Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2."— Presentationens avskrift:

1 Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
Ann-Christin Jans Fredrik Johansson Tormod

2 Uppdrag angående utvärdering av samordningsförbundens verksamhet ________________________
Regeringsuppdrag: Den 22 juni beslutade regeringen att ge ISF i uppdrag att utvärdera samordningsförbundens verksamhet. Uppdraget följer i allt väsentligt den utvärderingsplan som ISF lämnade in till regeringen den 28 april och den 14 november 2017. Planering har skett i samråd med Socialdepartementet och Arbetsmarknadsdepartement samt med Nationella rådet.

3 Utvärderingen/uppdraget består av tre fristående delar ____________________________
Samordningsförbundens organisering och verksamhet (Slutredovisades 15 februari 2019) Utvärdering av effekter av samordnings-förbundens verksamhet på kommunnivå (Slutredovisades 15 mars 2019) Utvärdering av effekter av samordnings-förbundens insatser på individnivå (Slutredovisningar: 1 december 2020 och 2021)

4 Samordningsförbundens organisering och verksamhet.
Ann-Christin Jans

5 Hur har granskningen genomförts? ________________________________
Lagar, förarbeten, instruktioner och regleringsbrev Förbundens egna dokument: ÅR för 2016, 2017, Förbundsordningar 2016, Verksamhetsberättelser 2016: - styrelsens sammansättning, beslutsförhet, kansli, i vilken egenskap styrelseledamöterna undertecknar ÅR - målgrupper, verksamhet Webbenkät: förbundschefer och styrelseledamöter våren 2018, frågor om SOF:s organisering och verksamhet Intervjuer ht 2018: förbundschefer, Nationella rådet, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, SKL, Socialstyrelsen o NNS Fortlöpande samtal: förbundschefer, personal, medarbetare från medlemmarna i de förbund som tillfrågats om medverkan i del 3 av utvärderingen. Registerdata: Försörjningsmåttet (helårsekvivalenter), Befolkningsstatistik, Utbildningsregistret, SUS-data mm.

6 År 2018 fanns det samordningsförbund i nästan hela landet _______________________________________

7 Andel med offentlig försörjning ____________________________

8 Webbenkäten våren 2018 ____________________________
Merparten av de tillfrågade (6 på en skala från 1 till 7) anser att förbunden gör stor nytta och att de finansierar verksamhet som annars inte skulle bli av Merparten (över 80%) anser att förbunden använder sina resurser på rätt sätt. En majoritet anser att förbunden borde tilldelas mer medel. Kommuner och landsting i större utsträckning än de statliga myndigheterna. Majoriteten positiv till den nya fördelningsmodellen. Relativt samstämmig bild, kommuner och landsting mer positiva

9 Granskningen visar __________________________
Antalet individer som får stöd och hjälp av insatser som finansieras av förbunden är betydligt färre än de som bedöms vara i behov av samordnad rehabilitering År 2017 fick ca individer (enl. SUS) stöd och hjälp av insatser som finansierades av förbunden I förarbetena till finsamlagen uppskattades behovet till 5% av befolkning ~ individer, SKL bedömde behovet år 2016 till ~ individer

10 Granskningen visar forts … __________________________
Samverkan är skört och kräver engagemang och medverkan av samtliga parter. Förbunden växer och blir allt större. Balansen mellan parterna är viktig. Kan vara svårt att få medlemmarna i ett förbund att ta över insatser när/om förbundets finansiering upphör. Det gäller framförallt insatser som befinner sig i gränslandet mellan parternas ordinarie uppdrag.

11 Gör samordningsförbunden någon skillnad?
Fredrik Tormod Johansson

12 Frågeställning Leder samordningsförbundens finansiering av insatser till skillnader i de studerade utfallen mellan olika kommuner beroende på om kommunerna organiserat sig i samordningsförbund?

13 Utfallen vi studerar är: andelen med
Ekonomiskt bistånd Unga som varken arbetar eller studerar Sjuk- och aktivitetsersättning Sjukpenning Arbetslösa som lämnar Arbetsförmedlingen för arbete Studier

14 Året då kommuner gick med i ett samordningsförbund, åren 2005–2016

15 Kommuner som är med i ett samordningsförbund (rödmarkerade)

16 Vad finner vi? Vår huvudsakliga slutsats är att samordningsförbundens finansiering av insatser gör skillnad. Bland annat hittar vi följande effekter: Andelen personer med sjukpenning minskar Andelen personer med sjuk- och aktivitetsersättning ökar Andelen män som lämnar Arbetsförmedlingen för arbete ökar


Ladda ner ppt "Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2."

Liknande presentationer


Google-annonser