Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler"— Presentationens avskrift:

1 Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler
Anita Nilsson processledare Gbg Stad

2 Upplägg Organisering av familjecentrat arbete Styrdokument
Avtal per stadsdel Avtal per FC Samverkan ska alltid leda till ett mervärde för barnen

3 familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler Göteborgs Stad
Styrdokument familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler Göteborgs Stad Satsningen på familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler är prioriterat i Göteborgs Stads budget 2017 Vägledning Göteborgs Stad + Västra Götlandsregionen Avsiktsförklaring Kommunstyrelsen + Hälso- och sjukvårdsnämnden Avtal per stadsdel Stadsdelsnämnder+ Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtaget av styrgrupp på tjänstemannanivå. 22 juni 2016 Politiskt beslut på högsta nivå av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. 30 juni 2016 Avtal per familjecentral Aktörer som ingår i familjecentralen Avtal lokaler för familjecentralen Hyresvärd + aktörer som ingår i familjecentralen Politiskt beslut av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stads tio stadsdelsnämnder. Dialog och beslut under hösten 2016 Avtal tas fram för varje familjecentral. Avtal om lokal tas fram för varje familjecentral.

4 Familjecentrerat arbete
En familjecentral/stadsdel som nav – alla aktörer är samlokaliserade Lokala arenor med familjecentrerade nätverk Lokala förutsättningar är avgörande. Andra arenor än FC kan vara aktuella för att nå vissa målgrupper.

5 Avtal per stadsdel SDN och HSNG
Stadsdelsnämnder+ Hälso- och sjukvårdsnämnden Avtals processen Vad innehåller avtalet Koordinators- och samordningsfunktioner Gemensam kompetensutveckling Organisation, styrning och ledning Utvecklingsfrågor Finansiering Politiskt beslut av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stads tio stadsdelsnämnder. Dialog och beslut under hösten 2016

6 Koordinators- och samordnarfunktion
Minst 1,0 årsarbetare för funktionerna koordinator/samordnare utifrån behov i stadsdelen. Koordinatorsuppdraget - samordna och driva utvecklingen i stadsdelen utifrån familjecentrerat arbetssätt samt ingå i nätverk över staden - funktionen ska finnas oavsett om det finns en familjecentral eller inte. Samordnaruppdraget - utveckla samarbetet och arbetet inom familjecentralen. Är centrala för utveckling av det familjecentrerade arbetssättet. Uppdraget kräver bred erfarenhet och kompetens högskoleutbildning samt erfarenhet av samverkansarbete. Samordnaruppdraget kräver bred erfarenhet och kompetens avseende arbetet på familjecentral. Med fördel samma person men lokala förutsättningar bestämmer.

7 Gemensam kompetensutveckling
Riktade utbildningar/workshops för berörda chefer. Startpaket för ny familjecentral riktat till både chefer och personal. Återkommande utbildning/workshops för personalen på familjecentralen och lokala arenor. Seminarium för inspiration, utveckling och erfarenhetsutbyte för nyckelpersoner.

8 Organisation, styrning och ledning
Styrgrupp för familjecentrerat arbetssätt - NOSAM Nav för det familjecentrerade arbetssättet - familjecentralen Styrgrupp för familjecentral Placering av familjecentral Lokal för familjecentral - principer NOSAM (Närområdessamverkan) med ansvar för samverkan avseende barn och unga. NOSAM Barn och Unga ska vara styrgrupp för det familjecentrerade arbetssättet i stadsdelen. Formerna ska utgå från lokala förutsättningar. navet för det familjecentrerade arbetssättet i stadsdelen ska ligga på en familjecentral. Att vara nav innebär att sprida och utveckla det familjecentrerade arbetssättet, inklusive det generella föräldrastödet, tillsammans med andra lokala arenorna i stadsdelen. Styrgruppen för familjecentralen ska bestående av närmsta chefer för personalen från ingående parter och kopplas till NOSAM Barn och Unga. Styrgruppens uppdrag samt parternas gemensamma och enskilda ansvar regleras i specifikt avtal för familjecentralen mellan de ingående parterna. Placering Familjecentralen ska i första hand lokaliseras i områden med många barnfamiljer och i socioekonomiskt utsatta områden Lokal för Fc – se nästa bild

9 Lokal för familjecentraler
Lokalprogram per familjecentral ska finnas Principer för hyresavtal: Verksamheterna har var sitt hyresavtal med hyresvärd , gemensamma ytor finansieras 50/50 Om det inte är möjligt kan Göteborgs Stad hyra hela lokalen och upplåta ytor i andra hand till verksamheterna inom VGR Om alternativ ett och två inte är möjliga kan VGR hyra hela lokalen och upplåta ytor i andra hand till verksamheterna inom Göteborgs Stad Lokalprogram per familjecentral ska finnas. Programmet ska beskriva funktioner, samband och ytor för respektive verksamhet samt gemensamma ytor. Om det inte är möjligt att ha var sitt kontrakt kan Göteborgs Stad hyra hela lokalen och upplåta ytor i andra hand till verksamheterna inom Västra Götalandsregionen. Om alternativ ett och två inte är möjliga kan Västra Götalandsregionen hyra hela lokalen och upplåta ytor i andra hand till verksamheterna inom Göteborgs Stad.

10 Utvecklingsfrågor Generella föräldrastödet, även det som är riktat till vårdnadshavare med äldre barn (6-12 år). Arbetsätt och metoder för tidig upptäckt och tidiga insatser.

11 Familjecentraler Stadsdel Befintlig FC Planerad FC Askim/Frölunda/H
Frölunda - Trädet Östra Gbg Bergsjön Gamlestaden Norra Hisingen Tuve Backa Västra Hisingen S Biskopsgården N Biskopsgården Angered Hjällbo Angered C Lövgärdet Västra Gbg Opaltorget Örgryte/Härlanda Munkebäck Majorna/Linné Kungssten/Sanna Centrum Krokslätt Lundby Kvillebäcken Plan på aktivitet i de stadsdelar som inte är igång

12 Öppna förskolor i Göteborg: - totalt 17 varav 6 inom befintlig familjecentral
Västra Hisingen – Familjecentral i Biskopsgården Södra, på gång i Norra Biskopsgården Norra Hisingen – Familjecentral Tuve, på gång i Backa Lundby – Familjecentral på gång i Kvillebäcken Angered – Familjecentraler i Hjällbo och Angereds Centrum, på gång i Lövgärdet Östra Gbg – Familjecentral i Bergsjön, på gång i Gamlestaden Örgryte Härlanda – Familjecentral på gång i Munkebäck Centrum – Familjecentral på gång i Krokslätt M/ L – Familjecentral på gång i Sanna/Kungssten Västra Gbg – Familjecentral på gång på Opaltorget A/F/H – Familjecentral i Frölunda, Trädet Göteborgs Stad Datum:

13 Utveckling av arbetet i stadsdelen
Föräldrastödet Öppna förskolan – tydligare koppling till förskolan, medverkan kring föräldrastöd och tidiga insatser även kunna arbeta på andra lokala arenor Förskolan - medverkan kring föräldrastöd och tidiga insatser Bibliotekets medverkan på FC och lokala arenor Samarbetet med frivilligsektorn Lokaler – lokala arenor om de saknas

14 Kontaktuppgifter;


Ladda ner ppt "Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler"

Liknande presentationer


Google-annonser