”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Språk –och kunskapsutvecklande arbete i alla ämnen Sigtuna
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Norrbacka språkutvecklingsgrupp
Hur arbetar vi… …på Slöingeskolan?
Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Föräldramöte 12 september 2011
Närvaro!!.
Lgr11 Ny läroplan, inklusive nya kursplaner
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
SET Social Emotionell Träning
Lokal pedagogisk planering
The big 5 1.
Svenska p Svenska p.
Betyg och förmågor.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Nya utvecklingssamtal
Lokal Pedagogisk Planering
Ett arbetsområde om poesi
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
© Steve Wretman & Helena Moreau
Att synliggöra lärande
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Kunskapskrav och matriser
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Stadsbidrag Läsa-skriva-räkna.
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
pedagogisk dokumentation
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Exempel på skriftligt omdöme
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Kunskaps mål Centralla innehåll Väggen att upp nå målen Bedömning betygsättning Utvärdering Vad är undervisning?
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
4 processer att behärska:
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Reklam Vem får synas och hur?.
Lära för livet!.
Välkommen till svenska 1
Svenska som andraspråk 3
Resonerande text Använd din elevbok!
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Argumenterande text.
Utredande text Labbrapport.
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

Språkutveckling i läroplanernas första del, utbildningens värdegrund och uppdrag ”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga.”

Vilka språkliga färdigheter behöver eleven att kunna uppnå detta kunskapskrav? • Vilka språkliga kunskaper krävs för att eleven ska kunna förstå genomgångarna av detta innehåll? • Vilka språkliga kunskaper behöver eleven utveckla för att kunna föra samtal om eller presentera detta innehåll Vilka språkliga mönster, ord och begrepp är vanliga när man samtalar om detta innehåll?

Vad är det för slags texter ni använder i matematik? Hur är texterna uppbyggda? Vilket är deras syfte? Vilka språkliga drag innehåller de? Vilka lässtrategier behöver eleverna för att läsa dessa texter? Kombineras texter med bilder, tabeller, diagram o.sv.?

Det räcker inte att öva ord och begrepp som är typiska för ämnet Det är inte bara de ämnesspecifika termerna, som ofta är ganska lätt att identifiera Arbete med det ämnesspecifika språket måste ingå i den vanliga undervisningen och leda till att eleven känner sig hemma i ämnesområdet och inte tvekar att delta i diskussioner inom ramen för ämnet. kunskaper innebär också att det blir lättare för eleven att förstå lärarens instruktioner, Inte träna på lösryckta ord och begrepp Istället behöver arbetet med ämnets språkliga aspekter vävas in i undervisningen så att de tillsammans bildar en för eleven begriplig helhet.

Redan i planeringen behöver läraren också fundera på hur undervisningen ska kunna ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper i samtal och diskussioner.

Lärare som upptäcker att en elev har svårt att uppfylla kunskapskraven bör analysera elevens svårigheter för att försöka få fatt i om det är ämnets kunskapsinnehåll eller dess språkliga aspekter som är problemet.

Att behärska språket i olika verksamheter och i undervisningen i olika ämnen innefattar att i tal och skrift kunna uttrycka och tolka ämnets begrepp centrala tankegångar känslor som ämnet väcker fakta och åsikter kunna tala och skriva i en form som är lämplig för ämnet

Det kan handla om: Ordförråd särskilda funktioner hos det specifika ämnets språk medvetenhet om hur man bygger upp en muntlig och skriftlig interaktion inom ramen för ämnet vilka språkliga genrer och stilar som är vanliga förmågan att språkligt anpassa sig till ämnets och situationens krav läsning och informationsbearbetning på olika nivåer egen muntlig och skriftlig produktion

Den språkliga och kommunikativa kompetensen innebär också att man är intresserad och vill kommunicera med andra och förstår att kommunikationsmönster och kommunikationsinnehåll kan se olika ut i olika verksamheter och ämnen.

Om barnen och eleverna ska kunna utveckla sitt språk så att de tillägnar sig och blir trygga i det ämnesspecifika språket krävs att undervisningen så långt det är möjligt använder en levande dialog med inriktning på förståelse, där barnets eller elevens tolkningar och personliga erfarenheter är resurser.

Redovisningar är vanliga inslag i undervisningen och viktiga tillfällen till lärande. De kan till exempel ge eleverna tillfälle att reflektera över och precisera vilken kunskap de har och möjligheter att i förväg tänka igenom och strukturera sin presentation.

Förberett tal kan också vara ett sätt att skapa talutrymme för fler elever i klassrummet eftersom även de elever som aldrig tar ordet i diskussioner och samtal får möjlighet att göra sig hörda.

Utforskande samtal ger eleverna möjligheter att tänka tillsammans Utforskande samtal ger eleverna möjligheter att tänka tillsammans. I ett sådant samtal tänker eleverna högt, ställer hypoteser, tvekar och ändrar vid behov samtalets inriktning. Allt detta gör att ett fungerande utforskande samtal kan utveckla språket. Förutsättningarna för detta är att de instruktioner barnen eller eleverna får inför samtalet är relativt öppna, eftersom öppnare instruktioner oftare leder till en mer komplex och utvecklad interaktion.

Vad gör vi när vi resonerar? Vi resonerar när vi använder språket för att tänka och ta till oss kunskap, när vi förklarar begrepp, ställer hypoteser, gör jämförelser, beskriver samband et cetera. Ibland resonerar vi när vi värderar världen omkring oss, tar fram för- och nackdelar med diverse fenomen och relaterar dem till oss själva

I ämnet matematik handlar resonemangen mer om slutledningsförmåga, att resonera sig fram från premiss till en korrekt eller relevant slutsats. I sådana resonemang kan barnet eller eleven inte alltid föra sitt resonemang så språkligt utvecklat men det kan ändå vara korrekt eftersom det lett till en korrekt eller relevant slutsats. Det omvända kan också gälla, det vill säga att eleven kommunicerar sitt matematiska resonemang på ett språkligt utvecklat sätt utan att det för den sakens skull är korrekt eller relevant.

Genom att få samtala om och jämföra hur resonemang byggs upp och förs i olika sammanhang fördjupar eleven sin förståelse för resonemang i allmänhet och för ämnesspecifika resonemang i synnerhet.

Storgruppssamtal med enkla frågor och svar eller snabba kommentarer och reaktioner utan fördjupning utvecklar inte barnens eller elevernas förmåga att föra resonemang i någon större utsträckning.

Poängen med resonemang att det innehåller en utveckling och fördjupning av de samtalsämnen som avhandlas. Förmågan att delta i och utveckla resonemang är en förutsättning för studieframgång.