Finansiell samordning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordningsförbundet
Advertisements

Samordningsförbundens uppdrag och organisering
Ledning & Styrning i Samverkan UTKAST FÖR VIDAREUTVECKLING Reflektioner och summeringar från intressentdialog den 25/9 på St Gertud i Malmö.
Varför finansiell samordning?
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Välkommen till information om utvecklingsarbete
(Underlaget till dessa bilder är hämtade från OH- bilder från regeringskansliet, socialdepartementet) Finansiell samordning inom rehabiliterings-området.
Samverkan - grundläggande begrepp och struktur i samverkan
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Dagens presentation 1. Utvecklingsprojektet i Halland
Vårdcentralen: ”Friskare än såhär blir han inte - försäkringskassan nästa.” Försäkringskassan: ”Den här personen har tillräcklig arbetsförmåga för att.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Synkroniserade insatser för barn och unga
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Att skapa vägar in – arbete, utbildning och unga i utanförskap Leif Klingensjö Sveriges Kommuner.
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Centrala begrepp: Tipsrunda
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Uppföljning eller utvärdering - är det frågan?. Det ena utesluter inte det andra! Ungt forskningsområde – det finns utrymme för både och. Olika perspektiv.
Försäkringskassans regleringsbrev för 2013
SMAK-seminariet Berth Danermark
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Samordningsförbundet
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Finansiell samordning Trollhättan 20 februari 2015.
Överenskommelse om samordning kring barn
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Nationellt råd Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen samt Sveriges Kommuner och Landsting utgör Nationellt råd för finansiell samordning.
Karlstad Kurprojektet – En möjlighet till samverkan! Ett led i regeringens psykiatrisatsning.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
Varför Samverkan? Många med offentlig försörjning Problemen kräver helhetslösningar myndigheten äger del- lösningar Nya behov – integration.
Personalpolitisk inriktning
Samverkan är inte ett tillstånd som går att uppnå vid ett givet tillfälle utan en ständigt levande process som varje dag måste erövras, etableras och ständigt.
Hälsofrämjande arbetsplats
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
Samordningsförbundet Göteborg Nordost 1. Samordningsförbundet 2 Struktur – Lagen om finansiell samordning Beslutsfattare – Styrelse, chefer och politiker.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Något att tänka på när man söker pengar
Operativ personal från:
Samordningsförbund En egen juridisk person
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Ungdomshuset BOOST Grundtanken är att stöda utsatta ungdomars väg till studier, arbete eller annan sysselsättning. Boost är en gemensam arena där flera.
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
VärNa modellen – att mäta och styra samverkan
Systematiskt förbättringsarbete för jämställda resultat
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Finansiell samordning genom samordningsförbund (Lag 2003:1210)

(Samverkansutredningens betänkande SOU 2000:114) ”Samverkan är inte ett tillstånd som går att uppnå vid ett givet tillfälle utan en ständigt levande process som varje dag måste erövras, etableras och ständigt underhållas.” (Samverkansutredningens betänkande SOU 2000:114)

Några siffror Lagen kom 1 jan 2004 560 Mkr från stat, kommuner och landsting 2015 80 förbund i 241 kommuner av landets 290 och flera är på väg att starta Ca 600 individinriktade insatser 2014 (39 000 deltaganden) Ca 370 strukturinriktade insatser 2014 (23 900 deltaganden)

Begrepp FINSAM – lag om finansiell samordning Samordningsförbund – organisation för finansiering av insatser som stöd för individer Finansiell samordning – allokering av resurser Samverkan – mellan organisationer Samarbete – mellan medarbetare

Finansiering Försäkringskassan 50% inklusive Arbetsförmedlingen (Staten) Kommun 25% Landsting/Region 25 %

Målgruppen Individer som behöver samordnat stöd från två eller flera av de samverkande parterna Det kan finnas fysiska, psykiska, sociala och/eller arbetsmässiga behov Identifieras lokalt Utgörs av personer i förvärvsaktiv ålder

Syfte Individen skall uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete Undvika onödig rundgång eller gråzon mellan myndigheter Utveckla fungerande samverkan mellan myndigheter Effektivare samlad resursanvändning.

Varför Samordningsförbund? Organiseringen av välfärden är sektoriell Individer behöver ibland helhetslösningar Myndigheter har olika mål och uppdrag Ansvar är ibland oklart Det saknas ekonomiska incitament för samverkan Brist på Helhetssyn av individens behov och därmed brist på helhetsinriktade insatser

Samverkan är svårt Det krävs stora investeringar i tid och energi, både för att etablera samverkan och för att hålla den vid liv. Samverkan kostar innan den lönar sig. Det är svårt att organisera och leda samverkan. Det finns många hinder för samverkan.

Vilka hinder finns? Administrativa gränser: olika budgetar och ansvarsområden Lagar och regelsystem Olika professionella och organisatoriska kulturer, olika språkbruk etc Olika värderingar, attityder och engagemang för samverkan Revirtänkande och revirbevakning. Hänvisa till forskningskällor

Framgångsfaktorer Helhetssyn på individens behov Kompetens att arbeta och kommunicera över professionella och organisatoriska gränser Kunskap om och förståelse för varandras uppdrag och professionella kompetens. Ömsesidigt förtroende och respekt. Ett stödjande ledarskap. Hänvisa till känd forskning

Samordningsförbund En egen juridisk person Leds av en styrelse där varje förbundsmedlem är representerad. Styrelse består av politiker och tjänstemän Förbundschef som stöd

Samordningsförbund forts. Beslutar själv hur resurserna skall användas Gemensam styrning och budget Utgår från individers behov och den samhälleliga nyttan

Styrelsen ska Besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen Stödja samverkan mellan samverkansparterna Finansiera sådana insatser som avses i Finsamlagen och som ligger inom de samverkande parternas samlade ansvarsområde Besluta på vilket sätt de medel som står till förfogande för finansiell samordning skall användas Svara för uppföljning och utvärdering av rehabiliteringsinsatserna Upprätta budget och årsredovisning för den finansiella samordningen

Verksamhet Behovsinventera och kartlägga lokala målgrupper Identifiera flaskhalsar och systemhinder Finansiera strukturinriktade insatser som underlättar samverkan mellan myndigheter Finansiera operativa insatser till individen

Ledamöter i styrelsen Har en helhetssyn på de frågor samordningsförbundet har att ta ställning till. Har förmåga att höja sig över ett sektoriserat tankesätt och se till de syften och motiv som ligger bakom den finansiella samordningen.

Vad blir resultatet av samverkan? För individen - respektfullt bemötande - adekvata åtgärder - delaktighet i rehabiliteringen Personalen - meningsfullhet - minskad frustration - kompetensutveckling Samhället - förkortad rehabiliteringsprocess - minskade väntetider - tydligare ansvarsgränser

Tack för din uppmärksamhet!