Isländska sagor.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får.
Elsa Beskow.
Äventyr i sjumilaskogen
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Sagan om den hungriga vargen
Instuderingsfrågor till Vikingatiden
Sagan om vinflaskan.. Det var en gång en vinflaska. Den heter Sven. En gång var det en familj som köpte mig på systembolaget.
Bildspel om konstnären
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Historien om Antiken i Grekland.
En Modern Saga Grodkonungen.
Vikingar Runor Avsluta.
Hans och Greta.
Välkommen till trettondags Gudstjänst.
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
Medeltiden Svensk medeltid
Aten och sparta.
Kirik Viking.
VIKINGARNA.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
I krig och kärlek är allt tillåtet
KAMPEN MELLAN BRÖDERNA.
Barnens sagor.
Varje dag försvinner flera personer…
Sagor, myter, legender & sägner
Romantiken 1760 – 1840.
Antiken är en tidsperiod i Europa som började ca. 800 f
Olika typer av sagor.
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Judendomen.
Litteraturhistoria åk 7
 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
Fredssamling Stigtomta 2014.
Av Murwet och Sandra. Det var en gång en planet som hette Mars. Han hittade flera planeter.
Muhammed Profeten Muhammed föddes omkring år 570. Man tror att han dog omkring år 632 i Medina nuvarande Saudiarabien. Han är grundaren av Islams historia.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Det var en gång en kille som hette Albert. Han var 1000 år. Han bor på Habbo planeten. Alla är snälla. Dom äter utomjordiska grisar.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Typiskt för saga Handling Personer Hjälpare och ”stjälpare” Miljöer
Det var en gång ett monster som heter Bobbo. Bobbo bor i en mörk skog. Han har spetsiga öron och hårig kropp. Han stirrar på allt han ser och har fem vassa.
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
En författare som blev en svan
Asatron Fornnordisk religion.
1800-talet.
Det var en gång....
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
Livet i Romarriket Levande historia 7: s ,
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Gustav Vasas familj.
VIKINGATIDEN. Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har.
VIKINGATIDEN.
Historia och Religion åk 4
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Samerna del 3 Samernas religion.
Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?
Oden Oden offrade sitt ena öga för att få dricka ur Mimers brunn.
Nordisk mytologi Linn de Wilde.
En Modern Saga Grodkonungen.
Medeltiden –den mörka tiden?
Vikingar.
Presentationens avskrift:

Isländska sagor

Sagatraditionen Liknar inte alls våra sagor Muntliga berättelser som berättades omkring år 800-1000 Berättar en persons livshistoria De är verkliga men överdrivna Skrevs ner med runor på 1100-talet

Sagatraditionen Sagorna handlar om heder och stolthet Det är mycket hämnd, blod och krig Hämnden är nödvändig, ofta blodshämnd De har inga lyckliga slut utan slutar med att personen dör Det är männens tid och därför männens sagor, kvinnan är inte värd mer än ett djur

Njals saga ”En man hette Mård med tillnamnet giga. Han var Sighvat Rödes son. På gården Vall i Rangåvallarne bodde han och var en stor hövding, mäktig att främja varje mål och så lagfaren, att inga domar syntes lagligt dömde om ej han varit med om dem. Han ägde en dotter, som het Unn. Hon var en vän kvinna, hövisk och förträfflig i allt, och man menade att bättre gifte gavs inte i Rängåvallarne.”

Sagatraditionen Hjälten ger sagan sitt namn (X:s saga eller Sången om X) NN hette en man… Sagan har inte mycket adjektiv eller känslor utan handlingar och grimaser fångar känslan. Handlingen försvaras inte utan läsaren får döma. Underhållningsvåld, blodshämnd Heder och ära

Sigurd Fafnesbane Sigurds fru har förgiftat hans sons öl: ”Sinfjötle drack och föll genast till golvet död. Då reste sig hans far upp och slängde upp honom över axeln och gick tills han kom till stranden. Där låg en båt som det satt en liten gubbe i. Sigmund la kroppen i båten och då försvann den. Man säger att det var Oden som hämtade hem Sinfjötle till Valhall. Kung Sigmund gick hem och försköt sin fru som dog kort efteråt.”

Asatro Sagorna berättades innan Norden blev kristet och hade därför asagudar. Oden – Krigsguden, den äldste och störste Tor – Åskguden med hammaren Mjölner Balder – Son till Oden och Frigg, vacker, god och omtyckt Frej – Fruktbarhetsguden, bror till Freja Freja/Frigg – Känner till allas öden, gift med Oden Siv – Gift med Tor Idun – Kärlekens och kunskapens gudinna