KARLSTAD. Minnet ej att förglömma Vålbergsprojektet 2008-2010. Demensstödsmodell i samverkan mellan Vårdcentralen Legevisitten, Landstinget och Karlstads.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Arbetsterapeut Helena Hallinder Brommageriatriken
BPSD Definition BPSD Vad beror BPSD på? Hur bedömer man BPSD?
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
En av de främsta samhällsteoretikerna.
Diagnos- ADHD, Asperger och Borderline
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Patient vistades ensam i sjukhusets
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Biståndsbedömning Ansökan - beslut
Äldreomsorgens demensteam
Rättighetskommitténs kansli
Kompetensutvecklingsprojektet Koh-I-Noor
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
om vuxenpsykiatriska verksamheten om äldrepsykiatri vår målgrupp
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Genombrottsprojektet Ger rehab/ Tomelilla kommun
Vilka hinder finns här i vårt sjukhusupptagningsområde för att erbjuda god strokevård och rehabilitering? Kalix, Övertorneå, Överkalix, Haparanda Sluten.
Nationell Patientöversikt NPÖ i Sörmland
Case management och case managers
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
                                                                                                            
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
NPÖ –användning i Örebro
Vara brottsoffer eller vittne
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Förbättringsarbete Säker utskrivning
Ändra till startrubrik
Elisabeth Ingesson, Kalmar Läns Landstingsavdelning 097
När personalen är medicinen
Vad är en depression? Nedstämdhet eller minskat intresse eller glädje måste föreligga. Dessutom har man minst fem av följande symtom under samma tvåveckorsperiod:
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
MÄVA Akutmottagningen NÄL
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Livsstil och återhämtning
BUM. BUM Barnhusmodellen – en integrerad mottagning Barnmed Barnhab Barnpsyk.
Helena Lindgren 1 Varför Verksamhetsteori i MDI? Reaktion mot det som man såg som MDI-disciplinens brister Artefaktens roll dåligt utforskad.
Äldrepsykiatri/Minnesmottagning
Stoicism Epikureism MORIA: Senantiken. Hellenism (323 f.kr – kristendomen) Det goda livet Döden Fri vilja.
Case – Sjukfrånvaro Vimmerby kommun
Palliativ vård och samordning
”Sjuksköterskor gör det systematiskt”
Autism och Asbergers Syndrom
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Mental hälsa.
Marie Hultén Demenssköterska i Mora Författare Utbildar/föreläser Baseboll.
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
Socialpsykologi.
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression
Förvaltning/avdelning/enhet Socialförvaltningen/ Barn och familjeverksamheten.
Utförarmöte SÄBO Hälso- och sjukvård Kvalitetsregister Senior alert Svenska palliativa registret BPSD LCP Patientsäkerhetsberättelse Symfoni Legevisitten.
Rätt insats, i rätt tid vid kognitiv svikt PROJEKT VITAL I NORR. PROJEKTLEDARE: ANETT WUNSCH.
Hälsofrämjande bemötande En logopeds arbete med personer som har utvecklingsstörning och autism Helene Ahnlund, AKO 2015.
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Måste man vara ledsen när man är äldre?
Psykologi Introduktion.
Information om BPSD-registret och Tidiga tecken
Spridning av säkrare praxis
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Presentationens avskrift:

KARLSTAD

Minnet ej att förglömma Vålbergsprojektet Demensstödsmodell i samverkan mellan Vårdcentralen Legevisitten, Landstinget och Karlstads Kommun Start av demensmodell i kommunen. Spetskompetensutbildning av 11 sjuksköterskor, 5 arbetsterapeuter Implementering av modellen i förvaltningen med förtydligande av rollerna i modellen.

Modell för demensstöd

Demensmodell

Sammanfattning Minnessvårigheter Kontakta sjuksköterska på vårdcentralen, erbjud hjälp om det behövs. Läkaren avgör om det ska påbörjas en utredning Kan personen ta sig till Vårdcentralen ska test och övriga prover tas där om inte kan sjuksköterska i demensstödsmodellen gå hem och göra minnestest. Vid diagnos kan dagverksamhet och anhörigstöd erbjudas.

Omvårdnadskonsultation Sjuksköterska/biståndsbedömare i vårdplaneringsteamet signalerar behov av konsultation till utförande enhetschef om detta framkommer i samband med en vårdplanering. Legitimerad personal som ingår i demensstödsmodellen kan signalera behov av konsultation till utförande enhetschef. Enhetschef signalera behov av konsultation till enhetens demensombud. Innan konsultationen ska det göras en BPSD skattning.

Omvårdnadskonsultation Enhetschef ansvarar för dokumentation i social journal om konsultation. Nätverksledare i demensstödsmodellen kontaktas om det saknas demensombud på enheten. Demensombudet frigörs från ordinarie arbete och utför konsultation genom att aktivt delta för att observera och ge råd i omvårdnaden under två arbetspass. Demensombudet återkopplar muntligt till enhetschef. Vid förändrat arbetssätt ska genomförandeplanen uppdateras.

BPSD symtom Vanföreställningar Hallucinationer Agitation/upprördhet Depression/nedstämdhet Ångest Upprymdhet/eufori Apati/likgiltighet Hämningslöshet Lättretlighet/labilitet Motorisk rastlöshet Sömnstörningar Matlust/ätstörningar

BPSD Vad ser vi faktiskt hos personen? Hur tolkar vi det vi ser? Organnivå brist på Acetylkolin, sänkning av Serotonin systemet var sitter skadan i hjärnan? Personnivå personlighet, psykologiska reaktioner Social nivå interaktion, vårdorganisation, samhälle med mera Helheten livstolkning, meningsfullhet

Beteende som kan förvärra BPSD Plötsliga och oväntade förändringar i rutiner eller miljö Maktkamp med personen Krav som överstiger personens förmåga Att vara överdrivet kontrollerande eller rigid Påminnelser eller upprepat frågande Ilska eller aggressivitet mot personen Irritation Utmattning hos vårdgivaren

Beteende som kan minska BPSD Empatisk, tålmodig, vänlig, vårdande och varm framtoning. Försök att förstå orsaken till och betydelsen av beteendet. Ge intryck av att ha gott om tid. Flexibilitet räkna inte alltid med att personen gör som du säger.

Ingalill Hallberg ” Det faktum att ett beteende avses störande, speglar mera motpartens eller omgivningens personliga värderingar, än personen som handlar på ett visst sätt. På något sätt är ett så kallat beteende meningsfullt för den som stör”

Martin Buber ” Allt verkligt liv består av möten mellan människor. Gemenskap är tillvarons grund Och människan existerar endast i relation till andra”