Landsbygdsutveckling i Västmanland Västerås slott
Vad gör vi i Svartådalen idag? Frågor på vårt bord? Projekt: - LoMiS ( Lokal Mat i Svartådalen) - KLUNK ( Kluster för Natur&Kultur Turism) - SUNE ( Svartådalens Utsläpps Neutrala Energi) - BiS ( Bo i Svartådalen )
LoMis Lokal Mat i Svartådalen och Sala –
Bakgrund, i korthet -Ökad efterfrågan, privat och offentlig konsumtion -Öka möjligheter för de gröna näringarna -Efterfrågan av lokal mat i besöksnäringen -Hållbar utveckling
Mål, i stora drag -Öka primärproduktion och vidareförädling av råvaror -Nya och befintliga producenter -Nya verksamheter med anknytning till lokal mat -Offentlig upphandling -Skapa medvetenhet
Aktiviteter, resultat -Utbildningar -Nya producenter, kött och grönsaker/rotfrukter -Befintliga producenter ökar sin produktion och vidareförädling -Bondens Egen Marknad i Sala -Gårdsbutiker, butik i Sala, restauranger
-Förstudien Västmannamat - Företagarcentrum med Slakt och vidareförädling, Lrf coach -Marknadsundersökningar (off. kök, allmänheten) -Hållbar utveckling, förstudie -Hållbarhetsanalyser, 3 gårdar -Förberedelser för offentlig upphandling
-Vinnare av ”Ullbaggen” Projektet fått stor uppmärksamhet -EU`s databas för projekt -Nätverk som lobbar för fler producenter -Producenterna vidgar sina verksamheter att även gälla turistnäringen (gårdsbutiker, B&B, guidning)
Erfarenheter -Börja från ett underifrånperspektiv – analysera behov och möjligheter -Direktkommunikation och nätverk -Beredd på att det tar tid -Bygg upp lokalt först – införliva i större sammanhang sedan
Hur går vi vidare? -Fortsatt arbete lokalt - befintliga nätverk och samarbetspartners -Sammanställning av matprojekt som pågått i länet -Skapa en sammanhållande organisation i länet för aktörer inom mat, med underifrånperspektiv! -Skapa ”Mat-län” - Sverige det nya matlandet