AKK i förskolan Alternativ och kompletterande kommunikation

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

FÖRÄLDRAKOOPERATIVET LÖVET
Nulägesanalys genom frågor
Järva förskoleenhet Ljus på kvalitet Järva förskoleenhet
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Pedagogisk verksamhetsidé
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Så här jobbar vi på smaragden
Barnanpassad utredning
Komplement Bornholmsmodell för förskolan
Exempel utifrån ett antal målområden
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Hur bemöter jag personer som använder kommunikationshjälpmedel
Varför grammatik? Vad är ordklasser?
Mål och betygskriterier
Välkomna 28/
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
Pedagogisk dokumentation
En reviderad läroplan för förskolan
Välkommen till Förskolan Ekorren
SET Social Emotionell Träning
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Livskunskap för de allra yngsta
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Systemförståelse, systemiskt tänkande och grupprocesser
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Läroplansnätverk förskola
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Välkommen till Braås skola
Nyanlända elever och språkutveckling i alla ämnen
Dolda funktionsnedsättningar
Samordnad Individuell Plan
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Projekt ”TAKK för Språket”
Läroplansnätverk förskolan
IKT och lärplatta i förskolan
Sociala medier som påverkningskanal Anne Salovaara-Kero: Mamma Annorlunda & Normalstörd.
företag, din ledarposition och ledartyp
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Kristina Yondt LEDARSKAP.
Hur kan vi förstå begreppet?
Synpunkter och klagomål kontra erfarenheter och upplevelser? Om vi tar emot patienter och personals erfarenheter och upplevelser som synpunkter och.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Personligt brev.
Introduktion - pedagogisk
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Autism och Asbergers Syndrom
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Kommunikation.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Matematik Inte svårare än du gör det!. Vad är matematik? Begrepp Siffror och antal Aritmetik Logik, mönster Problemlösning Rumsuppfattning Mäta, uppskatta.
Presentationens avskrift:

AKK i förskolan Alternativ och kompletterande kommunikation Lång tradition i Lycksele att jobba med tecken i förskolan.

AKK i förskolan Barn har olika förutsättningar att utveckla sin kommunikation. Pedagogerna Lycksele kommun erbjuds intern fortbildning i AKK- Alternativ och kompletterande kommunikation. Kursen består av nio träffar

Kristina Lindblad - Förstelärare i särskolan, Specialpedagog inriktning Utvecklingsstörning påbyggnadsutbildning inom tal, språk , kommunikation och grav språkstörning. Har gjort största delen av mitt pedagogiska arbete i särskolan framförallt med Kommunikation – AKK i träningsskolan kristina.lindblad@edu.lycksele.se

Eva Wiklund – Har jobbat som barnskötare i förskolan i 25år Eva Wiklund – Har jobbat som barnskötare i förskolan i 25år. Uppvuxen med döva föräldrar och har tecken som modersmål. CODA barn – Children of Deaf Adults ewa.wiklund@edu.lycksele.se

Vad är kommunikation? Första träffen kommunikationskedjan medium mottagare meddelande effekt sändare återkoppling http://www.youtube.com/watch?v=mdMhseyX0-0&feature=player_embedded

Begreppet, AKK – Alternativ och kompletterande kommunikation Många begrepp som ändras med tiden! Kanske blir det som Sarah Blackstone presenterade på kommunikationskarnevalen i Göteborg i våras. Det nya internationella begreppet blir CAA - Communication Access for All.

Varför behöver vi AKK i förskolan Barn har olika förutsättningar att utveckla sitt tal, språk och kommunikation. AKK är hela den BRO av insatser som behövs för att ersätta eller komplettera ett bristande tal/språk i kommunikationen mellan människor. Heister Trygg, B.

Kognitivt stöd Med kognitivt stöd menas hjälpmedel och strategier som ska underlätta fungerandet i vardagen.

Fler exempel på kognitivstöd kan vara socialaberättelser och seriesamtal

Kommunikativt stöd -GAKK Stöd för överförande av ett budskap från en individ till en annan t.ex.: Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation - TAKK Grafisk Alternativ och Kompletterande kommunikation -GAKK

Tecken som alternativt och kompletterande kommunikation 123 pedagoger i Lycksele kommun har utbidats.

Åtta TAKK träffar, varje träff har ett Tema: Jag, min familj, persontecken handalfabet och småord/nyttoord siffror, antal, pronomen, verb Djur, adjektiv och frågeord mat

5. leksaker, verb, kläder/tillhörigheter 6. fordon, känslor/egenskaper, prepositioner 7. tidsord, aktiviteter, veckodagar, årstider, väder/natur. 8. möbler, inventarier, personer, hygien, kroppsdelar

Resultat och fortsättning Åtta arbetslag utvärderar kursen efter nio träffar våren 2013: Bedömer ni att det finns barn i er verksamhet som är i behov av AKK? Sju arbetslag menar att det alltid finns barn i gruppen i behov av AKK.

Vilken typ av kognitivt stöd och/eller kommunikativt stöd används på förskolan? Ge exempel Arbetslagen beskriver, i vardagssituationer använder personalen: TAKK bildstöd vid av- och påklädning Bilder för dagsschema, Veckoschema sociala berättelser och seriesamtal annan struktur som barnet behöver i vardagen.

Ser arbetslaget någon nytta av Kognitivt stöd i verksamheten Ser arbetslaget någon nytta av Kognitivt stöd i verksamheten? Ge exempel! Arbetslagen beskriver att det blir en trygghet för barnen att ha struktur på dagen, veta vad som ska hända. Bilder är tydlig och konkret och det blir lättare för barnen att själva söka information ex. dagens aktiviteter.

Använder personalen TAKK? sex arbetslag svara ja, dagligen. två arbetslag svarar Ja, men sparsamt. Ex. på situationer: Matsituationen Samling Påklädning Saga ”jobbarstund” Sånger när vi pratar om känslor, dagar och månader.

Några exempel som arbetslagen ser nyttan av TAKK i verksamheten? förbättrad och förstärkt kommunikation. språket kommer igång tidigare. vi når fram och vi ser barnets glädje! det förstärker och hjälper barnet att förstå. lätt att använda även för de minsta. personalen pratar långsammare. sänker ljudnivån i barngruppen. hjälper barnet som inte har ett verbalt tal. ett stöd i bokstavsträning.

Fortsättning följer…. Vi har fått otroligt positiv feedback från enskilda deltagare. I deras utvärdering fanns en återkommande önskan om en fortsättning. I nuläget jobbar vi på en fortsättningskurs i AKK. (ca 4-5 träffar) Fokus kommer att ligga på tillämpning av AKK. Deltagarna kommer att få uppgifter mellan träffarna, det ska bli tillfälle att lära av varandra. Vi vill också att kursen ska ge fördjupade kunskaper i bl.a. neuropsykiatriska diagnoser, utvecklingsstörning, bemötande och förhållningssätt.

länkar: Ninja koll om hjärnan www.ritadetecken.se Bildprogram för tecken http://habilitering.se/vara-center-och-enheter/information-och-material/metodmaterial/olika-akk-satt Allmän sida för AKK https://www.facebook.com/AKK.lycksele.se?ref=bookmarks Lyckseles Face Book sida för AKK intresserade http://www.sokcentrum.se/ Södra regionens kommunikationscentrum http://www.dart-gbg.org/ Kommunikations och dataresurscentrum http://bildstod.se/ Gratis bilder för AKK användning http://www.youtube.com/watch?v=mdMhseyX0-0&feature=player_embedded Ninja koll om hjärnan