Mobila Skolteamet Sjöbo

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Läggdags - Om sömn hos barn med funktionshinder
Arbetsterapi i skolan.
Barnanpassad utredning
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Beteende Orsaker Orsaker Orsaker.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Vad är ett språk?. Språkstörning/dyslexi – likheter och skillnader, kartläggning och pedagogiska åtgärder/insatser.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kyrkskolans fritidshem
SKOP Elever - Västra skolan, alla årskurser 1 Rapport till Vara kommun om Elevundersökning 2010 SKOP:s arkivnummer: S19APR10 Elever - Västra skolan, alla.
Kommunikation.
Förskoleklassen på Södermalms skola
Inlärningsmiljö för att öka motivation
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
The big 5 1.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Läroplansträff Välkomna!.
KOMMUNLEDNINGSKONTORET Komet för föräldrar Ljungby 2008.
Stimulansbidrag Tidiga insatser Boo Gårds skola Förskola och skola Malin Rinman.
F-6 och fritidshem/fritidsklubb 2013/14
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Informationsmöte Furulidsskolan VÄLKOMNA! Furulidsskolan - med målet i sikte -
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
SKOP Föräldrar- Västra skolan, alla årskurser 1 Rapport till Vara kommun om Undersökning bland föräldrar i skolorna 2010 SKOP:s arkivnummer: S21APR10 Föräldrar.
Övergången mellan sidorna sker automatiskt med 20 sek. intervaller. Ni kan även använda rullningslist för att komma till nästkommande sida.
1 Att vara gymnasielärare. Min skiss om ”egna förväntningar på läraryrket”.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Autism och Asbergers Syndrom
Exempel på skriftligt omdöme
1 Genevadsskolan Antal svar elever: 45 - svarsfrekvens 96% Antal svar vårdnadshavare: 5 - svarsfrekvens 11% April 2015 Laholms kommun Skolundersökning.
Välkommen Föräldramöte 1c
ATT SKRIVA SIG TILL LÄSNING. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagd punkt Internationellt samarbete 2. Skolans verksamhet Skola och föräldrar 3. Ekonomi och organisation.
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
Elev loggbok.
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
Arbetsterapi i skolan.
Wittingmetoden - en läs- och skrivinlärningsmetod
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Bagaregårdsskolans Inkluderingsarbete Lisa Häggdahl.
Hur du kan lära bättre!.
Lära för livet!.
Välkomna.
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Föräldramöte Tomtebogård
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Elever - Vårdnadshavare/Föräldrar
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Elever - Vårdnadshavare/Föräldrar
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Valfråga: Skolan.
Presentationens avskrift:

Mobila Skolteamet Sjöbo ADHD i skolan ”Grunden för hjälp till barn och ungdomar med ADHD är att viktiga personer i deras omgivning förstår deras sätt att fungera och möter dom med rimliga förväntningar. Barnets föräldrar behöver kunskap om vad barnet behöver i vardagen och hur man kan möta barnet för att minska de många konfliktsituationer som så lätt uppstår. En viktig del av hjälpen till barn och ungdomar med ADHD är en skolsituation som är anpassad till deras behov. De behöver mera vuxenkontakt än andra, en tydligt strukturerad pedagogik och en välplanerad skoldag.” (autismforum.se) Mobila Skolteamet Sjöbo Mobila Skolteamet Sjöbo

Underlaget är baserat på aktuell forskning och praktisk erfarenhet Ljudmiljö Möblering Visuellt stöd Lärare/Elevassistent Undervisning ADHD och läsning Dyslexi? Mobila Skolteamet Sjöbo

Mobila Skolteamet Sjöbo Ljudmiljö Trafiken runt bänkplatsen Vad händer utanför klassrumsfönstret Klassrumsklimatet (ljudvolymen i klassen, handuppräckning, lyssna/tala till punkt) Mobila Skolteamet Sjöbo

Mobila Skolteamet Sjöbo Möblering Ögonkontakt med läraren Kan eleven se tavla/smartboard? Stökig visuell miljö? Skapa ”ren miljö” med vikväggar/skärmar Möjlighet till eget rum? Mobila Skolteamet Sjöbo

Mobila Skolteamet Sjöbo Visuellt stöd Arbetsordning för dag/lektion Möjlighet att lyssna/se/läsa samma stoff Bildstöd i all undervisning Färgkoda schema och material Övergång skola – fritids Mobila Skolteamet Sjöbo

Lärare/Elevassistent Korta och tydliga instruktioner, en i taget Skapa rutiner och förutsägbar struktur Skilj på person och beteende Jämnhöjd med eleven Behov av belöningssystem? Välja sina konflikter Mobila Skolteamet Sjöbo

Mobila Skolteamet Sjöbo Undervisning Synliggöra målen för varje lektion Konkretisera kunskapskraven VAD ska göras, HUR ska det göras och NÄR jag är klar vad gör jag då? Individanpassning/stödstruktur Gör nytt istället för gör om Kompensatoriska hjälpmedel – Ja, som kompensatoriskt hjälpmedel Tydliga krav/rimliga förväntningar Positiv förstärkning – alla vill lyckas Formativ bedömning – vilket är elevens nästa steg (små steg, få ämnen) Mobila Skolteamet Sjöbo

Mobila Skolteamet Sjöbo Vikten av läsning Genom att läsa bara lite eller att undvika att läsa riskerar många lässvaga personer att gå in i en ond cirkel. Den onda cirkeln fortsätter och leder till att man läser allt mindre. Detta kan på sikt medföra att språket blir torftigare än det annars skulle vara och med sämre ordförråd och brister i begreppsbildningen som följd. Det finns uppskattningar om att barn i 6 års ålder förstår ungefär 5000 ord medan en 16-åring känner till 50 000 ord. En stor andel av denna ökning i ordförråd (ca 80 %) skaffar man sig genom läsning i skola och på fritiden. Detta faktum ställer naturligtvis stora krav på att skolan ser till att eleverna läser mycket eller får hjälp att med kompensatorisk teknik lyssna på uppläst text för att utveckla ordförrådet. År 3-4 Omdöme-betyg Mobila Skolteamet Sjöbo

Koppla ljud till bokstav Mobila Skolteamet Sjöbo

Orsaker till svårigheter att läsa Dålig undervisning För lite övning Svårt att koncentrera sig Annat modersmål Dyslexi Mobila Skolteamet Sjöbo