas utan dröjsmål, det vill säga inom några dagar. När behövs och används SIP? När samordning efterfrågas. När kompetens behövs från flera verksamheter. När ansvarsfördelning behöver tydliggöras. När insatser behöver ges samtidigt eller i särskild ordning. När en person upplever att hen ”bollas runt” Samverkan är svårt, man har olika förväntningar, språk och kulturer…… När man väl får till det blir det oftast väldigt bra och är väldigt roligt. Olika professioner och olika lagar, sekretess är egentligen inget problem utan ger möjligheter. Tidsbesparande Skapar trygghet och tydlighet för alla parter.

4 Uppdraget Behandling i samverkan
Samordnande och beredande (t.ex. vid frigivningsförberedelser eller utsluss vid LVM och behandlingshemsplaceringar) Vägledning och rådgivning till Frivården Göteborg/Kriminalvården och socialtjänsten. Öka/sprida förståelsen för våra respektive organisationers uppdrag och förutsättningar Vid remisser från anstalter, alltid undersöka; vad är klientens röst, behoven etc. Beroendeklinikens utmaningar…läkare…härbärgerande av frustration Går att jobba med klienter/patienter ändå, tex vid läkarbrist Samma sak vi försöker hjälpa våra klienter med… Minska fördomar….uppfattningar Ge och ta…tillsammans

5 Målgrupp Personer med problem av en svårighetsgrad, som kräver extra tät samverkan mellan de tre samverkande parterna. Personer i behov av höggradig struktur och sammanhållna, integrerade insatser från de nämnda vårdgivarna.

6 Järntorgsteamet kan erbjuda:
Samtalsbehandling och samtalsstöd. Bedömning och utredning. Medicinsk och psykiatrisk behandling. Smittskyddsarbete(Hep och HIV). Samordning av insatser från socialtjänst, sjukvård och kriminalvård.

7 Fallbeskrivning Aktualisering Uppdrag- utredning för ansökan till behandlingshem- behov Anhöriga Behandlingshem Fortsatt öppenvård Utredning Medicinskbehandling Samverkan med soc.sekr vuxenenheten, soc.sekr ekonomiskt bistånd, soc.sekr funktionshinder, anhöriga, behandlingshemspersonal Internsamverkan: behandlare/socionom, psykiatrisjuksköterska, psykiatriker, specialist psykolog. Aktuell sedan januari 2014 Bygga allians, skapa ramar som ger förutsägbarhet och därmed trygghet, ge hopp, invänta processen till egen förändring, skrev hen en egenremiss och hänvisades till Beroendemottagning centrum. Hen hade då haft en kort kontakt med kommunens behandlingsenhet men inte tyckt att det var tillräckligt. Beroendemottagning gjorde bedömningen att hen inte hade någon tung psykiatrisk problematik och hänvisade hen tillbaka till Behandlingsenheten. ringde hen kontaktpunkten och lämnade en egenremiss om att få komma till psykiatrisk öppenvård på Lergöksgatan. skrev hen en ny egenremiss som skickades till Brofästets mottagning, de bedömde att hen inte tillhörde deras målgrupp och skickade den vidare till Beroendemottagning Centrum. Där bedömde man att hen kunde erbjudas Haschprogrammet och samtalsstöd på kommunens Behandlingsenhet där hen redan hade kontakt. blev hen förd till psykiatriska akutmottagningen efter att hen slagit sönder föräldrarnas lägenhet för bedömning. Hen blev då inlagd enligt LPT. Tvångsvården avskrevs dagen efter och hen skrev ut sig på egen begäran. skrevs remiss från avd 364 Östra sjukhuset där hen vårdats en remiss till Beroendemottagning Centrum för uppföljning. Remissen skickades vidare till Järntorgsteamet. beslöt Järntorgsteamet att kalla hen för ett bedömningssamtal. Hen kom sedan ej på bokade tider och hans ärende avslutades. sökte hen psykiatriska akutmottagning, Östra sjukhuset för inneliggande avgiftning, Hen blev utskriven då hen varit aggressiv och hotfull på avdelningen. sökte han ånyo på psykiatrisk akutmottagningen och blev inlagd på avd 80 Sahlgrenska sjukhus. flyttas hen över till avd 368 Östra sjukhuset för att avsluta avgiftningen. Hen ansöker om behandling på en trappa upp och boendestöd via socialtjänsten på vårdplanering som genomförs på avdelningen. Hen vill även fortsätta öppenvårdskontakten på kommunens behandlingsenhet. skriver hen ut sig på egen begäran. skrivs remiss för uppföljning till Beroendemottagning Centrum som dels skickar remissen åter till remitenten men också till Järntorgsteamet. Järntorgsteamet beslutade att möta hen i ett nytt bedömningssamtal, detta genomförs

8


Ladda ner ppt "Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband."

Liknande presentationer


Google-annonser