Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014"— Presentationens avskrift:

1 En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014

2 Vad styr hur mycket pengar Centrum får?
Befolkningens storlek Åldersfördelning Levnadsförhållanden + kostnadsökningar för lokaler, löner, inflation mm Befolkningens storlek, åldersfördelning och levnadsförhållanden styr hur mycket skattepengar stadsdelen får (kommunbidrag). Centrum får en ”påse pengar”. Stadsdelsnämndens politiker beslutar hur de ska fördelas internt. Fördelningen till sektorerna: Baseras främst på befolkning Ex; Antal barn 1-5 år X andel barn som har förskoleplats X enhetskostnad (önskelägen) Särskild fördelning när det gäller försörjningsstöd och funktionshinder En särskild summa pengar avsätts för vissa prioriterade mål – sektorsövergripande.

3 1,4 miljarder kronor Så stort nämndbidrag får Centrum Det ska räcka till förskoleplatser, äldreboenden och allt som kan inträffa i livet där emellan. Den sektor som får mest pengar är Äldreomsorg och hälso- och sjukvård (461 miljoner) tätt följt av sektor Utbildning (446,5 miljoner) och Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder (343, 5 miljoner).

4 Ekonomi i balans - ett överordnat mål 2014
Prognos 2013 : -11, 5 miljoner kronor Med ordnad ekonomi får vi bättre förutsättningar att utveckla, förändra, förnya… Centrum har haft ett svårt ekonomiskt läge under några år, bland annat beroende på befolkningsutvecklingen. Vi får allt färre äldre och måste anpassa verksamheten efter det, samtidigt som det är svårt att beräkna behovet av och planera för förskoleplatser. Levnadsförhållanden i stadsdelen har också förändrats vilket medfört ökade kostnader för IFO-FH. Prognosen för 2013 ligger på –11,5 miljoner kronor (okt). Ny handlingsplan på -50 miljoner kronor under 2014 för ekonomi i balans. När ekonomin är på plats – då kan vi skapa nya möjligheter! Förslag på diskussionsfrågor: Vilka aktiviteter i handlingsplanen påverkar er enhet? Hur kan ni förändra ert arbetssätt så att det främjar en bättre ekonomisk hushållning?

5 Vad ska vi göra för pengarna vi har?
11 lokala mål 18 uppdrag Kommunfullmäktiges budget och prioriterade mål ligger till grund för stadsdelsnämndernas inriktning. Stadsdelsnämnden gör lokala prioriteringar och vägval utifrån det. Inför 2014 har Centrum 11 lokala mål och 18 särskilda uppdrag till stadsdelsdirektören.

6 Mål fördelade efter målgrupp
Målen syftar till utjämning och detta är det övergripande målet – vi ska arbeta med Centrums invånare i fokus En stad för alla - Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Personal Övriga mål Barn och unga (0-19) Äldre (65+) Vuxna (20-64) Ett mål kan finnas inom flera målgrupper. Under gruppen ”Övriga…” sorteras mål där huvudansvaret finns hos annan förvaltning/bolag och där förutsättningarna skapas av annan aktör än vi själva. Budgetens mål har ett tydligt fokus på målgrupper. Vi arbetar över gränserna för att skapa en helhet för målgruppen, oavsett vem som står för insatsen.

7 Två mål för Vuxna 1. Staden ska bättre möta göteborgarnas bostadsbehov. 2. Arbetsmarknadsinsatser för grupper långt ifrån arbetsmarknaden ska öka. STRATEGIER Stadsdelsförvaltningen ska tillsammans med social resursförvaltning, fastighetskontoret och övriga aktörer söka lösningar på boendefrågorna. Parallellt med detta ska det preventiva arbetet för att förhindra vräkningar fortgå. Fortsatt samarbete med interna och externa aktörer. Syftet är att skapa fler och nya praktikplatser, arbetsträningsplatser och arbete för personer långt ifrån arbetsmarknaden. Utveckling av arbetssätt för att stödja ungdomar som går ut gymnasiesärskolan. Fortsatt stöd till unga som går ut gymnasieskolan utan fullständiga betyg. Särskild prioritet ska ges till långtidsberoende barnfamiljer, eftersom barn som växer upp i sådana förhållanden riskerar ohälsa och utanförskap.

8 Du behövs! Det är i mötet med brukare och medborgare som vi gör skillnad. Summan av alla medarbetares handlingar blir resultatet i slutändan. Hur kan du bidra? Förslag på diskussionsfrågor: Vilka av målen är särskilt viktiga för er på er enhet? Hur kan ni påverka? Jobbar vi idag på ett sätt som leder mot målet? Finns det något vi bör förändra? Hur viktiga är våra fyra förhållningssätt för att vi ska nå de målen: Vi vet vårt uppdrag och vem vi är till för Vi arbetar tillsammans Vi bryr oss Vi tänker nytt Vilka utmaningar/svårigheter när det gäller information och kommunikation finns som är kopplade till våra mål?


Ladda ner ppt "En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014"

Liknande presentationer


Google-annonser