Funktionshindrades rätt till arbete

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Stadsledningskontoret Medborgarundersökning 2013 Norrmalm.
Advertisements

Frågor som vi brottats med
Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Välkomna på information om gymnasievalet!
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA.
Gymnasiearbetet p..
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Välkommen! PowerPointen presenterar:
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Studie- och yrkesvägledare Kristina Modén
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
Unga jobb Swedbank och Sparbankerna.
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
År 5 Välkomna! Föräldramöte ht-2013.
Hur är det på jobbet?.
SYV Studie- och yrkesvägledning
En guide i praktisk loggboksanvändning
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
PROJEKT TRAPPSTEGET Bilaga 1 PROJEKT TRAPPSTEGET
Välkomna på information om gymnasievalet!.  Valet görs på  I januari får alla elever i åk 9 inloggningsuppgifter.
Flödesschema Unga in Inflöde Start Individuell anpassning Utflöde Uppföljning Jobb Studier Annan känd planering Okänd orsak 1.
Välkommen till Vision! September 2010 September 2011 Beslut Namnsajt 26/10 11:16:29 Fokusgrupper och tester Design Produktion Juridik.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Reformer i arbetslöshetsförsäkringen 1 september 2013
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Lilla Edets Kommun Växtkraft Välbefinnande Stolthet Identitet.
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Aktuellt från gymnasiefronten Eva-Lena Arefäll Augusti 2008.
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Stina Randevall Hjärtstam
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Studie- och yrkesvägledare
Samverkansinsats Trampolinen
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
Försäkringskassans roll i samverkan
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Serviceassistent inom
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
TEKNIKCOLLEGE Sammanhållna arbetsdagar ”Ljusdals-modellen” Rikskonferensen 6 november 2014.
Katrineholm den 25 september 2014
NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT RÅDGIVNINGEN NYFÖRETAGARCENTRUMS RESULTAT 2010  ANTAL BESÖKARE  KÖN  ÅLDER  BAKGRUND  TYP AV RÅDGIVNING.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Att välja till gymnasieskolan Är en process som håller på……
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Min praodag på dagiset Kotten. Förmiddan  ställde frågor  Byggde lego med Felicia  gick ut  Fanns 8 barn på stora  När vi kom ut åt frukt.
1(31) Ett omdiskuterat ämne. Vad är det som händer? 2.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Välkommen till information inför gymnasievalet 2015.
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
Behörighet till gymnasiet
Eller som den allmänt kallas Serviceassistentutbildningen Funktionshindrades rätt till arbete 1 Projektets namn.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Välkomna till klass 3!.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Bild 1 Prognos för länets arbetsmarknad Stefan Tjb.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Gymnasiesärskolan info 2013/2014 © L Lindström.
Presentationens avskrift:

Funktionshindrades rätt till arbete

Funktionshindrades rätt till arbete Serviceassistentutbildningen med inriktning mot äldre- och barnomsorg

När ? 2009 – 2010 Förprojektering 2010 – 2012 Genomförande 75 % av lönen från ESF 2010 – 2012 Genomförande 2.400.000 kr från ESF

Nyamko Sabuni F. d. Jämställdhetsminister och bitr Nyamko Sabuni F.d. Jämställdhetsminister och bitr. Arbetsmarknadsminister Pressmeddelande 20 januari 2011 Jobbsatsning för personer med utvecklings- störning Ungdomar som idag går ut gymnasiesärskolan - en skolform för elever med utvecklingsstörning - får ingen behörighet till vidareutbildning. I dag kräver allt fler yrken någon form av efter-gymnasial utbildning. Att komma in på arbets-marknaden är inte lätt för ungdomar generellt, men för ungdomar med utvecklings- störning är det särskilt svårt. För att underlätta för denna grupp öppnar regeringen för elever från gymnasie-särskolan att delta i regeringens satsningar på lärlingar, gymnasiala vuxenutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar. - Det här är en viktig liberal reform för att göra upp med en förlegad syn på människor med utvecklingsstörning. Det krävs också att arbetsmarknaden - såväl den offentliga som privata - ser den arbetspotential som många av dessa ungdomar har …………. Den 20 januari kom ett pressmeddelande från Nyamko Sabuni att regeringen skulle göra en ”Jobbsatsning på personer med utvecklingsstörning”. Då var vi redan där.

Elevgruppen Personer med en lindrig utvecklingsstörning eller neuropsykiatrisk diagnos och som p.g.a. sin funktionsnedsättning gått på särskola eller fått ofullständiga betyg från grundskolan hade aktivitetsersättning, sjukersättning eller aktivitetsstöd

Samarbete över kommungränserna Alvesta 4 deltagare Växjö 8 deltagare Älmhult 2 deltagare Ljungby 2 deltagare samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Målsättning Att deltagarna skulle nå, få och behålla ett arbete som serviceassistent och eventuellt lämna ett bidragsberoende och bli löntagare. Att arbetsplatserna skulle känna en tillfredsställelse och en stolthet i att kunna bidra till att förändra attityder och förhållningssätt gentemot personer med funktions-nedsättningar. Bli en resurs på arbetsplatsen och hjälpa till att skapa ”Guldkant på tillvaron”.

Projektets längd 2 år för att ändra invanda mönster hinna ta till sig undervisningens innehåll bli trygg och självständig på arbetsplatsen få handledarna trygga i sin uppgift

Strukturerad infasning på arbetsplatsen Termin 1 2 3 4 Måndag Teori Praktik Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

Vad läste vi? Livskunskap Idrott Data Bild Skapande Kropp och hälsa Friskvård Service SO Ekonomi Arbetsmiljö Idrott Bild Kropp och hälsa Musik Mat och Boende Barnkunskap alt. Vård och omsorg Projekt

Vi måste vara beredda att ta en snartida kostnad för en långsiktig vinst.

Handledarna fick 2 dagars handledarutbildning per termin Vi tog bl.a. upp följande ämnen Olika typer funktionsnedsättningar Vad innebär det att vara handledare Hur jobbar vi med attityder och bemötande Erfarenhetsutbyte och reflexioner med kolleger Det relativa handikappbegreppet – vad innebär det? Historik och att vara en del av en förändringsprocess Diskuterades om detta var en område 2 eller område 1-utbildning. Man utbildades för att kunna utföra sitt handledaruppdrag inte för att bli attraktivare på arbetsmarknaden. Aktiviteter tillsammans med eleverna.

Extern utvärderare. Löpande utvärering

Egen hemsida

Transnationellt utbyte med Polen Vi sökte och beviljades 160.000 kr Vi kunde erbjuda alla handledare och studerande att följa med på en studieresa till Gdansk mellan den 6 och 9 maj 2012. 36 personer genomförde resan då vi besökte såväl privata som statliga förskolor och äldreboenden i Gdansk.

Hur blev resultatet? Av 16 deltagare erbjöds 11 en anpassad anställning 10 elever accepterade erbjudandet Tre deltagare är kvar på sin praktikplats som en utflyttad Daglig verksamhet Tre deltagare återgick till sina tidigare aktiviteter

Vad beror det lyckade resultatet på? Utbildningens längd Strukturen Handledarutbildningen Praktikbesöken Samarbetet med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Personligt engagemang

Fortsättningen då??? Alla tyckte det var ett fantastiskt resultat men ingen ville betala. Alltså ingen fortsättning i projektform, men istället blev det ………..

Lärlingsutbildning inom Särskild utbildning för vuxna I augusti startade vi Lärlingsutbildning med 15 deltagare (17 sökande) Inriktningar och fördelning: Administration, handel och varuhantering 6 Naturbruk, skog, mark och djur 2 Hälsa, vård och omsorg 3 Hotell, restaurang och bageri 1 Industri och produktion 3

Planering, struktur och upplägg Kommunövergripande samarbete Implementering och ansökningsförfarande under vårterminen 2013 Personliga samtal med samtliga sökande Tre terminer med start den 12 augusti (1250 p) Teori en dag i veckan inne på skolan Resten ute på sin praktikplats (övervägande del) Resan till skolan, men inte till praktikplatsen, betalas av oss

Kursfördelning måndagar Höstterminen 2013 Vårterminen 2014 Höstterminen 2014 Samhälls- kunskap 50p Människan, 100p Hälsa 1, 100p Samhällskunskap, arbetslivets villkor, 100p Information och kommunikation 100p Entreprenörskap, 100p Hälsa 2 100p Individuell kurs 200 p (alt 100p +100p) Individuell kurs 200p (alt 100p +100p)

Schema för måndagarna 8.45–9.15 Samling/Samhällskunskap 9.15 – 9.45 Rast 9.45 – 11.15 Lektion i halvklass Människan/Information och kommunikation 11.15 -12.15 LUNCH 12.15 – 13.45 13. 45- 14.00 14.00 – 14.40 Praktikuppgifter/ avslutning

Exempel på individuell studieplan Individuell kurs 200 p (alt 100p +100p)   Ex. inriktning Industri och produktion: - Industriell produktion 1 - Godshantering truck Ex. inriktning Hotell, restaurang, bageri - Service och bemötande 1 - Serveringskunskap 1 - Verkstadsteknik, sammanfogningsteknik 1 - Lager och terminal 1 - Livsmedels- och näringskunskap - Serveringskunskap 2 Individuell kurs 200p (alt 100p +100p) - Industriell produktion 2 - Terminal och lager 2 - Service och bemötande 2 - Serveringskunskap 3

Övrigt Vi genomför praktikbesök minst var tredje vecka Yrkesråd ska bildas Kontrakt har skrivits med arbetsgivarna Arbetsförmedlingen har varit med ”på tåget” sedan första förberedelserna Resurser på skolan: 80 % + 20 % tjänst Arbetsplatsen får ca. 150 kr/dag i handledararvode Handledarutbildning sker i huvudsak ute på arbets-platserna

Tack för att ni lyssnade Harald Petersson heter jag och min kollega som har huvudansvaret för Lärlingsutbildningen på Allbo Lärcenter i Alvesta heter Magdalena Ankarfors. Har ni funderingar, frågor eller vill göra ett besök kan ni kontakta oss på följande E-postadresser: Harald.petersson@alvesta.se Magdalena.ankarfors@alvesta.se